AAP:s vitbok i budgetsession: Kongregeringen lämnade ett ansvar på Rs 24 352 cr

0
50

Punjabs chefsminister Bhagwant Mann (PTI Photo)

Den AAP-ledda Punjab-regeringen kritiserade i lördags den tidigare kongressregeringen för att ha lämnat ett omedelbart ansvar på 24 352,29 crore Rs som den sittande regeringen skulle ha att släppa ut under de kommande åren.

Av detta är 13 759 crore Rs skulden mot utebliven betalning av efterskott på sjätte lönekommissionen och Rs 7 117,86 crore är ansvaret gentemot statens kraftverk. Den förra regeringen kunde inte betala de obetalda utestående skulderna på 1747,57 crore Rs (från 2016-17) enligt attadal-systemet. Skulden har ökat till 2 274,43 miljoner Rs under det senaste räkenskapsåret. Ett belopp på 1 200 crore Rs väntar på lånebefrielse, sade vitboken. Detta är förutom en skuld på Rs 2,63 lakh crore på staten fram till slutet av nuvarande finanspolitik, vilket är 45,88 procent av GSDP.

Dessutom har statliga myndigheter, styrelser och företag en skuld på 55 000 crore Rs, varav 22 250 Rs har garanterats av delstatsregeringen. Intressant nog hade förre finansministern Manpreet Singh Badal sagt att han lämnade statskassan med en bättre finansiell hälsa eftersom statskassan inte var stängd och inga väntande räkningar rapporterades.

I en vitbok som lagts fram av finansminister Harpal Singh Cheema har regeringen uttalat att statens nuvarande skuldindikatorer förmodligen är de sämsta i landet, vilket driver den djupare in i en skuldfälla. Den 73-sidiga vitboken, som håller på varandra följande regeringar ansvariga för den finanspolitiska röran, kom två dagar innan AAP-regeringen kommer att presentera sin första budget i församlingen, efter att ha tagit över statens tyglar. AAP har utlovat flera freebies, inklusive 300 enheter gratis kraft och 1 000 Rs för alla kvinnliga väljare i staten varje månad. Medan de 300 maktenheterna skulle rullas ut från den 1 juli och framåt, är regeringen ännu inte beredd att leverera preroll-löftet om 1 000 Rs för kvinnor varje månad.

Best of Express Premium

Premium

Rationalisering, reformer kan testa förbindelserna mellan centrum och stat vid GST-mötet

Premium

Kryptering och oklar policyuppmaning utbytesgrundare för att lämna Indien

Premium

Två tredjedelsregeln i lagar mot avhopp

Premium

UPSC Key-27 juni 2022: Känna till relevansen av 'vice talman' för 'Nation…Fler premiumhistorier >>

“Idag befinner sig Punjab i ett ekonomiskt moras och är i en skuldfälla,” sade dokumentet om statsfinanserna och tillade att statens tillstånd kan förklaras som en finanspolitisk tvångsjacka, utan finanspolitiskt utrymme, som åtagna utgifter på löner, löner, pensions- och pensionsförmåner och räntebetalningar i procent av totala inkomster på i genomsnitt cirka 89,63 procent de senaste 10 åren. “Staten är i en klassisk skuldfälla, en betydande del av den årliga bruttoskulden/upplåningen som staten tar upp används för återbetalning av gamla skulder och räntebetalningar och inte för framtida utveckling och statens välstånd.”

Vitboken anklagar de tidigare regeringarna för finanspolitisk slarv, okontrollerad ökning av inkomstutgifter, freebies och oförtjänta subventioner, virtuell kollaps i kapital- och socialsektorns investeringar och icke-förverkligande av dess potential av skatte- och icke-skatteintäkter som hade lett till en enorm skuld på Rs 2,63 lakh crore.

I vitboken angavs att den förra regeringen bekände sig till att ha visat finanspolitisk försiktighet i förvaltningen av statsfinanserna samtidigt som den diskret valde att inte betala statens pågående skulder. Den har uppgett att när GST-kompensationsregimen upphör i juni 2022, skulle delstatsregeringen stirra ner i ett stort hål kvar i sina finanser till en storlek av Rs 14 000 till Rs 15 000 crore i den nuvarande finanspolitiken. Detta kommer att vara ett “fall från klippan”-scenario för staten. Det har också sagt att intäkterna från sand hade varit extremt låga på Rs 137 crore under 2021-22.

Intäktsutgifterna har hållit sig konsekvent över 90 procent och andelen av de totala inkomstintäkterna har legat kvar på mer än 115 procent, vilket ger mycket litet utrymme för utvecklingsutgifter.

Den utestående skulden har ökat från 1 009 miljoner Rs 1980-81 till 83 099 Rs 2011-12 och till 2 63 265 crore Rs 2021-22. AAP-regeringens vitbok talar också om kontantkreditgränsen (CCL) gapet på 31 000 crore Rs som slutligen omvandlades till ett lån och staten måste betala ett ansvar på 3 240 crore Rs fram till september 2034 vilket resulterar i ett totalt utflöde på 57 358 crore Rs .

När vi kom hårt på Charanjit Singh Channi-regeringen, stod det i vitboken att den förra regeringen tog till hänsynslösa utgifter i ett försök att rädda sina politiska förmögenheter under den böga slutet av sin mandatperiod. Vaktbytet i den tidigare regimen kom till en enorm kostnad för statskassan. Sedan 20 september 2021 tillkännagavs totalt 9 047 miljoner Rs i system, engångsförlikningar och undantag i ett desperat försök att konsolidera väljarna. Det har lagt en enorm börda på den redan finansiellt ansträngda statskassan.

”Besked gjordes om sänkta kraftpriser, vattenavgifter, sänkta bensin- och dieselpriser samt momsavräkningar. Alla dessa beslut hade ekonomiska konsekvenser och skedde på bekostnad av statens nuvarande och framtida resurser för att uppnå politiska körsträcka.”

De diskretionära medlen, som tidigare släppts till CM och ministrar var på 50 crore och 5 Rs. crore respektive. Men under den förra regeringens slutskede höjdes den till 150 crore respektive 17,50 crore Rs för de nya sju ministrarna.

Vitboken har också konstaterat att den “halsbrytande” takten där skulden har vuxit över åren är en fallstudie i sig. För Punjab är det senaste decenniet inget mindre än ett “förlorat decennium”. För att kompensera för detta måste staten försiktigt ta skulder och investera kraftigt i att skapa investeringar av hög kvalitet.

Expressprenumeration Slå inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien med start för bara 5 USD per månad Prenumerera nu