Förklarade böcker | Recept för post-Covid-världen: motståndskraft

0
56

The Resilient Society: Economics After Covid. HarperBusiness 428 sidor; Rs 699

“Covid-19-pandemin har fungerat som en röntgenmaskin och avslöjat de dolda utmaningarna under ytan av många samhällen”, säger Markus K Brunnermeier i inledningen till sin bok. Sannerligen, pandemin har drabbat alla länder — den negativa hälsoeffekten var bara utgångspunkten; viruset slutade störa alla aspekter av samhället och den globala ekonomiska ordningen.

Komplexa försörjningskedjor som byggts och förfinats under decennier måste plötsligt stängas av eller brytas för att förhindra eller bromsa infektionens spridning. Jobb och försörjning gick förlorade, ojämlikheter av alla slag ökade, regeringar tvingades lägga på skulder i miljontals dollar för att förlänga lättnaderna, och centralbankerna var tvungna att ta till alla möjliga sätt att stimulera ekonomin även när hälsosystemen kollapsade och länder och samhällen blivit mer isolerad och protektionistisk.

Best of Explained

Klicka här för mer

Covid-19-chocken tryckte tillbaka de flesta länder med flera år, möjligen årtionden. Och precis när det såg ut som att världen började bryta sig loss från de till synes oändliga cyklerna av låsningar, invaderade Ryssland Ukraina och släppte lös konsekvenser som gav eko runt om i världen – från dyrare bränslepriser till brist på livsmedel till dramatiskt ökade geopolitiska spänningar.

På bara ett par år har världsekonomin svängts från att försöka undvika en utdragen deflation till att desperat bekämpa inflationen. Konsensus efter kalla kriget kring globalisering, redan under press från tiden för den globala finanskrisen 2008-09, har nu utvecklats till en militant önskan att minska beroendet av andra länder.

Best of Express Premium Premium

Förklarat: Hur bilindustrin för miljarder dollar förändras, artighet…Premium

Behov av att accelerera reformtakten i energiomställningen: VD, Niti Aayog

Premium

De sex bästa näringsämnena för att förbättra din hjärnas livslängdPremium

5G: Allt spektrum kanske inte säljs; regeringen stirrar på bristFler premiumberättelser >>

Var världen beredd att överleva dessa chocker 2020? Är den förberedd 2022? Ännu viktigare, kommer det att förberedas i framtiden? Om så är fallet, hur?

I The Resilient Society beskriver Princeton University-ekonomen Brunnermeier de globala ekonomiska följderna av Covid-avbrottet. Många av bokens nyckelinsikter kommer från en Princeton-webinarserie kallad Markus Academy, som innehöll inflytelserika ekonomer, inklusive mer än ett dussin nobelpristagare.

I slutändan, för författaren, är prövosten för alla samhällen, ekonomi, eller faktiskt världen, “resiliens” eller förmågan att återhämta sig. Det är spänst som skiljer vassen från den robusta eken som har förmågan att stå emot. “Jag böjer mig men går inte sönder” – det är kärnan i motståndskraft.

Efter att ha förklarat konceptet och hur samhällen skulle kunna göras om för att bli motståndskraftiga i del 1 av boken, använder Brunnermeier Covid för att förklara kärnan delar av resilienshantering i del 2. I del 3 och 4 tittar han på makroekonomiska och globala utmaningar som länder står inför.

🚨 Tidsbegränsat erbjudande | Express Premium med ad-lite för bara 2 Rs/dag 👉🏽 Klicka här för att prenumerera 🚨

Boken släpptes förra året, men Ukrainakrisen visar, även om världen har flyttat till nästa chock, var Brunnermeier perfekt för att understryka behovet av att vara motståndskraftig. Den viktigaste lärdomen för samhällen är att ge upp “just in time”-produktionsmetoden som ger effektivitet företräde, och istället gå mot en “just in case”-metod som tillåter säkerhetsbuffertar.

Express Subscription< /strong> Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu