Home Svenska Frånvarande Akhilesh, stark BJP-kampanj & BSP: Varför SP sjönk i Azamgarh, Rampur-omröstningar

Frånvarande Akhilesh, stark BJP-kampanj & BSP: Varför SP sjönk i Azamgarh, Rampur-omröstningar

0

BJP-kandidaten Ghanshyam Singh Lodhi får 'valbeviset' efter att ha vunnit mellanvalet i Rampur Lok Sabha, i Rampur, söndagen den 26 juni 2022. (PTI Photo)

Utan Akhilesh Yadav vid rodret för sin kampanj och inför en aggressiv kampanj av BJP, Samajwadi Party (SP) ) förlorade mellanvalen i Lok Sabha i Rampur och Azamgarh i Uttar Pradesh som en gång ansågs vara dess fästen. Bahujan Samaj Partys (BSP) starka prestation i Azamgarh skadade SP kraftigt.

Genom att vinna båda omröstningarna, stärkte BJP på söndagen sin redan dominerande ställning i delstaten inför valet till de lokala städerna som ska hållas senare i år och Lok Sabha-valet 2024. Det styrande partiet tilldelade också oppositionspartiet ett förödande slag vars antal i Lok Sabha nu är nere på tre. Dessa förluster kommer inte bara att vara ett slag mot moralen hos arbetarna i det Akhilesh Yadav-ledda partiet utan också försvaga den inför nästa månads presidentval där partiet stöder oppositionens konsensuskandidat.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Valet kommer sannolikt också att väcka frågor om Akhilesh Yadavs frånvaro från kampanjen i både Azamgarh, där hans kusin Dharmendra Yadav var tävlande, och i Rampur, den en gång bastionen av senior SP-ledaren Azam Khan, nu i händerna på BJP. Veteranledaren kommer sannolikt också att ställas inför frågor om sin position i partiet efter detta nederlag eftersom han var tvungen att förhandla hårt med Akhilesh för att ge kandidaturen till sin långvariga associerade Asim Raja.

Läs |UP omröstningsresultat: BJP-kandidaten Ghanshyam Singh Lodhi vinner Rampur Lok Sabha plats

Även om BSP inte kunde vinna Azamgarh – det bekämpade inte Rampur – fick dess kandidat Shah Alam, populärt känd som Guddu Jamali, 2,66 lakh röster och gjorde effektivt slut på Dharmendra Yadavs chanser. Jamali är en tvåfaldig MLA från valkretsens Mubarakpur Assembly-segment. Som reaktion på resultaten sa BSP-president Mayawati att de hade “visat att endast BSP har teoretisk och markstyrka för att besegra BJP”. Hon tillade att partiet skulle fortsätta att nå ut till muslimer “för en mycket efterlängtad politisk förändring i staten”.

Best of Express Premium

Premium

Rationalisering, reformer kan testa förbindelserna mellan centrum och stat vid GST-mötet

Premium

Clampdown och oklar policy uppmanar kryptobörsens grundare att lämna Indien

Premium

Förklarat: Vad är 2/3:e regel i lagar mot avhopp?

Premium

UPSC Key-27 juni 2022: Ta reda på relevansen av 'vice talman' ' till 'Nation…Fler premiumhistorier >>

Liksom Akhilesh höll sig även Mayawati borta från kampanjen. För BJP lönade det sig att lägga hela sin kraft i kampanjen när chefsminister Yogi Adityanath och nästan hela hans regering sökte efter partiets kandidater på båda platserna på planen av utvecklings- och välfärdsförmåner.

Azamgarh

SP vann valkretsen i Lok Sabha-valen 2014 och 2019 trots en våg av stöd över hela landet för BJP och premiärminister Narendra Modi. Även i delstatsvalet tidigare i år vann den alla fem församlingssegmenten i Azamgarh. Men den här gången föll den parlamentariska valkretsen till BJP eftersom dess kandidat Dinesh Lal Yadav “Nirahua”, som förlorade mot Akhilesh 2019, slutade med att ha tur för andra gången.

Med tanke på dominansen av daliter, muslimer och Yadavs i den 18 lakh starka väljarkåren i Azamgarh, ansågs SP och BSP vara de främsta utmanarna i Azamgarh. Men Nirahua, som drog till sig stora skaror av ungdomar under kampanjen, lyckades dra fördel av att det Mayawati-ledda partiet urholkade SP:s stödbas. Den populära Bhojpuri-skådespelaren och sångaren besegrade Dharmendra Yadav med 8 679 röster och med en röstandel på 34,39 procent, något lägre än de 35,1 procent som han hade förra gången. SP:s röstandel sjönk från 60,36 procent till 33,44 procent, vilket illustrerar skadan orsakad av BSP.

Även om Azamgarh var en viktig plats för partiet och det var avgörande för att det skulle ge intryck av att vända på saker och ting efter motgången i församlingsvalet tidigare i år, verkade SP:s ledning inte göra några samlade ansträngningar för att konsolidera muslimska och Yadavs röster . Att Akhilesh inte heller dök upp för kampanjen hjälpte inte saken. SP-presidenten hade mött kritik under den inledande perioden av Covid-19-pandemin för att han inte besökte valkretsen.

Partiet utplacerade sina muslimska ledamöter från andra distrikt som Ghazipur, Rampur och till och med Maharashtra för att kampanjer i valkretsen. Men en lokal som Jamali fick mer dragning hos lokalbefolkningen, vilket gav bränsle till ett insider- kontra outsider-prat inför valdagen. SP:s påstådda tystnad i muslimska frågor verkade inte heller falla i smaken hos muslimska väljare.

Rampur

Ansett som Azam Khans citadell lämnade SP kampanjen i Rampur till veteranledaren och hans anhängare, i hopp om att de skulle säkerställa partiets seger. Men BJP, som vann två av de fem församlingssegmenten i delstatsmätningarna tidigare i år, kastade inte in handduken och mobiliserade hela sitt högsta ledarskap för att storma Azams bastion.

Läs |UP omröstningsresultat: BJP-kandidat Ghanshyam Singh Lodhi vinner Rampur Lok Sabha plats

Minst 16 delstatsministrar nådde ut till väljarna i Rampur, där nästan 52 procent av väljarna är muslimer. Men ett lågt valdeltagande på 41,39 procent (63,19 procent hade röstat i 2019 års omröstningar när Azam valdes) hjälpte det styrande partiet då det lyckades öka sin röstandel från 42,33 procent 2019 till 51,96 procent. SP:s röstandel sjönk samtidigt från 52,69 procent till 46 procent. Efter omröstningen på torsdagen anklagade Azam och andra ledare polisen för att skrämma väljare och att inte låta muslimska väljare flytta ut för att lägga sina röster.

Vissa lokalbefolkning hävdade att en del av muslimska väljare inte heller visade intresse för byomröstningen eftersom kandidaten inte kom från Azams familj. Veteranledaren kampanjade för Raja och försökte få sympati genom att berätta om svårigheterna han och hans familj mötte i fängelset. Men strategin misslyckades inför BJP-juggernauten och SP-ledaren kunde inte dra nytta av BSP:s och kongressens beslut att inte bestrida valet. Eftersom BSP inte var med i striden sa politiska observatörer att flera Dalit-väljare valde BJP. Detta hjälpte det styrande partiet att ta kontrollen över valkretsen.

I en kommentar till förlusten sa en SP-ledare: “Ledarskapet behöver nu se över sin politiska strategi för att nå ut till olika delar av väljarna och de behöver också att förnya sitt team av rådgivare.”