Förklarat: För Shinde kanske vägen att göra anspråk på Sena-symbolen inte är lätt

0
50

Maharashtra-minister Eknath Shinde

Maharashtra-minister Eknath Shinde, som har stöd av majoritetsledamöterna i Shiv Sena > och hotar att störta den styrande MVA-koalitionen, kanske inte har lätt att göra anspråk på den “riktiga” Sena.

Medan Shinde och Sena-rebellerna vadar genom lagligheterna i anti-avhoppslagen, är en annan Utmaningen kvarstår: Att övertyga valkommissionen vem den verkliga Shiv Sena är. Vem kommer att göra anspråk på partisymbolen? Det är frågan när krisen i staten fördjupas.

Förklarat |Förklarat: Lagen mot avhopp och varför Eknath Shinde kan vara redo att undvika den i Maharashtra

Orden för valsymboler (reservation och tilldelning), 1968, handlar om valorganets makt att erkänna partier och tilldela symboler. När frågan om en splittring i ett politiskt parti uppstår utanför den lagstiftande församlingen, sägs det i paragraf 15 i Symbols Order, 1968: “När kommissionen är övertygad … att det finns rivaliserande sektioner eller grupper av ett erkänt politiskt parti, som var och en gör anspråk på för att vara den parten kan kommissionen, efter att ha tagit hänsyn till alla tillgängliga fakta och omständigheter i fallet och hört (deras) företrädare… och andra personer som önskar att bli hörda, besluta att en sådan rivaliserande sektion eller grupp eller ingen av dessa rivaliserande parter. sektioner eller grupper är det erkända politiska partiet och kommissionens beslut ska vara bindande för alla sådana rivaliserande sektioner eller grupper.”

När en tvist uppstår undersöker EG först vilket stöd varje fraktion åtnjuter, både inom partiets organisation och dess lagstiftande avdelning. Sedan identifierar den de högsta kommittéerna och beslutsfattande organen inom det politiska partiet och fortsätter att veta hur många av dess medlemmar eller tjänstemän som stöder vilken fraktion. Den räknar också antalet lagstiftare och lagstiftare i varje läger.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: The Economics of abortions

Premium

GST Council för veterinärkontroll av verifieringsplan för högriskskattebetalare

Premium

Gör sanskrit obligatoriskt från klass 1, säger RSS till gujarats regering

Premium

Ashutosh Varshney skriver: Backsliding in AmericaMore Premium Stories >>

Detta gäller tvister i erkända nationella och statliga parter. För splittringar av registrerade men okända parter, råder EC vanligtvis de krigförande fraktionerna att lösa sina meningsskiljaktigheter internt eller att vända sig till domstolen.

I Maharashtra kräver rebellfraktionen stöd från 41 MLAs och kommer att knacka på. EG:s dörr för att kräva användning av Senas symbol, 'pilen och bågen'.

I Premium Now |1978 var det Sharad Pawar som hade lett en rebellgrupp och störtat Maharashtra-regeringen, påminner om tidigare MLA

När de krigförande fraktionerna tillhör ett registrerat och erkänt politiskt parti, säger paragraf 15 i ordern att EG kan besluta till förmån för någon av fraktionerna eller ingen av dem.

Tidigare var en av de mest uppmärksammade splittringarna av ett parti före 1968 den av Indiens kommunistiska parti 1964. En utbrytargrupp kontaktade ECI i december 1964 och uppmanade den att erkänna dem som CPI (marxistiska). Den gav en lista över parlamentsledamöter och parlamentsledamöter från Andhra Pradesh, Kerala och Västbengalen som stödde den. ECI erkände fraktionen som CPI (M) efter att den fann att rösterna som säkrades av parlamentsledamöter och MLA som stödde utbrytargruppen uppgick till mer än 4 % i de tre delstaterna.

På senare tid bevittnade Samajwadi-partiet en bitter splittring 2017 när Akhilesh Yadav tog kontrollen från pappa Mulayam Singh Yadav. Mulayam vände sig till EG och sa att han fortsatte att vara partiordförande och att valsymbolen borde finnas kvar hos hans fraktion. Detta ifrågasattes av Akhilesh-lägret, som lämnade in intyg från olika partitjänstemän, parlamentsledamöter, parlamentsledamöter och distriktspresidenter för att hävda att majoriteten var med dåvarande CM. Så småningom, efter att ha hört båda sidor, beslutade omröstningsorganet att dela ut cykelsymbolen till den fraktion som leds av Akhilesh Yadav.

Även i Explained |I Maharashtra politisk kris, guvernörens befogenheter, golvtestlag i rampljuset

I fallet med AIADMK 2017, fraktioner ledda av O Panneerselvam och VK Sasikala hade gjort anspråk på AIADMK:s “två blad”-symbol, varefter EG frös den i mars 2017. Medan Chief Minister Edappadi Palaniswamis läger revolterade mot Sasikala för att slås samman med OPS-fraktionen, det var den enade OPS-EPS-gruppen som vann symbolen i november 2017.

Förra året hindrade EC även fraktioner ledda av Chirag Paswan och Pashupati Kumar Paras från att använda namnet Lok Janshakti Partiet eller dess symbol “bungalow” tills tvisten mellan de rivaliserande grupperna avgjordes av omröstningspanelen.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa bevakning av Indien med start kl. bara $5 per månad Prenumerera nu