Förklarat: Vad kan det innebära att välta Roe v Wade för IVF-procedurer

0
40

Aborträttsdemonstranter protesterade dagen efter att Förenta staternas högsta domstol dömde i abortfallet Dobbs v Women's Health Organization och upphävde det landmärke abortbeslutet Roe v Wade i Washington, USA , 25 juni 2022. REUTERS/Shuran Huang

Efter att USA:s högsta domstol upphävde 'Roe v Wade', den milstolpe domen från 1973 som gjorde abort till en rikstäckande konstitutionell rättighet, uttryckte de tre avvikande liberala domarna oro för att domen “sätter andra rättigheter i fara, från preventivmedel till samkönade intimitet och äktenskap.”

Förutom att förbjuda kvinnor att få tillgång till säkra och lagliga medel för aborter, har det funnits farhågor om att USA:s högsta domstols beslut kan få andra långtgående konsekvenser, som att eventuellt göra det svårt för amerikaner att använda reproduktiva läkemedel, som provrörsbefruktning ( IVF).

Förklarat |Kan abortpiller övervinna USA:s statliga förbud?

Fertilitetsföretag och patienter som är bosatta i stater med anti-abortstadgar, hade tidigare börjat flytta embryon från kliniker, förutseende att störtandet av Roe v Wade skulle utlösa bredare abortlagar av konservativa lagstiftare, som kunde sträcka sig till att skydda befruktade ägg i laboratorier, som rapporterats av The Wall Street Journal.

Best of Explained

Klicka här för mer

Det finns en växande oro i landet för att statliga lagar som förbjuder abort från och med befruktningsögonblicket skulle kunna kriminalisera kassering av embryon.

Best of Express Premium

Premium

Rationalisering, reformer kan testa förbindelserna mellan centrum och stat vid GST-mötetPremium

Clampdown och oklar policy uppmanar kryptobörsens grundare att lämna Indien

Premium

Förklarat: Vad är 2/3-regeln i lagar mot avhopp?Premium

UPSC Key-27 juni 2022: Ta reda på relevansen av “Vice Speaker” för “Nation… More Premium Stories >>

Vad är lagar som utlöser abort?

Med domen den 24 juni kommer delstatslagar som redan förbjöd abort att tillåtas träda i kraft. Före domen hade 13 stater “utlösande lagar” på plats, som skulle införa nya abortförbud direkt efter att Roe v Wade störtades, och enligt Reuters kommer fler stater att följa snart.

Guttmacher Institute, en pro-choice forskningsorganisation hävdade att minst 26 delstater snart kommer att anta nya abortlagar.

Förklarat |Roe v Wade: Vad är lagar som utlöser abort och vilka amerikanska stater har dem?

Juridiska experter och läkare är oroade över att ordalydelsen och tolkningen av dessa utlösande lagar kan få större konsekvenser och eventuellt påverka den rättsliga statusen för IVF-behandlingar.

Vad är vitrofertilisering (IVF)? >

Assisted Reproductive Technology (ART) betyder fertilitetsbehandlingar där ägg och embryon hanteras.

En av de mest kända typerna av ART är provrörsbefruktning (IVF). IVF är en dyr, tidskrävande och medicinskt invasiv process, där mogna ägg hämtas från äggstockarna och befruktas av spermier i ett laboratorium. De befruktade äggen (embryona) överförs därefter till livmodern. En hel IVF-cykel tar vanligtvis cirka 3 veckor.

För att förbättra chanserna att IVF-behandlingen blir framgångsrik, extraherar läkare ofta mer än ett ägg för befruktning i ett labb. Men normalt sett implanteras bara ett av embryona i kvinnans livmoder för att utvecklas. De återstående befruktade äggen kasseras vanligtvis.

Fem år efter att Roe v Wade godkändes (1973), var Louise Brown det första barnet som föddes via IVF-förfarandet i England 1978. I media kallades IVF för en “provrörsbaby” som en medicinsk behandling. mirakel, även om förstörelsen av de oanvända embryona väckte etiska och medicinska debatter. Inte desto mindre kom proceduren att bli allmänt använd och under de kommande 30 åren producerade IVF och andra ART runt 5 miljoner bebisar över hela världen.

Läs också |Nyckelutdrag ur beslutet att störta Roe v. Wade

Baserat på data från US Center for Disease Control and Prevention (CDC) som citeras av Wall Street Journal, föddes mer än 2 % av de 3,9 miljoner barn som föddes i USA 2019 genom IVF.

Varför har den senaste rättsutvecklingen oroat människor?

Den 3 maj släppte Politico ett tidigt utkast till domstolens slutliga yttrande om Roe v Wade. Därefter sa fertilitetsläkare och juridiska experter som talade med CNN att det fanns en hel del osäkerhet om hur lagstiftare och åklagare skulle tolka de strikta abortlagarna i deras delstater.

Efter läckan publicerade den ideella organisationen American Society for Reproductive Medicine ett uttalande som säger: “Det finns en klar och aktuell fara att åtgärder som är utformade för att begränsa abort kan sluta med att också begränsa tillgången till de behandlingar för familjebyggande som våra infertilitetspatienter är beroende av. att bygga sina familjer.”

Även om störtandet av Roe v Wade inte i sig begränsar eller förbjuder tillgång till IVF, sa juridiska experter till Forbes att det alltför breda och oprecisa språket som används i vissa anti-abortlagstiftningar kanske kan omfatta dessa medicinska procedurer.

Vilka är de största farhågorna?

Bekymmer kring de kasserade embryona från IVF-proceduren och om vissa stater anser att befruktade ägg har rättigheter eller inte.

Beroende på språket i en statlig lag och dess tolkning, skulle myndigheterna kanske begränsa tillgången till fertilitetskliniker och göra bruket att kassera oanvända embryon vid IVF olagligt, vilket rapporterats av Politico.

Några av de 13 delstaterna med utlösande lagar, som Tennesee, Arkansas och Kentucky, definierar livet som att det börjar vid befruktningsögonblicket och kategoriserar därmed embryon som barn, enligt CNN. Upphävandet av Roe v Wade kan kanske tillåta lagstiftare att lättare hindra IVF-processen.

Läs också |Roe v Wade: USA:s VD för sportvaruföretaget säger att de kommer att täcka anställdas resekostnader för aborter, brev går viralt < p>Dessutom finns det oro för att republikanska lagstiftare snart kan införa “personlighetsräkningar” som juridiskt skulle erkänna embryon som “personer”, försvåra IVF-behandlingar och kanske kriminalisera bortkastandet av överskott av embryon.

Dr Natalie Crawford, en amerikansk fertilitetsläkare, berättade för Business Insider att eftersom Roe-beslutet föregår IVF, riskerar dess störtande proceduren.

“Vi är särskilt oroliga över att ‘personlighet’ räkningar — de som definierar liv vid befruktning, kan göra aspekter av reproduktionsteknologi olagliga — såsom befruktning av ägg, odling av embryon i labbet, genetisk testning av embryon, frysning av embryon, upptining av embryon och kassering av embryon,” Hon sa. “Detta kommer att lägga restriktioner på IVF, antingen göra det olagligt eller mindre effektivt, mindre säkert och mindre tillgängligt.”

Expressprenumeration Slå inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu