Veckans nyhetsmakare | Rebellens MLA Eknath Shinde, presidentkandidaterna Droupadi Murmu och Yashwant Sinha

0
265

Rebell Shiv Sena ledare Eknath Shinde; Presidentkandidaterna Droupadi Murmu (PTI-bild) och Yashwant Sinha; och RJD-ledaren Anant Singh.

En MLA som ledde en revolt mot Maharashtras chefsminister och Senapresident, Uddhav Thackeray, och skapade en fantastisk splittring i partiet; en före detta lärare och stamledare som nu är NDA:s kandidat för presidentvalet; den tidigare BJP-ledaren, uppfostrad av Advani, som nu är oppositionens konsensuskandidat för presidentval; och den femåriga bahubali MLA från Mokama — vi ger dig veckans nyhetsmakare.

Rebell Sena MLA Eknath Shinde

Från att arbeta på ett ölbryggeri i Thane och köra en autorickshaw för att klara sig, till att bli den mäktigaste ledaren i nuvarande Shiv Sena efter Thackerays, Eknath Shindehar anslutit sig till ledare som Chhagan Bhujbal och Narayan Rane som tidigare hade lyckats skapa en splittring i Sena. Oroväckande för Thackerays, Shinde har många partiledamöters lojalitet för att vara tillgänglig för MLAs – särskilt när ett möte på Matoshree kan vara tufft – och vara generös med ekonomisk storhet. Zeeshan Shaikh och Shubhangi Khapre presenterar denna rapport om rebellens MLA som gjorde uppror mot chefsministern och Sena-presidenten Uddhav Thackeray.

Presidentkandidaterna Droupadi Murmu och Yashwant Sinha

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: The economics of abortions

Premium

GST-rådet för veterinärkontroll av verifieringsplan för högriskskattebetalare

Premium

Gör sanskrit obligatoriskt från klass 1, säger RSS till gujarats regering

Premium

Ashutosh Varshney skriver: Backsliding in AmericaMore Premium Stories >>

Tidigare i veckan tillkännagav den BJP-ledda NDA Droupadi Murmusom dess kandidat för det kommande presidentvalet. Murmu ansågs först vara en utmanare för fem år sedan, när president Pranab Mukherjee skulle lämna Rashtrapati Bhavan. Vid den tiden ansågs Odisha stamledare och dåvarande guvernör i Jharkhand vara bland de bästa valen för premiärminister Narendra Modi. Murmu kommer från Odishas Mayurbhanj-distrikt och började som lärare innan han gick in i delstatspolitiken.

Tillkännage Yashwant SinhaIntroduktionen till BJP vid en presskonferens 1993, hade seniorledaren LK Advani beskrivit det som en “Diwali-gåva” till partiet. Den före detta byråkraten har rest en lång sträcka sedan dess, liksom partiet som han gick med i och där han trivdes länge. Uppfostrad av Advani, utvald till att leda de prestigefyllda finans- och utrikesministerierna i Atal Bihari Vajpayee-regeringen 1999 till 2004, har Sinha, som har omformat sin politiska profil sedan han lämnade BJP under Narendra Modi, nu dykt upp som oppositionens konsensuskandidat. val. Murmu och Sinha är veckans nyhetsskapare.

RJD:s Anant Singh

Strax före valet i Lok Sabha 2004 introducerades Anant Singh för Nitish Kumar när Bihars framtida chefsminister var på väg att tävla från valkretsarna Barh och Nalanda. Med Bhumihar-röster i överkasten som var avgörande för Kumars chanser, var Singhs stöd avgörande. Även om Kumar slutade med att förlora från Barh, en plats han vunnit fem gånger från 1989 till 1999, vann han Nalanda. Kumar och Janata Dal (Förenade) insåg Anant Singhs betydelse och förde honom in i partiet. En av Bihars mest kontroversiella politiker under de senaste fyra decennierna, Singh dömdes till 10 års fängelse i ett vapenlagsfall av MP-MLA Court of Patna. Bahubali från Mokama, Anant Singh står nu inför en kamp för att behålla sitt grepp om ett område som han har dominerat i mer än tre decennier.

Expressprenumeration Gör det inte träffa väggen, prenumerera för den bästa täckningen av Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu