GJM-ledareintervju: “BJP kommer aldrig att ge Gorkhas en separat stat … De har bara tagit våra röster, inte gjort någonting”

0
50

Bimal Gurung och Roshon Giri på GJMs partihögkvarter i Singmari i Darjeeling-distriktet. (Expressfoto av Partha Paul)

Efter 10 år kommer valet Gorkhaland Gorkha Territorial Administration (GTA) att äga rum på söndag. En gång där den ledde agitationen för en separat Gorkhaland-stat, är Gorkha Janmukti Morcha (GJM) en mycket förminskad politisk kraft för närvarande.

Den Bimal Gurung-ledda GJM motsätter sig valet och har liknat den semi-autonoma kroppens undersökningar med en “dödfödd baby”. Förra månaden skrev Gurung till chefsminister Mamata Banerjee och uppmanade henne att skjuta upp valet. På partiets kontor i Singmari i Darjeeling talade GJM:s generalsekreterare och nära Gurung-assistent Roshan Giri med The Indian Express om människors hopp om partiet som ett som kan stå för Gorkhas intressen, GJM:s framtida strategier, strid med BJP och allians med partiet. TMC, och den föränderliga politiska dynamiken i Darjeeling Hills.

I Political Pulse |Gorkhaland skjuts efterfrågan till GTA-undersökningsmarginalerna när bröd-och-smörfrågor blossar upp

Utdrag:

Folk verkar ha tappat hoppet … Är Gorkhaland en dröm som aldrig kan förverkligas?

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: The economics of abortions

Premium

GST-rådet för veterinärkontroll av verifieringsplan för högriskskattebetalare

Premium

Gör sanskrit obligatoriskt från klass 1, säger RSS till Gujarat-regeringenPremium

Ashutosh Varshney skriver: Backsliding in AmericaMore Premium Stories >>

Nej, vi tror inte att det är en dröm som inte kan förverkligas, förutsatt att centret förverkligar ambitionerna hos människorna på plats här. BJP kommer aldrig att ge Gorkhas sitt hemland, en separat stat. Den (BJP) är där bara för att samla röster. Att säga något är annorlunda men att faktiskt göra det är viktigt. Vi var förknippade med BJP under lång tid. Vad fick vi? Ingen stat, ingen stamstatus. Från 2009 till nu har de bara tagit våra röster, inte gjort någonting för Gorkhas.

Din ledare Bimal Gurung hungerstrejkade på obestämd tid förra månaden för att skjuta upp omröstningarna och utöka rådets jurisdiktion. Han fördes därefter in på sjukhus. Vad är din ställning nu?

Vi har förkastat GTA-valet. Det är fullt av korruption. Dessutom har GTA inte makten att ens utse en peon. GTA har ingen skoltjänstprovision, ingen collegeprovision och inga regionala pensions- eller försörjningsfonder för människor här. GTA-avtalet undertecknades endast på papper. Från 2012 till 2022 har ingenting hänt.

Läs också |Calcutta HC avfärdar GNLF:s vädjan om att skjuta upp GTA-valet

Vår ståndpunkt är tydlig. Vi har alltid trott på att protestera för Gorkhas och folket i bergen. Vi har kämpat för Gorkhas och vi kommer att fortsätta att göra det.

Under 2017 var det 104 dagar av en strejk för att driva på för ett separat Gorkhaland. Fall riktades mot demonstranter och många dog. Hur ser du tillbaka på tiden?

Nej, vi agiterade på ett mycket fredligt sätt. Vissa asociala element passade på att göra det till en våldsam agitation. Vi trodde aldrig på våld. Vi har alltid trott på Gandhi jis policy. Det var en massagitation, så du kan inte kontrollera människors deltagande. Fall ska bekämpas lagligt. Avsikten var alltid rätt.

Hur ser du på den förändrade politiska dynamiken i Darjeeling sedan 2017?

Många nya partier har dykt upp. Faktum är att många av våra kader och ledare tävlar oberoende i GTA-undersökningarna. De gör det på egen hand. Ja, saker och ting har förändrats här men vi har kämpat för Gorkhas och vi kommer att fortsätta att göra det. Folk kommer så småningom att förstå att det är GJM som har kämpat för deras rättigheter.

Röstpersonal på väg till valstugan för GTA-valet från Darjeeling Government College EVM distributionscentral på lördag. (Expressfoto av Partha Paul)

GJM dumpade BJP och allierade sig med TMC, som inte stöder separat statskap. Vad är GJM’s stand nu?

Vi vill att delstatsregeringen ska ta med 396 mouzas (administrativa enheter) i Terai- och Dooars-regionerna under GTA. Vi kämpar inte mot GTA-valet. Vi kommer att gå till folket igen, söka deras stöd och få dem att förstå att endast GJM är det parti som arbetar för Gorkhas. Politiskt är vi i TMC, även om de inte stöder separat statskap. Men inte ens BJP gör det.

Läs också |GTA-val: 210 av 318 kandidater är oberoende

Var församlingens omröstningar 2021 ett bakslag för GJM, där BJP vann två församlingsplatser i Darjeeling Hills och alla fem valkretsar i församlingen i Darjeeling-distriktet?

Det var definitivt ett bakslag, men vi arbetar med att stärka partiet. Vi bröt våra band med BJP efter att vi förstod att BJP inte kommer att ge Gorkhas en separat stat.

Hur ser du på Hamro-partiets plötsliga uppgång i Darjeeling?

Nya deltagare försäkrar att de kommer att arbeta med lokala frågor och lovar dem (människor) saker som faktiskt inte har implementerats på plats. Hamro är ett nytt parti. Folk vill alltid ha något nytt. Nytt är attraktivt, men så småningom kommer saker att bli klart och folk kommer att inse att det är GJM som faktiskt kämpade för dem. Gorkhaland är och kommer att förbli ett problem här.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för den bästa täckningen av Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu