ED söker detaljer från UP-polisen om profeter som protesterar, tittar på Bihar-coachingcenter för Agnipath-våld

0
50

En protest mot Agnipath-planen i Secunderabad. Arkiv

The Enforcement Directorate har nu riktat blicken mot personer som deltog i två senaste protester – mot profetens uttalanden av den nu avstängda BJP-talespersonen Nupur Sharma, och tillkännagivandet av Agnipaths kortsiktiga rekryteringsprogram för de väpnade styrkorna.

ED har begärt dokument och ärendehandlingar från UP-polisen för att undersöka om den kan gå vidare mot de anklagade enligt bestämmelserna i lagen om förhindrande av penningtvätt (PMLA). Den undersöker på samma sätt rollen som coachingcenter i Bihar när det gäller att underblåsa protester mot Agnipath-programmet.

”Vi granskar båda fallen ur ett penningtvättsperspektiv. I protesterna över profetens kommentarer har vi fått veta att en viss organisation är involverad som har varit aggressivt aktiv i tekniska protester mot regeringen i islamiska frågor. Det är redan undersökt för sin inblandning i vissa andra protester. Vi har sökt efter dokument från UP-polisen, som redan har arresterat medlemmar i denna organisation, säger en hög ED-tjänsteman.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

I Bihar, sade tjänstemannen, tittar ED på den påstådda rollen för vissa coachingcenter under Agnipath-protesterna.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: The Economics of abortions

Premium

GST-rådet för veterinärkontroll av verifieringsplan för högriskskattebetalare

Premium

Gör sanskrit obligatoriskt från klass 1, säger RSS till Gujarat-regeringen

Premium

Ashutosh Varshney skriver: Backsliding in AmericaMore Premium Stories >>

“Protesterna i Bihar drevs av några coachingcenter. Vi undersöker frågan. Om vi ​​hittar bevis på att de har finansierat dessa protester, kommer vi att gå vidare mot dem under PMLA”, sa tjänstemannen.

🚨 Tidsbegränsat erbjudande | Express Premium med ad-lite för bara 2 Rs/dag 👉🏽 Klicka här för att prenumerera 🚨

Profetens kommentarer utlöste storskaliga protester i Kanpur, Prayagraj och Saharanpur. Det förekom incidenter med stenkastning och sammandrabbningar med polis.

Efter detta registrerade UP-polisen 20 FIR och arresterade 424 personer i 10 distrikt i delstaten. Myndigheterna startade också riktade rivningskampanjer mot fastigheter som ägs av de som påstås vara inblandade i protesterna.

I Bihar ledde Agnipath-meddelandet till protester i Gopalganj, Kaimur, Chhapra, Danapur, Arrah, Lakhisarai och Samastipur. Det var mordbrand och tåg och järnvägsfastigheter vandaliserades.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu