Søndagsprofilen | En Maharashtra-repris, og Comeback Man: Devendra Fadnavis

0
55

Devendra Fadnavis ville også med rette sett på utviklingen som søt hevn etter maktspillet etter 2019-resultatene som hadde spektakulært boomerang på ham – i en natt med skullduggery utført til perfeksjon av Pawar. Illustrasjon: Suvajit Dey

VED 51 år er Devendra Fadnavis yngre enn antall år Sharad Pawar har brukt i valgpolitikk. Forrige uke oppnådde BJP-lederen det nesten umulige i Maharashtra ved å overliste statspolitikkens grand old man og stjele makten rett under nesen hans.

Pawar, som rapportert av denne avisen, skjærte seg ikke i stykker ord som spør hvordan både hans NCPs innenriksminister Dilip Walse Patil og Shiv Senas sjefsminister Uddhav Thackeray ikke hadde noen snert av det bryggende opprøret. Men hvis Uddhav klart mistet handlingen når det kommer til Sena, kunne ikke manuset gått bedre for en mann, Devendra Fadnavis.

Les også |Nær Devendra Fadnavis var Eknath Shinde på BJP-radaren før forsamlingsvalget i 2019

Den overraskende CM i 2014, den overraskende taperen i 2019, BJP-lederen ser nå ut til å være noen siste skritt tilbake på podiet.

Fadnavis ville også med rette se utviklingen som søt hevn etter maktspillet etter 2019-resultatene som hadde spektakulært boomerang på ham – i en natt med skullduggery utført til perfeksjon av Pawar. Etter at BJP, med 105 MLAer, mistet allierte Sena og makt til alliansen med kongressen og NCP, som ingen av dem fikk mer enn halvparten av setene, hadde knivene vært ute for Fadnavis.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: The Economics of abortions

Premium

GST-råd til veterinærverifiseringsplan for høy -risiko skattebetalere

Premium

Gjør sanskrit obligatorisk fra klasse 1, sier RSS til Gujarat-regjeringenPremium

Ashutosh Varshney skriver: Tilbakeglidende i AmerikaFlere premiumhistorier >>

Få forventet at han skulle komme tilbake. Absolutt gitt kritikere, som så på Fadnavis som usurpatoren plassert ovenfra.

Innsidere snakker om Fadnavis' bitterhet over Senas flytting. Etter dannelsen av Maha Vikas Aghadi-regjeringen, sa han angivelig på en festfest privat: «Chot dil mein lagi hai (Det er hjertet mitt som har blitt slått). Det handler ikke så mye om å miste CM-posten, men måten Sena forrådte oss på som har etterlatt oss såret. Jeg er ikke sikker på om det kan tilgis så lett.»

Det stikket kan merkes i den pågående kliniske skjæringen av nesten alle Sena MLAs fra Uddhav, i en operasjon som har BJPs fingeravtrykk hvis ikke aktiv hånd. BJP-ledere har vært i forkant og innledet opprørerne, mens partistyrte stater har gitt dem ly.

Når det gjelder Fadnavis, etter å ha lært leksjonen fra forrige gang, har han holdt seg i bakgrunnen, ikke snakket mye, men ikke etterlatt noen tvil om hvem som snakker.

Stats BJP-sjef Chandrakant Patil sier at Fadnavis beholder kortene sine. tett inntil brystet. «Jeg har jobbet tett med ham. Bare han kan tenke ut strategier og ta den største utfordringen med letthet.»

En av dem kom rett etter vendingen av formuen i 2019, da den sentrale ledelsen ga ham en snup ved å forfremme to ledere han hadde satt på sidelinjen. Vinod Tawde og Chandrashakhar Bawankule, sittende ministre som ble nektet forsamlingsbilletter i 2019, tilsynelatende på Fadnavis' oppdrag, ble innkvartert som henholdsvis nasjonal generalsekretær og MLC.

Han fikk også Delhis kritikk for anskaffelsen av etterspurt Remdesivir for distribusjon under pandemien, i BJPs personlige kapasitet, selv om regler bare tillot delstatsmyndighetene å gjøre det.

🚨 Tidsbegrenset tilbud | Express Premium med ad-lite for bare Rs 2/dag 👉🏽 Klikk her for å abonnere 🚨

Men Fadnavis har forberedt bakken for å klare den lange stigningen tilbake. De siste to og et halvt årene har han streifet rundt i staten, tilsynelatende gjort en hel turné tre ganger, tjent grasrotstripene som mangler i CV-en hans, presset seg gjennom selv etter at Covid tok over, og ventet på å slå til.< /p>

Han holdt også dørene åpne. Mens ledere som Praveen Darekar, Prasad Lad, Abhimanyu Pawar og Atul Bhatkhalkar blir sett på som nær ham, oppfordret han ikke til et kotteri. Men ikke alle er enige om dette. En BJP-ansvarlig anklager Fadnavis for å «fremme utenforstående». – Dette har opprørt mange mennesker. I følge denne BJP-lederen minner Fadnavis stil tydeligvis om statsminister Narendra Modis, som sies å like ham: «Enmannsshow.»

Men turene sørget for at Fadnavis holdt BJP-organisasjonen i gang, selv mens han forble i nyhetene med sine konstante, aggressive angrep på MVA-regjeringen i forsamlingen som opposisjonsleder. I telefonavlyttingssaken der politioverbetjent Rashmi Shukla er siktet, hevder Fadnavis å ha vært varsleren. Han var også sentral i anklagene som tidligere innenriksminister Anil Deshmukh og NCP-minister Nawab Malik står overfor.

På siden ble tempoet hevet på hot-button Hindutva-spørsmål, for å sette Sena på defensiven over sine nyfunne “moderate” partnere. Hanuman Chalisa-kulen, sett på som avfyrt av BJP fra skuldrene til MNS, var et slikt eksempel. Sena tok agnet, forsvarte seg som den virkelige forkjemperen for Hindutva og, som det viser seg, ga opprørerne et håndtak for å slå den med.

Hindutva-spørsmålet satte også søkelyset på de store forskjellene. innenfor MVA-koalisjonen. Sakene mot MVA-ledere fra sentrale byråer holdt i mellomtiden oppe trykket. Minst tre Sena-opprørere står overfor saker.

Mer fra Politisk puls

Klikk her for mer

Lad, en BJP-visepresident, snakker om Fadnavis' fremvekst som en leder i seg selv i opposisjonen. «Han leder fra fronten, tar utfordringer, leverer resultater.»

En senior kongressleder som ber om anonymitet, erkjenner også dette, om enn motvillig. “Fadnavis er en god administrator… Men når det kommer til politikk, er ikke aggresjonen hans ferdig. Du kan ikke være i konstant krigsmodus.»

Les også |Kampen om Maharashtra når Raj Bhavan og House: Uddhav, Shinde-staven hevder å ha “ekte” Sena.

Kongressens sjeftalsperson Atul Londe snakker også om en ” change» i Fadnavis siden 2014. «Han har formet seg etter Modi, brakt en annen kultur til statspolitikk,» sier Londe, og hevder at den «hjertelige» naturen fra før nå er borte.

En tidligere NCP-minister som hevder vennlige bånd med Fadnavis sier at han også ble overrasket over denne nye aggresjonen, spesielt i saker som Hanuman Chalisa.

Les også |Ukens nyhetsskapere | Rebel MLA Eknath Shinde, presidentkandidater Droupadi Murmu & Yashwant Sinha

Vanchit Bahujan Aghadi-president Prakash Ambedkar advarer Fadnavis mot at «vendettapolitikken skrevet av senteret blir forfulgt av dets statlige enheter på tvers». «Fadnavis burde vite at dette er skadelig for et sunt demokrati.»

Foreløpig er det usannsynlig at den tidligere CM vil la seg avskrekke av slike hyggeligheter.

Selv ansiktet til Sena-opprøret, Eknath Shinde, er kanskje ikke tilfeldig. Fadnavis antas å ha iherdig dyrket den gamle Sena-hånden. Tilknytningen deres går tilbake til 2014, og Fadnavis sies å ha ønsket at Shinde skulle bli med i BJP.

De siste av essene ble levert i de nylige meningsmålingene i Rajya Sabha og det lovgivende råd, da BJP klarte å sikre seieren til alle sine kandidater, og sikret stemmer fra MLA-er fra de beleirede og forklaringsløse MVA-partnerne. Realpolitikken ga til og med Fadnavis et godkjennende nikk fra Pawar, som erkjente sitt “mirakel” i “avvenning av uavhengige, mindre partier”.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

På spørsmål om hvordan han tilpasset seg rollen som opposisjon etter å ha vært CM, er Fadnavis glad i å si: «Jeg har alltid sett min virkelige identitet som en BJP karyakarta. Hvis man følger det, er alt man gjør å utføre det oppdraget som kommer ens vei.»

BJPs generalsekretær Shrikant Bharatiya er ikke i tvil om det – eller hva som skal følges. “Når det kommer til dedikasjon og hardt arbeid, kan ingen slå Fadnavis. Det er dette målrettede oppdraget som trekker arbeidere på tvers av regioner mot seg. Uavhengig av stillingen hans, var en konstant faktor dette harde arbeidet, sier han og legger til: “Partikaryakartane som går inn og ut av partiets hovedkvarter i Mumbai har gitt uttrykk for sine følelser – Ja, Fadnavis skal komme tilbake som sjef Minister for Maharashtra.»