Jobba heltid och sex tips till för jämställd ekonomi

0
48

Försök att arbeta heltid, eftersom det även påverkar din framtida pension, och spara 10 procent av lönen efter skatt. Det är två råd från Swedbank för att skapa en mer jämställd privatekonomi. ”Den med högre inkomst kan spara till pension som enskild egendom i den andras namn eller föra över pensionsrätter, på så sätt jämställer ni även pensionen”, skriver banken. Snittårslönen för kvinnor låg 2020 på 311 600 kronor, mot männens 373 100 kronor – vilket innebär att kvinnors lön i genomsnitt är 84 procent av männens. Se fler råd för en jämställd ekonomi nedan. 1. Försök att arbeta heltid.
2. Försök spara 10 procent av din lön efter skatt.
3. Placera ditt långsiktiga sparande där det ger avkastning, till exempel i fonder och aktier.
4. Har du en inkomst och ett sparande som du klarar dig på själv, till exempel vid en separation, ökar det känslan trygghet.
5. Lever du tillsammans med någon, prata om hur ni ska göra med er gemensamma ekonomi så den blir så jämställd som möjligt.
6. Den med högre inkomst kan spara till pension som enskild egendom i den andras namn eller föra över pensionsrätter.
7. Har ni barn tillsammans, försök dela lika på föräldraledighet och vab-dagar. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.