Newsmaker | Teesta är bland de första att ta upp orsaken till Gujarat-kravallsoffren och kämpar mot många fall

0
44

Aktivisten Teesta Setalvad vid Santacruz polisstation efter att ha gripits av Gujarat-polisen i Mumbai. (PTI)

Teesta Setalvad, en journalist och aktivist baserad från Mumbai och en Padma Shri, är en grundare av förvaltare och sekreterare för den icke-statliga organisationen Citizens for Justice and Peace (CJP) som grundades 2002 i efterdyningarna av upploppen i Gujarat, där ett arbetsområde var att tillhandahålla juridisk hjälp till offer för upploppen.

Hon var bland de första aktivisterna som tog upp fallen med kravalloffer i Gujarat 2002, vilket slutligen ledde till att Högsta domstolen inrättade en särskild utredningsgrupp för att undersöka upploppen efter Godhra, sex år senare, under den tidigare CBI-chefen RK Raghavan. Setalvad har också mött flera anklagelser under åren.

Läs också |Teestas arrestering: Försiktig kongress hoppas på rättegång, vänster kräver att hon släpps

Setalvad anställde först dåvarande CM Narendra Modi direkt när hon i mars 2007, i en särskild brottsansökan inför Gujarat HC, utnämnde sig själv som en medpetition till Zakia Jafri, som hade sökt en FIR mot Modi och 61 andra politiker, byråkrater och poliser för deras påstådda roll i upploppen 2002. Hon begärde också en CBI-utredning mot Modi.

Begäran och Setalvads ställningstagande i fallet avslogs, men hon flyttade högsta domstolen, som bad SIT att genomföra en preliminär undersökning av anklagelserna. Men när hon råkade ut för Raees Khan, tidigare CJP-medlem och fältarbetare på uppdrag av CJP i Ahmedabad, kom han tillbaka med anklagelser om att ha handlett vittnen.

Best of Express Premium

Premium

Färsk FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt och Teesta Setalvad baserad på…

Premium

Efter mordet på Moosewala kan du återigen fokusera på (Punjabi) gäng i KanadaPremium

IAS-officers sons död: Avvikelserna

Premium

Nyhetsmakare | RB Sreekumar, en dekorerad polis på fel sida av Modi-regeringen Fler premiumhistorier >>

2018 ingavs en annan FIR vid Ahmedabad DCB-polisstationen mot Setalvad och hennes man Javed Anand baserat på ett klagomål från Raees som anklagade dem för förskingring av bidrag som släpptes till Sabrang NGO 2014 istället för personligt bruk. En begäran från Setalvad och Anand för att ogiltigförklara densamma kvarstår i Gujarat HC.

I en FIR 2014 av Ahmedabad Crime Branch anklagade några offer för Gulberg Society Setalvad, Anand och Jafri’s son Tanveer för brott mot förtroende, fusk, kriminell konspiration etc, där det påstods att utländska donationer mottagits för etablering av ett museum vid Gulbergsällskapet användes för andra ändamål, inklusive Setalvads personliga bruk. Den icke-statliga organisationens bankkonton har två banker — IDBI och Union Bank — frystes till denna effekt.

Läs också |Shah: SC har avslöjat hur vår högsta ledare blev offer; anklagare måste söka förlåtelse

En källa säger att Setalvad, 60, redan var aktivt involverad i mänskliga rättigheter genom den Mumbai-baserade icke-statliga organisationen Sabrang Trust när upploppen i Gujarat ägde rum. “Hon kom till Gujarat, pratade med offren och bestämde sig för att driva deras fall.”

Setalvad tog upp flera Gujarat-upploppsfall, inklusive Gulberg Society-offren, Naroda Patiya och Naroda Gam-offer, Sardarpura, Dipda Darwaja-offer, Ode-offer och Best Bakery-fallet i Vadodara.

År 2006 slog Panchmahals-polisen anklagelser om att ha sårat religiösa känslor, fabricering av falska bevis, intrång på begravningsplatser bland andra anklagelser mot Setalvad, Raees och 10 andra för att de påstås ha utfört otillåtet grävning på platsen där kropparna av 28 muslimer från byn Pandervada, dödad under upploppen 2002, hade begravts av administrationen. En framställning från Setalvad om upphävande av denna FIR förblir också oavgjord inför Gujarat HC.

Newsmaker |Newsmaker | RB Sreekumar, en dekorerad polis på fel sida av Modi-regeringen

Setalvad är barnbarn till MC Setalvad, Indiens första justitieminister. Hennes farfarsfar Chimanlal Harilal Setalvad var en av de tre indiska medlemmarna i jägarkommissionen som undersökte massakern i Jallianwalla Bagh. Dotter till en advokat började hon sin karriär som journalist i Mumbai. 1993 lanserade hon en månadstidning, Communalism Combat, tillsammans med sin man, och startade en organisation, Sabrang Communications, för att ge information och analyser om kommunal politik i Indien.