Storbolagen visade vägen på grön måndagsbörs – SBB lyfte

0
45

Stockholmsbörsen inledde veckan med tydliga uppgångar och vid stängning stod index som nedan:

• OMXSPI: +3,3%
• OMXS30: +3,2%

Fastighetsbolaget SBB:s aktie lyfte 9 procent efter att bolaget sålt sitt efterställda ägarlån till Svenska Myndighetsbyggnader till Kåpan Pensioner för 1,47 miljarder kronor. Uppgången sker samtidigt som flera blankningar har skett i bolaget under dagen, enligt Holdings. Hexagons aktie steg knappt 4 procent efter att bolagets vd Ola Rollén meddelat sin avgång. Hexagons aktiekurs har stigit runt 6 700 procent sedan han tog över för 22 år sedan. Efterträder gör Paulo Guglielmini som tillträder tjänsten den 31 december i år. Forskningsbolaget Oncopeptides rusade 70 procent efter att ha fått grönt ljus från EMA för blodcancerläkemedlet Pepaxti. Atlas Copco meddelade på måndagsmorgonen att bolaget köper en kinesisk tillverkare av vakuumpumpar. Både A och B-aktien steg över 5 procent. I topp finns också storbolag som Kinnevik och Volvo, som också klättrade över 5 procent. SKF toppade OMXS30 med en uppgång på 6 procent. New York-börserna i fredags
S&P 500: +3,1%
Nasdaq: +2,7%
Dow Jones: +3,3% Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.