“Det har blitt virkelig”: Abortbeslutningen forstyrrer amerikanske mellomvalg, og sender kamp til stater

0
59

Abortrettighetsaktivister protesterer utenfor Utah State Capitol i Salt Lake City 24. juni 2022. (Kim Raff/The New York Times)

Skrevet av Katie Glueck

Høyesteretts avgjørelse om å oppheve Roe v Wadefredag ​​slynget den eksplosive kampen om abortrettigheter inn i sentrum av flere midtveisløp, og snudde kampen om viktige guvernørers konkurranser og ettertraktede Senatseter til heftige debatter om personlig frihet og folkehelse.

Knustede demokrater, står overfor svimlende politiske utfordringer midt i høy inflasjon og president Joe Bidens lave godkjenningsvurderinger, håpet avgjørelsen kunne gjenopplive misfornøyde basevelgere. De så også øyeblikket som en ny sjanse til å holde på de moderate, forstadssvingende velgerne som har hjulpet dem med å vinne nylige valg.

Republikanerne feiret på sin side offentlig kjennelsen som realiseringen av en tiår lang innsats, selv ettersom noen strateger – og tidligere president Donald Trump – privat erkjente at saken i det minste skapte en viss risiko for et parti som har hatt måneder med politisk momentum. Mange hevdet at konkurrerende løp til slutt ville bli avgjort av andre spørsmål.

“Fra grasrotperspektivet er det mye glede,” sa Scott Jennings, en republikaner som er en tidligere toppkampanjeassistent for senator Mitch McConnell, R-Ky, minoritetslederen. «Det er derfor vi kjemper. Og samtidig kommer dette valget til å bli avgjort på et par saker: Joe Bidens godkjenningsvurdering, inflasjon, økonomien, kriminalitet, livskvalitet.»

I årevis har utsiktene til < strong>veltere Roe v Wadevar et abstrakt konsept for mange amerikanere – en plagsom, men fjern bekymring for noen og et langsiktig mål snarere enn en overhengende mulighet for andre. Høyesteretts mening som eliminerte den konstitusjonelle retten til abort avsluttet den vantroens æra, og åpnet et nytt kapittel med konkrete konsekvenser, der kappløp for guvernør, statlig lovgiver og statsadvokat, og til og med statlige domstoler kan avgjøre om millioner av amerikanere har tilgang til prosedyren.

“Denne høsten står Roe på stemmeseddelen,” sa Biden fredag. “Personlige friheter er på stemmeseddelen.”

Begge parter er enige om at de høye innsatsene til en viss grad vil virke galvaniserende til deres respektive baser. Men det kritiske spørsmålet gjenstår om svingende velgere – spesielt uavhengige kvinner fra forskjellige forsteder, som er fokusert på økonomisk usikkerhet – vil rette oppmerksomheten mot kampen om tilgang til abort.

«Det er mange uavhengige kvinner. Jeg tror det er mange kvinner som ikke har deltatt i valg og kommer til å engasjere seg, sa guvernør Gretchen Whitmer fra Michigan tidligere denne uken, etter å ha vært vertskap for et følelsesladet rundebord med fokus på abortrettigheter på et bryggeri i Grand Rapids. “Men jeg kommer ikke til å anta det. Vi er nødt til å sørge for at vi gjør arbeidet med utdanning og overtalelse og aktivering.»

Allerede i år har demokratiske kampanjer og støttende grupper utenfor brukt nesten 18 millioner dollar på reklame for abort problemer, mens republikanere og tilknyttede eksterne grupper har brukt nesten 21 millioner dollar, ifølge mediesporingsfirmaet AdImpact. Begge figurene kan bli ballonger.

Aktivister og partistrateger, som i flere måneder har forberedt seg på å mobilisere rundt dette spørsmålet, fokuserer spesielt på guvernørløp i Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, tre delstater ledet av demokratiske guvernører, og steder hvor høstens utfall kan påvirke fremtiden direkte. av abortrettigheter etter at Dobbs v. Jackson Women's Health Organization-beslutning ga kontrollen over abortbeskyttelsen tilbake til statene.

US Capitol Police holder et våkent øye mens anti-abortdemonstranter og abortrettighetsforkjempere samles utenfor Høyesterett i Washington 24. juni 2022. (Shuran Huang/The New York Times)

Demokratene planlegger også å bruke saken til å støte seg i andre guvernørers raser, samtidig som de hevder at kandidater i Senatet og Huset over hele landet også har tatt stilling til abort som er langt utenfor mainstream.

En tidlig test av energi rundt dette problemet vil komme i august, ettersom Kansans stemmer om hvorvidt retten til abort skal fjernes fra statens grunnlov.

I en pengeinnsamlings-e-post fredag ​​sa guvernør Laura Kelly i Kansas, en Demokraten, erklærte at “jeg kan være den eneste Kansas-lederen som står i veien” for nye abortrestriksjoner. Hennes sannsynlige motstander, statsadvokat Derek Schmidt, sa at han ville støtte stemmeseddelinitiativet.

Demokratene hadde forberedt seg på å prøve å styre den forventede utstrømningen av sjokk og sinne inn i valghandlinger når uttalelsen ble avgitt, med partikomiteer og statspartier som konfererte om nasjonale meldings- og mobiliseringsplaner, i tillegg til å lansere et nettsted fredag ​​for å lede organiseringsinnsatsen .

En advokat for abortrettigheter tørker en tåre mens hun deltar i en protest utenfor Høyesterett i Washington 24. juni 2022. (Haiyun Jiang/The New York Times)

Kandidater og organisasjoner har brukt fokusgrupper og meningsmålinger for å vurdere problemstillingen; det er omfattende innsamlingsaksjoner; og abortrettighetsgruppene Planned Parenthood Action Fund, NARAL Pro-Choice America og Emily's List har sagt at de har til hensikt å bruke 150 millioner dollar på midtveisvalget. American Bridge 21st Century, en demokratisk-justert super PAC, sier at de har benyttet sosiale medier-påvirkere for å kommunisere om abortrettigheter og republikanske opptegnelser om dette spørsmålet til amerikanere som kanskje bare er tilfeldig politiske.

“Vi vil se , stat for stat for stat, allerede eksisterende forbud trer i kraft, statlige lovgivere skynder seg å vedta abortforbud,” sa Cecile Richards, den tidligere presidenten for Planned Parenthood som nå er leder av American Bridge. «Det er en annen samtale nå fordi den har blitt ekte.»

Til tross for all mobilisering, forventer ikke mange partistrateger at selv fredagens seismiske beslutning vil endre velgernes fokus på bekymringer om levekostnader fundamentalt. Men noen ser det som å forsterke deres kjerneargument mot republikanerne: at høyresiden i partiet er i kontroll, i utakt med opinionen, og fokusert fremfor alt annet på kulturkamper. Senatets demokrater og strateger er spesielt fokusert på å fremheve de republikanske kandidatene som støtter nesten totale forbud mot abort.

“Økonomiske problemer vil alltid veie opp for abort for mange velgere,” sa Celinda Lake, en erfaren demokratisk strateg. “Men det er veldig, veldig viktig for demokratene – å vinne disse svingende velgerne – å gjøre dette til et valg, ikke en folkeavstemning.”

Meningsmålinger viser at amerikanere er sterkt imot å fullstendig velte Roe v Wade – i en Washington Post-ABC-undersøkelse utført i slutten av april, mente 54% av amerikanerne at Roe-avgjørelsen burde opprettholdes, mens 28% mente den burde omstøtes. Men synet på abort varierer avhengig av en stats politiske tiltrengning.

Det er en grunn til at republikanernes budskap om saken har vært mindre enhetlig. På fredag, da noen kandidater, lovgivere og den republikanske nasjonalkomiteen skyndte seg å feire kjennelsen, forsøkte andre raskt å vende tilbake fokuset til lommebokspørsmål.

Adam Laxalt, den republikanske senatskandidaten i Nevada – en stat med en historie med å støtte abortrettigheter – jublet fredag ​​den “historiske seieren for livets hellighet”, men understreket at tilgang til abort allerede var “fast lov” i Nevada.

«Det vil ikke distrahere velgerne fra uoverkommelige priser, økende kriminalitet eller grensekrisen,» sa han.

Da ble bedt om kommentar, svarte Jesse Hunt, en talsperson for den republikanske guvernørforeningen, i en uttalelse at «de overtalbare velgerne som vil avgjøre utfallet i konkurrerende løp er dypt bekymret over skaden som blir gjort på deres økonomiske sikkerhet» av demokratene.

Til og med Trump, den tidligere presidenten som satte konservative på banen, har privat fortalt folk at han tror domstolens avgjørelse vil være «dårlig for republikanerne». I en offentlig uttalelse fredag ​​kalte Trump avgjørelsen for «den største LIVSSEINNEN på en generasjon».

Abortrettighetsmotstandere jobber for å utnytte konservatives entusiasme.

Anti-abortrettighetsgruppen Susan B Anthony Pro-Life America lanserte et feltprogram i fjor, med planer om å engasjere 8 millioner velgere i kritiske slagmarksstater. Gruppen fokuserer på “de menneskene som er i spill, som kan gå begge veier basert på denne spesielle saken,” sa Marjorie Dannenfelser, president i organisasjonen.

“Det er ikke bare en teoretisk stemme om noen som sier at de er pro-life,” sa hun. «Det er nå en mulighet til å faktisk gjøre noe med det.»

Penny Nance, president for Concerned Women for America, en organisasjon som motsetter seg abortrettigheter, sa at gruppen planla et toppmøte som ville fokusere på rollen av statlig aktivisme i en post-Roe-nasjon.

Noen statlige tjenestemenn har “i utgangspunktet sagt: 'Vi har egentlig ikke muligheten til å endre loven på grunn av høyesterettsavgjørelsen',” sa hun.

“Nå,” fortsatte hun, “endrer det seg. alt.»

Det nye fokuset på statlige lover har allerede intensivert debatten i statshus og guvernørers raser i politisk delte stater. I Pennsylvania vil den neste guvernøren og et republikansk-ledet statshus sannsynligvis bestemme tilgangen.

“Roe v Wade er med rette henvist til historiens askehaug,” sa Doug Mastriano, den høyreekstreme republikanske kandidaten for guvernør i Pennsylvania. Josh Shapiro, statsadvokaten og den demokratiske kandidaten til guvernør, skrev på Twitter fredag ​​at «uten Roe, er det eneste som stopper dem veto-pennen til vår neste guvernør.»

I Michigan og Wisconsin krever gamle lover i bøkene nesten totale forbud mot abort, og demokratiske guvernører på gjenvalg har lovet å kjempe for å beskytte tilgangen.

I Michigan jobber tilhengere av abortrettigheter for å sikre en grunnlovsendring som beskytter retten til abort. Whitmer har også anlagt et søksmål der han ber “Høyesterett i Michigan umiddelbart avgjøre” om statens grunnlov beskytter retten til abort.

Under rundebordsdiskusjonen denne uken snakket Whitmer med kvinner om de trodde velgerne ennå hadde forstått betydningen av hva det ville bety å velte Roe v Wade.

Best of Express Premium

Premium

Frisk FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt og Teesta Setalvad basert på…Premium

Etter drapet på Moosewala kan du søke tilbake på (Punjabi) gjenger i Canada

Premium

IAS-offisersønns død: avvikene

Premium

Nyhetsmaker | Blant de første som tok opp saken til Gujarat-opprørsofre, Teesta …Flere Premium-historier >>

“Så mange mennesker,” sa en deltaker til henne, “skjønte ikke at det var så alvorlig.”

Ekspressabonnement Ikke treff veggen, abonner for den beste dekningen. of India fra bare $5 per måned Abonner nå