Daglig information: Besöker Eknath Shindes hemby; vad som ligger bakom bränslebristen

0
45

Topnyheter den 25 juni 2022

Det är lördag!

Börja din helg med de fem bästa berättelserna från dagens’s utgåva: Vi besöker Eknath Shindes hemby i Maharashtra; Hur en son till en daglig satsning satte Karnataka brottningscentrum i rampljuset; Behov av att påskynda reformtakten i energiomställningen, säger Niti Aayog VD; och mer.

1) Eknath Shindes hemby Dare i Maharashtras Satara-distrikt kanske inte har en skola eller sjukhus, men den har två helikopterplattor. Under de senaste åren har Shinde har börjat uppmärksamma Daresom hans far hade lämnat för att flytta till Thane när han var barn.

Rebellen Shiv Sena-ledaren, som är i rampljuset för att ha höjt en revoltfana mot chefsministern och Sena-presidenten Uddhav Thackeray, har fått ringande stöd från invånarna i hans hemby Dare i Satara-distriktet, som hoppas innerligt att han ska ta över som CM.

Best of Express PremiumPremium

Fresh FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt och Teesta Setalvad baserat på…

Premium

Efter Moosewalas mord kan du återigen rikta blickarna mot (Punjabi) gäng i KanadaPremium

IAS-officers sons död: Avvikelserna

Premium

Newsmaker | Bland de första som tog upp orsaken till Gujarat-upploppsoffren, Teesta …Fler premiumhistorier >>

En av Shindes anhängare i Dare är elev i klass åtta, Sunny Shinde, som kanske inte är särskilt intresserad av politik men är upphetsad över att se sin berömda byinvånare vara kontinuerligt i rampljuset i flera dagar, sa att alla där följde noga med nyheter eftersom det kan förändra deras liv.

2) “Det finns en brottare i varje hus här i Mudhol. Men det är inte fallet med Ninga – han har inget hus.”

I dessa två meningar fångar Arun Kumakale, en lokal brottningstränare, historien om den brottningsgalna staden i norra Karnataka, och resan för dess senaste sensation och hans underbarn, 17-åriga Ningappa Genannavar. På torsdagen besegrade Ningappa, vars starka försvar och kraftfulla benattacker vinner rykte, Irans Amirmohammad Saleh i finalen i kategorin 45 kg fristil vid det asiatiska U17-mästerskapet i Bishkek, Kirgizistan.

Hans medalj bidrog till Indiens toppplacering på det kontinentala juniorevenemanget och satte också strålkastarljuset på ett brottningsnav som har hållit sig i skuggan av de traditionella härdarna i Haryana, Uttar Pradesh, Maharashtra och Punjab.

3) Den här månaden såg flera städer runt om i landet bensinpumpar som ransonerade leveranser eller stängdes på grund av bristande bränsletillgänglighet, vilket ledde till oro över bränslebrist och utlöste panikköp bland konsumenter. Situationen nådde en topp runt mitten av juni, vilket tvingade regeringen att ingripa och be bensinpumpar att hålla öppet och styrde oljemarknadsföringsföretag att säkerställa bränsletillgänglighet. Olje- och naturgasministeriet meddelade också att det fanns tillräckligt med bränsle i landet. Situationen har lättat sedan dess, och tillgången på bränsle kommer sannolikt att återgå till det normala från juli.

Vad ligger bakom bränslebristen? Vi förklarar.

4) Niti Aayogs vd Amitabh Kant, som fastställer att energiomställningen kommer att vara en viktig drivkraft för Indiens tillväxt under de kommande åren, sa att landet borde göra en stark push för grönt väte och påskynda reformtakten inom energisektorn. Kant, som kommer att lämna regeringens tankesmedja i slutet av juni, efter att ha lett organisationen i över sex år, sa också till Soumyarendra Barik i en intervju att regeringen först borde utvärdera framgången med nuvarande produktionsrelaterade incitamentsprogram (PLI) innan initiativet lanseras för andra sektorer. Läs hans intervju här.

5)🍿 Vad du ska se i helgen 

I helgen recenserar Shalini Langer Austin Butler-stjärnan “Elvis”, baserad på kungen av rock 'n' roll: ” Butler andas livet, intensiteten och passionen som behövs för att hålla på med hela den där massan. Musik är dock bara en del av det Luhrmann är intresserad av här. Han har också tränat ögonen på överste Tom Parker, Elvis mycket misskrediterade chef som anklagas av några för att ha fyllt honom med piller och arbetat ihjäl honom.”

Lördagsquiz

Det inhemskt utvecklade fartygsburna vapensystemet, Vertical Launch Short Range Surface to Air Missile (VL-SR-SAM), flygtestades framgångsrikt av försvarets forsknings- och utvecklingsorganisation (DRDO) och den indiska flottan. Var ägde flygtestet rum?

a) Chandipur, Odisha
b) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
c) Port Blair, Andaman- och Nicobaröarna
d) Mumbai , Maharashtra

(🤫 Pssst… svaret finns i dagens utgåva av The Indian Express. Hämta det här)

< p>Till imorgon,
Rahel Philipose

Express Cartoon by EP Unny

Express Prenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för den bästa täckningen av Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu /i>