IPFT-fraktionen säger att NC Debbarma agerar som BJP:s B-team, tillkännager sammanslagning med TIPRA Motha

0
132

NC Debbarma och andra IPFT-ledare talar till media på en presskonferens. (Express)

Kritiskt kritiserar urfolksfronten på Tripuras (IPFT) högsta N C Debbarma för att ha agerat som “B-teamet för det styrande BJP”, meddelade en fraktion av partiet att det är går med i Tripura ADC:s styrande TIPRA Motha-parti. IPFT är en del av den styrande alliansen i Tripura.

IPFT:s generalsekreterare Dhananjoy Tripura talade till reportrar på en presskonferens, “Alla vet att IPFT har flyttats från deras centrala krav på staten under N C Debbarmas övervakning. Partiet levererade inte, tog inte upp krav på statsskap i församlingen. De fick tillräckligt med tid men de lyckades inte åstadkomma någonting. Som en del av regeringen fanns det bara konflikter mellan IPFT och BJP och ingen samordning.” Utbrytarfraktionen hävdade också att 99 procent av IPFT:s meniga är med dem och kommer att ansluta sig till Motha den 2 juli.

Missa inte |Tripura-minister NC Debbarma, stampolitisk patriark, slutar en kupp för att återta IPFT

De avgående ledarna anklagade i lördags att IPFT drabbats av en splittring minst fyra till fem gånger tidigare och anklagade i lördags Debbarma för att ha skapat en återvändsgränd som ledde till deras avgång.

Anklagar Debbarma för att kompromissa med ‘Tipraland’ — hans partis kärnagenda för ett separat statskap för stammarna i staten som omfattar stamrådsområden — de avgående ledarna för hans partis frontflyglar sa, “IPFT-fraktionen ledd av NC är B-lag av BJP. Det är tydligt eftersom varje gång det förr var en diskussion om att höja rösten på sessionsdagen, kunde ingen av MLA:erna uttala sig om frågan.”

Best of Express Premium

Premium

GST-rådet ska veterinära verifieringsplan för högriskskattebetalare

Premium

Gör sanskrit obligatoriskt från klass 1, säger RSS till gujarats regering

Premium

Ashutosh Varshney skriver: Backsliding in America

Premium

Frånvarande Akhilesh, stark BJP-kampanj & BSP: Varför SP sjönk i Azamgarh, …Fler premiumhistorier >>

De avgående IPFT-ledarna sa att partiets ungdomsflygel, studentflygel och kvinnobrigad är med dem och kommer att gå med i TIPRA Motha-partiet.

En annan IPFT-ledare Mintu Debbarma sa, förutom hans påstådda tystnad och passivitet för att försvaga stammarnas statsrörelse, försökte N C Debbarma olagligt hävda att han var partipresident när Mevar Kumar Jamatia, som var Debbarmas skyddsling och partiets general sekreterare, valdes att bli nästa president i ett partis bolagsstämma.

“Stampartiet har nu delat upp sig i två delar. Vi som är anhängare av Mevar Kumar Jamatia, har beslutat att gå med i Bubagra Pradyot Kishore Manikya Debbarmas call of thansa (enhet) och slå oss samman i hans TIPRA Motha-parti,” Mintu Debbarma, som också är en förespråkare, sa.

Avgående IPFT-ledare talar till media

Pradyot Kishore, som är den kungliga avkomman till Tripura’s Manikya-dynasti, kallas ofta förtjust ‘Bubagra’, vilket betyder kung i stamdialekten.

Ledarna sa att de går med i TIPRA Motha eftersom den senare har stora likheter med IPFT’s kärnfråga om Tipraland-efterfrågan. Pradyot’s TIPRA Motha lanserades i februari förra året och resan på efterfrågan på en ‘Greater Tipraland’, som i grunden är en förlängning av IPFT’s slogan, om än i en större omfattning. Pradyot’s Greater Tipraland föreslår att styra Tripuri-stammar som bor i Tripura, delar av Assam, Manipur etc, till och med delar av angränsande Bangladesh.

Läs också |Uppkomlingen och allierade: Dual care for IPFT in Tripura

Pradyot Kishore Manikya Debbarma, som nu är utanför Tripura av hälsoskäl, reagerar på tillkännagivandet från IPFT:s ungdomsledare, på sociala medier, “De som vill kämpa för vår rörelse och inte för personliga vinster är alltid välkomna! ”

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Under tiden strök N C Debbarma anklagelserna senare under dagen och sa att dessa är &# 8220;grundlösa politiska kommentarer”. Debbarma sa att hans parti har varit aktivt i statsfrågan och tagit upp frågan flera gånger i delstatsförsamlingen.

Han sade också bland annat att hans partiledamöter har arbetat för att höja stammarnas levnadsstandard genom att bevilja markrättigheter till testammarna, och tillhandahålla landpattas till bland annat de traditionella skogsinvånarna.

?? Tidsbegränsat erbjudande | Express Premium med ad-lite för bara 2 Rs/dag ???? Klicka här för att prenumerera ??

Den åttaåriga stamledaren sa också att en delegation från hans parti skulle fira Tipraland Statehood Demand Day den 23 augusti som andra år, men i New Delhi. “Vi har bestämt oss för att sammankalla vårt statliga kravsdagsevenemang på Jantar Mantar i New Delhi. Vi har också fått tillbaka flera ledare från andra partier som gick ifrån oss”, sa NC Debbarma.

IPFT säkrade åtta platser i Tripura-församlingen med 60 medlemmar i valet till generalförsamlingen 2018 och bildade regeringen med BJP som ensam hade 36 MLAs. TIPRA Motha sopade det statliga ADC-valet förra året, knappt två månader efter att det bildades i februari.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för den bästa täckningen av Indien från bara $5 per månad Prenumerera nu