AAP-regeringens vitbok om Punjab-finanserna skiljer sig inte från kongressens

0
39

Punjabs regering hade gett en nick att lägga fram vitboken om statens finanser under Vidhan Sabhas budgetsession, för att informera den gemene man i statens nuvarande tid. ekonomiska situationen. (Fil)

Aam Aadmi-partiets (AAP)-regeringens vitbok om finanser påminner om ett liknande dokument som lades fram av tidigare chefsminister Amarinder Singhs regering under Vidhan Sabhas första budgetsession 2017. lades fram den 19 juni 2017, en dag före den första budgeten av den dåvarande kongressregeringen, hade vitboken åtalats 10-årigt styre av SAD-BJP från 2007 till 2017. AAP:s dokument är inte annorlunda än kongressens, förutom att det är ett 73-sidigt dokument mot kongressens 143 personsökare, som lagts fram. av den dåvarande finansministern Manpreet Singh Badal.

Också vid den tiden hade vitboken lyft fram att staten var i ett “hårt grepp om skuldfällan.” AAP-regeringens dokument har också konstaterat att Punjab befinner sig i en ekonomisk moras och skuldfälla.”

Kongressen hade också målat upp en dyster bild av finanserna en dag före sin första budget och AAP har följt efter. Badal hade skyllt bristen på “fiskal försiktighet och urskillningslöst upptagande av lån, särskilt improduktiva lån och “bok-matlagning”, för skuldfällan.”

Sittande finansminister Harpal Singh Cheemas vitbok anklagar också de tidigare regeringarna. i tillståndet av “skattelöshet, okontrollerad ökning av inkomstutgifter, gratisförmåner och oförtjänta subventioner, praktiskt taget kollaps i investeringarna i kapital- och socialsektorn och att dess potential av skatte- och icke-skatteintäkter inte förverkligas.”

Best of Express Premium

Premium

GST Council veterinär verifieringsplan för högriskskattebetalare

Premium

Gör sanskrit obligatoriskt från klass 1, säger RSS till gujarats regering

Premium

Ashutosh Varshney skriver: Backsliding in America

Premium

Frånvarande Akhilesh, stark BJP-kampanj & BSP: Varför SP sjönk i Azamgarh, …Fler premiumhistorier >> Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

För exakt fem år sedan var statens skuld 1,87 lakh crore. Fem år senare är skulden på hela 2,63 lakh crore. Den sittande regeringens vitbok har angett att Punjabs tillstånd kan förklaras som en finanspolitisk tvångsjacka, utan skattemässigt utrymme, som åtaganden för utgifter för löner, löner, pensions- och pensionsförmåner och räntebetalningar i procent av totala inkomster på i genomsnitt cirka 89,63 procent i senaste 10 åren. Den förra regeringens papper hade uttalat att “En hög andel av utgifterna är redan åtagna, vilket knappast lämnar något finansiellt utrymme. Det är tillfogat av strukturell obalans och om inga korrigerande åtgärder vidtas kommer det att ta hårt på statens framtida utveckling.”

Om skuldfällan, säger den nuvarande regeringens dokument också, “Staten befinner sig i en klassisk skuldfälla, en betydande del av den årliga bruttoskulden/lånen som staten tar upp används för återbetalning av gamla skulder och räntebetalningar och inte för framtida utveckling och statens välstånd.” Jämfört med detta hade den tidigare vitboken sagt: “Statsfinanserna är i ett fritt fall, eftersom statens inkomster inte har hållit jämna steg med sina utgifter, vilket leder till svällande intäkter och budgetunderskott.”

Kongressen hade också uttalat att förutom att möta den dagliga utmaningen att hålla statskassan flytande för de rutinmässiga administrativa utgifterna, stod staten ständigt inför allvarlig brist på resurser för att finansiera kapitalutgifterna. Den sittande regeringen har förklarat att när GST-kompensationsregimen upphör i juni 2022, skulle delstatsregeringen stirra ner i ett stort hål kvar i sina finanser till en storlek av Rs 14 000 till Rs 15 000 crore i den nuvarande finanspolitiken. Det här kommer att bli ett “fall utanför klippan”-scenario för staten.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu