Biden: G-7 förbjuder ryskt guld som svar på Ukrainas krig

0
46

Biden och USA:s allierade siktar på att presentera en enad front till stöd för Ukraina när konflikten går in i sin fjärde månad. (AP Photo)

President Joe Biden sa i söndags att USA och andra grupp av sju ledande ekonomier kommer att förbjuda import av guld från Ryssland, den senaste i raden av sanktioner som demokratiklubben hoppas kommer att ytterligare isolera Ryssland ekonomiskt efter dess invasion av Ukraina.

Ett formellt tillkännagivande väntades på tisdag när ledarna möts för sitt årliga toppmöte.

Biden och hans motsvarigheter kommer att krypa ihop sig på toppmötets öppningsdag på söndag för att diskutera hur man kan säkra energiförsörjningen och tackla inflationen, i syfte att förhindra att nedfallet från Rysslands invasion av Ukraina splittras den globala koalitionen som arbetar för att straffa Moskva .

Timmar innan toppmötet skulle öppna, inledde Ryssland missilangrepp mot den ukrainska huvudstaden i söndags och träffade minst två bostadshus, sade Kievs borgmästare Vitali Klitschko. De var de första sådana attackerna från Ryssland på tre veckor.

Best of Express Premium

Premium

Hur vann Rampur, Azamgarh: Bakom BJP-chipning borta från SP-röster

Premium

Rationalisering, reformer kan testa förbindelserna mellan centrum och stat vid GST-mötetPremium

Clampdown och oklar policy uppmanar kryptobörsens grundare att lämna Indien

Premium

Förklarat: Vad är 2/3-regeln i lagar mot avhopp? Fler premiumberättelser >>

Högre tjänstemän i Biden-administrationen sa att guld är Moskvas näst största export efter energi.

Läs också |Putin lovar Vitryssland Iskander-M-missiler för att motverka “aggressiva” väster

Att förbjuda import skulle göra det svårare för Ryssland att delta på globala marknader, sa de.

Biden’s Twitter-flöde sa att Ryssland “håvar in tiotals miljarder dollar” från försäljningen av sitt guld.

< p>Under de senaste åren har guld varit den största ryska exporten efter energi – och nådde nästan 19 miljarder dollar eller cirka 5 % av den globala guldexporten 2020, enligt Vita huset.

Av den ryska guldexporten, 90 % sändes till G-7 länder. Av denna ryska export exporterades över 90 %, eller nästan 17 miljarder USD, till Storbritannien.

USA importerade mindre än 200 miljoner USD i guld från Ryssland 2019 och under 1 miljon USD 2020 och 2021.

Storbritannien förväntades också tillkännage på söndagen att det kommer att förbjuda rysk guldimport, följt av ett formellt tillkännagivande på tisdag som involverar alla G-7-länder, enligt Biden-administrationens tjänstemän, som talade på villkor av anonymitet för att diskutera detaljer innan tillkännagivandet.< /p> Läs också |Varför USA inte kan få Mellanöstern att stödja det i Ukraina

Biden anlände till Tysklands pittoreska bayerska alper tidigt på söndagsmorgonen för att gå med sina motsvarigheter till det årliga mötet för världens ledande demokratiska ekonomier, där efterklangen från det brutala kriget i Ukraina kommer att stå i centrum i diskussionen .

Han och de allierade siktar på att presentera en enad front till stöd för Ukraina när konflikten går in i sin fjärde månad.

Biden kommer att inleda besöket genom att träffa toppmötet’ s värd, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, innan han tillbringade eftermiddagen i både formella och informella miljöer med ledarna för Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och Europeiska unionen.

John Kirby, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, sa i lördags att toppmötet kommer att ta itu med problem som inflation och andra “utmaningar i den globala ekonomin som ett resultat av Putins krig – men också hur man ska fortsätta hålla Mr. Putin ansvarig” och föremål för “ständiga konsekvenser.”

“Det kommer att bli några muskelrörelser,” sa Kirby från Air Force One när Biden flög till Tyskland.

Se i bilder | Ukrainsk fotograf skapar skarpa examensporträtt i Chernihiv-ruinerna

Bland de frågor som ska diskuteras är pristak på energi som är avsedda att begränsa ryska olje- och gasvinster som Moskva kan använda i sina krigsinsatser. Idén har förespråkats av USA:s finansminister Janet Yellen.

En högt uppsatt tysk tjänsteman, som talade på villkor av anonymitet i enlighet med avdelningens regler, sa att den amerikanska idén om pristak diskuterades intensivt, i termer av hur det skulle fungera exakt och hur det skulle passa med USA:s, EU:s, brittiska, kanadensiska och japanska sanktionsregimerna.

Tjänstemän skulle också diskutera hur man kan upprätthålla åtaganden för att hantera klimatförändringar samtidigt som man löser kritiska energiförsörjningsbehov som ett resultat av kriget.

“Det finns ingen urvattning av klimatåtaganden,” Kirby sa.

Läs också |Inga påtryckningar från G-7 att sluta köpa olja från Ryssland: Utrikesminister

Biden är också inställd på söndag att formellt lansera ett globalt infrastrukturpartnerskap som är avsett att motverka Kinas inflytande i utvecklingsvärlden, som han hade kallat “Build Back Better World” och introducerade vid förra årets G-7-toppmöte.

Kirby sa att Biden och andra ledare skulle tillkännage de första projekten att dra nytta av vad USA ser som ett “alternativ till infrastrukturmodeller som säljer skuldfällor till låg- och medelinkomstländer och främjar USA:s ekonomiska konkurrenskraft och vår nationella säkerhet.”

Expressprenumeration träffa väggen, prenumerera för den bästa täckningen av Indien från bara $5 per månad krubba nu