US House antar vapensäkerhetslagstiftning, skickar till Joe Biden

0
86

Vapenkontroll har länge varit en splittrad fråga i USA med flera försök att placera nya kontroller på vapenförsäljningen som misslyckats gång på gång fram till fredag.

USA:s representanthus antog på fredagen betydande vapensäkerhetslagstiftning för första gången på tre decennier och skickade den till president Joe Biden, som förväntas skriva under den i lag.

Huset röstade 234-193 för lagförslaget, dagen efter att en dom i högsta domstolen i stor utsträckning utökade vapenrättigheterna. Inga demokrater var emot, medan 14 republikaner stödde åtgärden. Det stöddes av stora brottsbekämpande grupper och dess genomgång var ett sällsynt nederlag för amerikanska vapentillverkare och National Rifle Association.
Husets aktion följde en senatomröstning på torsdagen med 65-33 för att anta lagförslaget, med 15 republikaner, inklusive senaten
minoritetsledare Mitch McConnell för.

Vapenkontroll har länge varit en splittrad fråga i USA med flera försök att placera nya kontroller på vapenförsäljningen som misslyckats gång på gång fram till fredag.

Förklarat |USA godkänner lagförslag för vapensäkerhet, vad finns i det?

Passage av vad vissa demokrater karakteriserade som en blygsam, första stegs räkning följde på massmord förra månaden på en stormarknad i Buffalo, New York och en grundskola i Uvalde, Texas.

Best of Express Premium Premium

Färsk FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt och Teesta Setalvad baserad på…

Premium

Efter mordet på Moosewala kan du återigen fokusera på (Punjabi) gäng i Kanada

Premium

IAS-officers sons död: avvikelserna

Premium

Suraj Yengde skriver: Kasten och politiken för Senas uppgång och dess krisFler premiumhistorier >>

“Lagstiftningen…inkluderar flera kraftfulla steg för att rädda liv, inte bara från fruktansvärda masskjutningar utan också från den dagliga massakern av vapenbrott, självmord och tragiska olyckor,” Husets talman Nancy Pelosi sa under debatten.

Noterande att vapen har blivit den ledande “mördaren av barn i Amerika,” Pelosi sa att kongressen nu måste gå längre
och lagstifta om fler ändringar av bakgrundskontroller av vapenförsäljning och restriktioner för “beväpning med hög kapacitet.”

Lagförslaget tar vissa steg för bakgrundskontroller genom att för första gången ge tillgång till information om betydande brott som begåtts av ungdomar. Den slår också ner på vapenförsäljning till köpare som dömts för våld i hemmet. Och det ger ny federal finansiering till stater som administrerar “röd flagga” lagar som syftar till att ta bort vapen från
personer som anses vara farliga för sig själva och andra.

Bradys vapenkontrollgrupp beskrev “Bipartisan Safer Communities Act” som “den starkaste lagen om förebyggande av vapenvåld under de senaste 30 åren,” och citerade “100 människor som dödas med vapen varje dag” i Amerika. Många av dessa dödsfall är resultatet av självmord.

“I dag kommer de (demokraterna) efter laglydiga amerikanska medborgare’ Andra tilläggets friheter,” sa representanten Jim Jordan, senior republikan i parlamentets rättsutskott. Han syftade på den konstitutionella rätten att “behålla och bära vapen” som konservativa hävdar bör skyddas brett.

DEEP DivIDE

På torsdagen slog Högsta domstolen, med sin konservativa majoritet 6-3, ner New Yorks gränser för att bära dolda handeldvapen utanför hemmet. Domstolen fann att lagen, som antogs 1913, var grundlagsstridig.

Den domen och vapensäkerhetslagstiftningen som antogs i fredags illustrerar en djup klyfta kring skjutvapen i USA, veckor efter skjutningarna i Uvalde och Buffalo som dödade mer än 30 människor, inklusive 19 små barn i en grundskola.

< p>National Rifle Association, landets mäktigaste vapenlobby, förklarade domstolens avgörande “en monumental vinst” för amerikanska vapenägare.

På fredagen attackerade den lagförslaget som antogs av kongressen och kallade det ett “sinnelöst” vapenkontrollåtgärd som “endast kommer att inkräkta på de laglydigas rättigheter.”

Lagstiftningen som antagits av kongressen ses som blygsam i omfattning för ett land med det högsta vapeninnehavet per capita i världen och det högsta antalet masskjutningar årligen bland rika nationer.

År 2020 ökade andelen vapendöd i USA med 35 % till den högsta punkten sedan 1994, med särskilt dödliga nivåer för unga svarta män, sade U.S. Centers for Disease Control and Prevention i en rapport publicerad den 10 maj.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien med start kl. bara $5 per månad Prenumerera nu