Forklart: For Shinde er det kanskje ikke lett å gjøre krav på Sena-symbolet

0
44

Maharashtra-minister Eknath Shinde

Maharashtra-minister Eknath Shinde, som har støtte fra flertallet MLAs av Shiv Sena > og truer med å velte den regjerende MVA-koalisjonen, vil kanskje ikke finne det lett å gjøre krav på den “ekte” Sena.

Mens Shinde og Sena-opprørerne vasser gjennom lovlighetene til anti-avhoppingsloven, en annen Utfordringen gjenstår: Å overbevise valgkommisjonen om hvem den virkelige Shiv Sena er. Hvem vil kreve partisymbolet? Det er spørsmålet etter hvert som krisen i staten blir dypere.

Forklart |Forklart: Loven mot avhopp, og hvorfor Eknath Shinde kan være klar til å unngå den i Maharashtra

The Election Symbols (Reservation and Allotment) Order, 1968 omhandler meningsmålingsorganets makt til å gjenkjenne partier og tildele symboler. Når spørsmålet om splittelse i et politisk parti oppstår utenfor lovgiveren, heter det i paragraf 15 i Symbols Order, 1968: «Når kommisjonen er overbevist om at det er rivaliserende seksjoner eller grupper av et anerkjent politisk parti, som hver av dem hevder for å være denne parten kan kommisjonen, etter å ha tatt i betraktning alle tilgjengelige fakta og omstendigheter i saken og etter å ha hørt (deres) representanter … og andre personer som ønsker å bli hørt, bestemme at en slik rivaliserende seksjon eller gruppe eller ingen av slike rivaliserende parter. seksjoner eller grupper er det anerkjente politiske partiet og kommisjonens beslutning skal være bindende for alle slike rivaliserende seksjoner eller grupper.»

Når en tvist oppstår, undersøker EF først støtten hver fraksjon nyter godt av, både innenfor partiets organisasjon og dens lovgivende fløy. Deretter identifiserer den de øverste komiteene og beslutningsorganene i det politiske partiet og fortsetter å vite hvor mange av dets medlemmer eller embetsbærere som støtter hvilken fraksjon. Den teller også antall lovgivere og lovgivere i hver leir.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: The Economics of abortions

Premium

GST Council til veterinærverifiseringsplan for høyrisikoskattebetalere

Premium

Gjør sanskrit obligatorisk fra klasse 1, sier RSS til Gujarat-regjeringen

Premium

Ashutosh Varshney skriver: Backsliding in AmericaMore Premium Stories >>

Dette gjelder tvister i anerkjente nasjonale og statlige parter. For splittelser i registrerte, men ukjente parter, råder EU vanligvis de stridende fraksjonene til å løse sine forskjeller internt eller henvende seg til retten.

I Maharashtra krever opprørsfraksjonen støtte fra 41 MLAer og vil fortsette å banke på. EFs dør for å kreve bruk av Senas symbol, 'buen og pilen'.

I Premium Now |I 1978 var det Sharad Pawar som hadde ledet en opprørsgruppe og styrtet Maharashtra-regjeringen, minnes tidligere MLA

Når de stridende fraksjonene tilhører et registrert og anerkjent politisk parti, sier paragraf 15 i ordren at EF kan avgjøre til fordel for en av fraksjonene eller ingen av dem.

Tidligere var en av de mest profilerte splittelsene av et parti før 1968 den fra Indias kommunistparti i 1964. En utbrytergruppe henvendte seg til ECI i desember 1964 og oppfordret den til å anerkjenne dem som CPI (marxist). Den ga en liste over parlamentsmedlemmer og MLAer fra Andhra Pradesh, Kerala og Vest-Bengal som støttet den. ECI anerkjente fraksjonen som CPI (M) etter at den fant at stemmene sikret av parlamentsmedlemmer og MLA-er som støttet utbrytergruppen, var mer enn 4 % i de tre statene.

Nylig var Samajwadi-partiet vitne til en bitter splittelse i 2017 da Akhilesh Yadav tok kontrollen fra faren Mulayam Singh Yadav. Mulayam henvendte seg til EF og sa at han fortsatte å være partipresident, og valgsymbolet burde forbli hos fraksjonen hans. Dette ble bestridt av Akhilesh-leiren, som sendte inn erklæringer fra forskjellige partifunksjonærer, parlamentsmedlemmer, MLA-er og distriktspresidenter for å hevde at flertallet var med den daværende CM. Til slutt, etter å ha hørt begge sider, bestemte meningsmålingsorganet seg for å tildele syklussymbolet til fraksjonen ledet av Akhilesh Yadav.

Også i Explained |I Maharashtra politisk krise, makter til guvernør, lov om gulvprøve i søkelyset

I i saken om AIADMK i 2017, hadde fraksjoner ledet av O Panneerselvam og VK Sasikala gjort krav på AIADMKs “to blader”-symbol, hvoretter EF frøs det i mars 2017. Mens sjefsminister Edappadi Palaniswamis leir gjorde opprør mot Sasikala for å slå seg sammen med OPS-fraksjonen, det var den forente OPS-EPS-gruppen som vant symbolet i november 2017.

I fjor hindret EF også fraksjoner ledet av Chirag Paswan og Pashupati Kumar Paras fra å bruke navnet på Lok Janshakti Partiet eller dets symbol “bungalow” inntil striden mellom de rivaliserende gruppene ble avgjort av avstemningspanelet.

Ekspressabonnement Ikke treff veggen, abonner for den beste dekningen fra India fra kl. bare $5 per måned Abonner nå