Your Daily Wrap: Aktivisten Teesta Setalvad arresterad, sektion 144 införd i Mumbai mitt i politisk oro; och mer

0
124

(Medsols) Aktivisten Teesta Setalvad och RB Sreekumar, poliser satte en barrikad utanför Shiv Sena Bhawan i Mumbai, Sadiq Ali och Sharad Pawar, och Joe Biden.

◾ En dag efter att Högsta domstolen fastställde den renhet som gavs till Gujarats dåvarande chefsminister Narendra Modi i upploppsfallet 2002, grep Gujarats antiterroristgrupp (ATS) aktivisten Teesta Setalvad i Mumbai medan Ahmedabad upptäckt av brott Branch (DCB) arresterade pensionerade DGP RB Sreekumar. Handlingen kommer timmar efter unionens inrikesminister Amit Shah, i en intervju, anklagade Setalvad för att ge grundlös information om Gujaratupploppen 2002 till polisen.

◾ Eftersom den politiska turbulensen i Maharashtra vägrar att avta, införde polisen i Mumbai på lördagen § 144 < /strong>i straffprocesslagen som förbjuder olaglig sammankomst i staden. Tidigare under dagen antog Shiv Senas nationella verkställande direktör, vars möte leddes av CM Uddhav Thackeray, en resolution som säger att ingen skulle få använda namnet på partiet eller Balasaheb Thackeray för att bilda en ny grupp. Detta kom efter att Shiv Sena-ledaren Eknath Shinde, som leder en revolt mot Uddhav, beslutat att döpa sin fraktion till 'Shiv Sena Balasaheb'.

◾ Shindes uppror påminner om en liknande revolten i Maharashtra 1978, då den första i sitt slag i statens politiska historia. Rebellgruppen leddes då av ingen mindre än Sharad Pawar, som hade lyckats störta Vasantdada Patil-regeringen – bildad efter att två splittrade grupper av kongressen hade slagit sig samman – och blivit den yngsta chefsministern vid 38 års ålder.

◾ Mitt i oron, en En anmärkningsvärd analogi har dragits mellan Uddhavs spända konfrontation med Shinde och partigrundaren Bal Thackerays ansträngda band med Shindes mentor Anand Dighe. Precis som Uddhav och hans son Aaditya Thackeray marginaliserade Shinde i Sena och regeringsfrågor trots den senares inofficiella nummer 2 position i partiet, Bal Thackeray försökte också åsidosätta Thane Sena-starken Dighe efter att ha varit försiktig med hans ökande popularitet.

Best of Express Premium

Premium

Fresh FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt och Teesta Setalvad baserat på…

Premium

Efter Moosewalas mord kan du återvända till (Punjabi) gäng i Kanada< figur>Premium

IAS-officers sons död: avvikelserna

Premium

Nyhetsmakare | Bland de första som tog upp orsaken till Gujarat-upploppsoffren, Teesta …Fler premiumhistorier >>

◾ I Punjab ska den korruptionsanklagade IAS-tjänstemannen Sanjay Poplis son, Kartik Popli, ha dött av självmord i hans hus i Chandigarh. Händelsen ägde rum i närvaro av ett team av Punjabs vaksamhetsbyrå, som förde hans far till hans hus under en husrannsakan på lördagen. Polisen sa att Kartik tog livet av sig på första våningen i sitt hus. Hans familjemedlemmar hävdar dock att de statliga vaksamhetsledarna sköt Kartik.

◾ I dagens stora internationella historia undertecknade USA:s president Joe Biden det mest omfattande lagförslaget om vapenvåldunder decennier, en tvåpartisk kompromiss som verkade otänkbar fram till en nyligen genomförd serie masskjutningar, inklusive massakern på 19 elever och två lärare på en grundskola i Texas. “Liv kommer att räddas”, sa han i Vita huset. Med hänvisning till familjerna till skjutoffren sa den amerikanske presidenten: “Deras budskap till oss var att göra något. Nåväl idag gjorde vi det.”

Politisk puls

◾ Under de senaste månaderna har det rådt ett oroligt lugn mellan BJP och dess allierade Janata Dal (United). Förhållandet mellan de två partierna har ansträngts över ett antal frågor som kastfolkräkning, anti-agnipatprotester och “omskrivning av historien”. Under de senaste tre dagarna har premiärminister Narendra Modi gjort två politiska gester för att möjligen signalera att allt var bra mellan de allierade. Men även när BJP:s centrala ledning nådde ut till sin allierade, var delstatens BJP-president Dr Sanjay Jaiswal och JD(U) parlamentariska styrelseordförande Upendra Kushwaha inblandade i ett spottat på fredagen. De två ledarna har hyst agg mot varandra under lång tid. Läs Santosh Singhs rapport.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

◾ Efter 10 år kommer valet Gorkhaland Gorkha Territorial Administration (GTA) att äga rum på söndag. En gång där den ledde agitationen för en separat Gorkhaland-stat, är Gorkha Janmukti Morcha (GJM) en mycket förminskad politisk kraft för närvarande. GJM:s generalsekreterare och nära Gurung-assistent Roshan Giri talade med The Indian Express om folks hopp om partiet som ett som kan stå för Gorkhas intressen, GJM:s framtida strategier, strid med BJP och allians med TMC, och den förändrade politiska dynamiken i partiet. Darjeeling Hills. Läs redigerade utdrag här.

Express Explained

◾ Bilindustrin, som omfattar tusentals företag, miljontals arbetare och miljarder i sänkta kostnader, genomgår en förändring en gång på ett århundrade. Biltillverkare går bort från outsourcing till att internalisera större delen av produktionen. Vad slungade denna förändring? Vad gör bilföretag? Är ‘Teslafication’ vägen ut? Vi förklarar.

Best of Explained

Klicka här för mer

◾ USA:s högsta domstol upphävdes av en 6-3 majoritet “Roe v. Wade”, domstolens landmärke 1973 års dom som gjorde abort till en konstitutionell rättighet. Beslutet kommer att förändra livet för kvinnor i Amerika. Vad är Roe v. Wade, varför är det betydelsefullt och vad kommer att hända i USA nu? Läs här.

Helgläsning

◾ Hur Meherwan Irani gjorde vår chai pani till USA:s nya favorit

◾ Doctor in the House: Är barnfetma den hotande epidemin i Indien?

◾ Shah Rukh Khan ringer om 30 år i Hindi filmindustri: Vad betyder han för den indiska publiken?

◾ Hur dokumentären Trans Kashmir individualiserar en gemenskap som ofta hålls på avstånd

ICYMI: Här är en lista över bästa nyhetsrapporter, Opinion, Explained och inslag från The Indian Express den här veckan

◾ Yashwant Sinha-intervju: 'BJP har inga siffror (för presidentvalsundersökningar)'

< p>◾ Bangladesh väntar på sin drömbro över den mäktiga Padma

◾ Sudheendra Kulkarni skriver: En lämplig president

◾ Eknath Shindes uppror lyfter fram Shiv Senas envisa problem: dess beslutsprocess

◾ Varför PM Modi nämnde Abbas Ramsada i sin blogg

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Su prenumerera nu