Förklarat: Vad är Iskander-M-missilsystemet som Ryssland har lovat att beväpna Vitryssland med?

0
131

Ryssiske presidenten Vladimir Putin med sin vitryska motsvarighet Alexander Lukasjenko i Sankt Petersburg, Ryssland, 25 juni 2022. (REUTERS)

Ryssland har lovat sin allierade Vitryssland leverans av kärnkrafts- kapabla missilerunder de kommande månaderna att ta sig an ett “aggressivt” väst. Rysslands president Vladimir Putin meddelade det när den vitryska ledaren Alexander Lukasjenko anlände till Moskva. I en tv-sändning sa Putin: “Under de kommande månaderna kommer vi att överföra till Vitryssland Iskander-M taktiska missilsystem, som kan använda ballistiska missiler eller kryssningsmissiler, i sina konventionella och nukleära versioner.”

Vad är Iskander-M-missilsystemet, och vad försöker Ryssland uppnå genom att erbjuda dem till Vitryssland?

Vad är Iskander-M-missilsystemet?

Kodnamnet “SS-26 Stone” av NATO, Iskander-M är en term som används av Ryssland för att definiera både uppskjutningssystemet för transportören och den ballistiska kortdistansmissilen (SRBM) som den skjuter. Systemet kan också avfyra markuppskjutna kryssningsmissiler (GLCM) – SSC-7 och SSC-8. Iskander-M-systemet har uteslutande använts av den ryska militären, medan Iskander-E är det som är avsett för export.

Best of Express Premium

Premium

Rationalisering, reformer kan testa Center -statliga relationer vid GST möte

Premium

Clampdown & otydlig policy, kryptobörsgrundare lämnar IndienPremium

2/3:e regeln i lagar mot avhopp

Premium

UPSC-nyckel-27 juni 2022: Ta reda på relevansen av “vice talman” för “Nation…Fler premiumhistorier >>

Vad är missilens kapacitet och räckvidd?

Iskander-M-missilen har en räckvidd på 500 km och den kan bära en nyttolast på upp till 700 kg. Den är kapabel att bära både konventionella och nukleära stridsspetsar. De konventionella stridsspetsarna kan utrustas med bland annat klusterbomber, elektromagnetisk puls (EMP) stridsspetsar och bunker-buster ammunition, enligt USA-baserade Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA). Exportvarianten, Iskander-E, har en räckvidd på 280 km med en reducerad nyttolast på 480 kg.

Best of Explained

Klicka här för mer

När togs den in och användes först i strid?

Medan Iskander-systemet infördes av Ryssland 2006, tog dess utveckling fart i slutet av 1980-talet efter “Oka” SRBM eller OTR-23 förbjöds enligt Intermediate Nuclear Forces Treaty.

Oka var Rysslands första försök att ersätta de sovjetiska Scud-missilerna. Iskander var den andra. Ryssland använde Iskander först i strid i Georgien 2008.

USA-baserad tankesmedja, Center for Strategic and International Studies (CSIS), säger att Iskander-missilerna är designade för att förvirra missilförsvar genom att flyga på en låg bana och manövrering under flygning för att träffa mål inom 2 till 5 meters noggrannhet.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Vad betyder den föreslagna leveransen till Vitryssland?

Ryssland har gjorde tillkännagivandet vid tidpunkten när G-7 möts i Tyskland. Det är också en gång till som Putin har tagit upp kärnvapen som en sorts varning till väst mot att klättra på upptrappningsstegen i Ukrainakriget.

Också tidigare har Ryssland använt Iskander-systemet för att projicera makt mot Europa, mer så på grund av dess förmåga att förses med taktiska kärnstridsspetsar. 2012 sa Moskva att vapnet skulle kunna användas för att rikta in sig på Europas missilförsvar. Iskander-systemet har redan utplacerats i Kaliningrad, en rysk enklav, varifrån det kan skjutas mot Nato-styrkor i Polen, de baltiska staterna och Sverige.

Expressabonnemang Träffa inte the wall, prenumerera för den bästa täckningen av Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu