Roe v Wade: Vilka är lagar som utlöser abort och vilka amerikanska stater har dem?

0
42

Demonstranter håller en demonstration framför Hall of Justice fredagen den 24 juni 2022 i centrala San Diego. (Nelvin C. Cepeda /The San Diego Union-Tribune via AP)

Högsta domstolens beslut att upphäva Roe v. Wade och ge enskilda stater valet att förbjuda eller tillåta aborter kommer närmast att påverka de 13 delstaterna som har utlösande lagar.

Dessa stadgar implementerades i väntan på fredagens dom och är skrivna för att automatiskt träda i kraft efter att Roe v. Wade störtats. Vissa lagar förväntas träda i kraft nästan omedelbart, medan andra skrivs för att träda i kraft ungefär en månad efter domen.

Förklaras också |Kan abortpiller övervinna USA:s statliga förbud?

Det här är de 13 delstaterna med utlösande lagar som förväntas träda i kraft eller som redan har:

Arkansas

Best of Express Premium

Premium

GST-rådet ska veterinära verifieringsplan för högriskskattebetalare

Premium

Gör sanskrit obligatoriskt från klass 1, säger RSS till gujarats regering

Premium

Bakgång i Amerika

Premium

Frånvarande Akhilesh, stark BJP-kampanj & BSP: Varför SP sjönk i Azamgarh, …Fler premiumhistorier >>

I Arkansas förväntas en utlösande lag träda i kraft inom några dagar och förbjuda nästan alla aborter, med ett undantag för att rädda “livet på en gravid kvinna i en medicinsk nödsituation.” Att utföra en abort, eller försöka utföra en, kan leda till 10 års fängelse eller böter på upp till 100 000 USD.

Idaho

En utlösande lag i Idaho förväntas träda i kraft 30 dagar efter högsta domstolens dom och skulle göra abort straffbart med upp till fem års fängelse. Undantag skulle göras i händelse av att en abort utförs för att förhindra att en gravid kvinna dör, eller i fall av våldtäkt eller incest.

Kentucky

Kentucky antog ett lagförslag 2019 som trädde i kraft omedelbart och förbjuder aborter och gör dem till ett brott. Det finns undantag när en abort behövs för att förhindra att en gravid kvinna skadas eller dödas. Våldtäkt och incest är inga undantag.

Louisiana

En lag i Louisiana trädde i kraft omedelbart och skulle förbjuda alla att utföra en abort eller förse en kvinna med droger för att avbryta en graviditet. Staten skulle tillåta abort för att förhindra allvarlig skada eller dödsfall, men inte för våldtäkt eller incest.

Best of Explained

Klicka här för mer

Mississippi

I Mississippi skulle en lag kräva att delstatens justitieminister först bekräftar att Roe v. Wade har åsidosatts av högsta domstolen innan aborter är förbjudna. Att rädda livet på en mamma eller våldtäkt är undantag.

Missouri

En lag i Missouri trädde i kraft inom några timmar efter domen och gjorde det till ett brott att utföra en abort utom i händelse av en medicinsk nödsituation.

North Dakota

Nord Dakotas lag skulle göra abort till ett brott om det inte görs för att rädda livet på en mamma. Det förväntas träda i kraft 30 dagar efter högsta domstolens dom.

Express View |Att ångra Roe vs Wade i USA kommer inte bara att begränsa rätten till abort. Det kommer att signalera en farlig tillbakagång mot hårt vunna friheter

Oklahoma

Ett lagförslag i Oklahoma gör aborter olagliga, straffbara med upp till 10 års fängelse eller böter på 100 000 USD, såvida inte aborten skulle rädda livet på en gravid kvinna.

South Dakota< /p>

I South Dakota trädde en utlösande lag i kraft omedelbart och förbjöd alla att utföra en abort eller förse en kvinna med droger som kunde orsaka en, inklusive i fall av våldtäkt eller incest.

Tennessee

Ett lagförslag i Tennessee förväntas träda i kraft cirka 30 dagar efter högsta domstolens dom. Lagen skulle förbjuda aborter i staten, med undantag för att förhindra att en gravid kvinna dör eller skadas allvarligt. Lagen har inga undantag för fall av våldtäkt eller incest.

Läs också |Förklarat: Hur ett Amerika utan Roe skulle se ut

Texas

I Texas förväntas en lag som förbjuder aborter träda i kraft 30 dagar efter beslutet i högsta domstolen, utan undantag för våldtäkt eller incest. Abort skulle tillåtas för att förhindra att en gravid kvinna dör eller från en allvarlig skada.

Utah

En lag i Utah trädde i kraft på fredagen som förbjöd aborter med undantag för att förhindra dödsfall eller allvarlig skada på modern, fall av våldtäkt eller incest, eller möjligheten till allvarliga fosterskador.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Wyoming

I Wyoming förväntas en lag som förbjuder aborter att träda i kraft inom 30 dagar från Högsta domstolens beslut. Staten skulle tillåta undantag i fall av våldtäkt eller sexuella övergrepp, eller för att förhindra döden eller “betydande och oåterkallelig” skada på en gravid kvinna.

Skrivet av Jesus Jiménez och Nicholas Bogel-Burroughs. Den här artikeln publicerades ursprungligen i The New York Times.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu< i class="ie-arrow-right">