Maharashtras politiska kris: En titt på golvtester och resultat i andra stater sedan 2019

0
44

Kamal Nath, Ashok Gehlot, Biren Singh, HD Kumaraswamy (från vänster till höger) (filbild)

Med krisen inom Shiv Sena som intensifieras efter upproret ledd av Eknath Shinde, guvernörens befogenheter enligt konstitutionen att kalla till ett golvtest har stått i centrum i Maharashtra.

När den regerande Maha Vikas Aghadi (MVA) koalitionen av Sena, NCP och kongressen vikar på randen till kollaps, tar vi en snabb sammanfattning av golvtester som hänt i delstatsförsamlingar sedan 2019.

Karnataka , juli 2019

Avgång av 17 MLAs–14 från kongressen och tre av Janata Dal (Secular)–ledde till kollapsen av 14 månader gamla JD(S) -Kongressalliansen leds av tidigare chefsminister HD Kumaraswamy.

Best of Express Premium

Premium

Fresh FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt och Teesta Setalvad baserat på…

Premium

Efter Moosewalas mord kan du återigen rikta fokus på (Punjabi) gäng av Kanada

Premium

IAS-officers sons död: avvikelserna

Premium

Kasten och politiken för Senas uppgång och dess krisFler premiumhistorier >>

Karnataka såg nästan tre veckor av politiskt drama med rivaliserande läger som beslagtog sina parlamentsledamöter på resorter och hotell, anklagelser om mutor och hästhandel som flög tjockt och snabbt och rebelliska parlamentsledamöter som knackade dörren till Högsta domstolen över piskfrågan och golvtestet.

Den dåvarande talmannen KR Ramesh Kumar diskvalificerade alla de 17 rebelllagstiftarna från parlamentet enligt lagen mot avhopp, vilket minskade parlamentets styrka till 208 (inklusive talmannen), och genomförde live- och videoinspelade golvtest enligt beslut av Högsta domstolen.

Med den magiska siffran för att bilda regeringen minskade till 104 med diskvalifikationen och BJP, tillsammans med stödet från en oberoende MLA, med 106 platser, kollapsade koalitionsregeringen när Kumaraswamy förlorade misstroendeförklaringen med 99-105 röster. Han lämnade sin avgång och därefter avlade B S Yediyurappa ed som chefsminister.

Madhya Pradesh, mars 2020

Den Kamal Nath-ledda kongressregeringen i Madhya Pradesh kunde bara pågå i 15 månader eftersom den reducerades till minoritet på grund av uppror inom partiet.

Totalt 22 kongressledamöter, inklusive tungviktsledamoten Jyotiraditya Scindia, med hänvisning till meningsskiljaktigheter om hur regeringen fungerar, avgick från kongresspartiet.

Ett golvtest genomfördes, där 107 ledamöter från BJP samt två BSP och två oberoende MLAs och den ensamma SP MLA, som tidigare hade stött Kamal Nath-regeringen, röstade för BJP-regeringen i 230-medlemsförsamlingen.

Efter golvtestet avgick Kamal Nath som CM medan BJP:s seniorledare Shivraj Chauhan tog tyglarna.

Manipur, juni 2020

Den BJP-ledda koalitionsregeringen i Manipur kastade sig in i en kris efter att sex ledamöter dragit tillbaka sitt stöd och tre ledamöter från BJP lämnade partiet och gick med i kongressen.

Kongressen lade fram en misstroendeförklaring mot den BJP-ledda regeringen i delstaten. Biren Singh-regeringen vann dock förtroendeomröstningen i Manipur eftersom åtta ledamöter från oppositionskongressen hoppade över endagssessionen efter att ha trotsat partipiskan, vilket gjorde det lätt för BJP att segla igenom.

Styrkan i Huset med 60 ledamöter reducerades till 53 efter tre lagstiftares avgång och diskvalifikation av fyra ledamöter enligt lagen mot avhopp. Halvvägsmärket var 27.

När fyra parlamentsledamöter från National People's Party (NPP) återvände till den styrande koalitionen, överlevde Biren Singh-regeringen.

Rajasthan, juli 2020

I juli 2020 revolterade tidigare vice chefsminister Sachin Pilot tillsammans med 18 andra parlamentsledamöter mot kongressregeringen ledd av Ashok Gehlot på grund av skillnader i hur regeringen fungerar. Piloten delägrade med 18 parlamentsledamöter, inklusive kabinettsministrar, lojala mot honom och flyttade till Delhi och Haryana i över en månad.

Men efter hektiska samtal mellan rebellerna och kongressens högsta befäl, kom de överens om att återvända till ökentillstånd.

Gehlot kallade till förtroendeomröstningen i kammarens golv, som han lätt vann när 19 rebeller återvände. I ett hus på 200 hade kongresspartiet 107 ledamöter med stöd av oberoende och allierade medan 72 medlemmar var med i BJP.

Ett golvtest utförs i första hand för att veta om den verkställande ledningen åtnjuter förtroendet från lagstiftande församling. Det är en konstitutionell mekanism enligt vilken en chefsminister utsedd av guvernören kan uppmanas att bevisa majoritet på golvet i den lagstiftande församlingen i staten.

När ett enda parti säkrar majoriteten av platserna i den lagstiftande församlingen. hus utser guvernören partiets ledare till chefsminister. Om majoriteten ifrågasätts måste ledaren för det parti som hävdar majoritet lägga fram en förtroendeomröstning och bevisa majoritet bland de närvarande och röstande. Chefsministern måste avgå om de inte lyckas bevisa sin majoritet i huset. Detta händer både i parlamentet och de statliga lagstiftande församlingarna.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu