En värld åtskilda delar Libanon och Sri Lanka ekonomisk kollaps

0
48

Libanon och Sri Lanka delar en historia av politisk turbulens och våld. Den här bilden visar människor som håller plakat när de kräver Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa att avgå, mitt i landets ekonomiska kris. (Reuters)

Libanon och Sri Lanka må vara en värld åtskilda, men de delar en historia av politisk oro och våld som ledde till kollapsen av en gång välmående ekonomier besudlad av korruption, beskydd, nepotism och inkompetens.

De giftiga kombinationerna ledde till katastrof för båda: Valutakollaps, brist, tresiffrig inflation och växande hunger. Smygande köer för gas. En decimerad medelklass. En exodus av yrkesverksamma som kan ha hjälpt till att bygga om.

Det finns vanligtvis inte ett ögonblick som markerar den katastrofala brytpunkten för en ekonomisk kollaps, även om kontrollanta tecken kan finnas där i månader – om inte år.

När det händer är de svårigheter som släpps lös alltupptagande och förändrar vardagen så djupt att landet kanske aldrig återgår till vad det var.

Best of Express Premium

Premium

Kasten och politiken för Senas uppgång och dess kris

Premium

Den digitala avatarens nya kläder

Premium

Vad sägs om en blogg av mamman som först en person

Premium

En skamlig sagaFler premiumhistorier >> Läs också |Förklarat: Hur illa är krisen i Libanon?

Experter säger att ett dussin länder – inklusive Egypten, Tunisien, Sudan, Afghanistan och Pakistan – kan drabbas av samma öde som Libanon och Sri Lanka, eftersom den post-pandemiska återhämtningen och kriget i Ukraina orsakar global livsmedelsbrist och en ökning av priserna.

Rötter till kris

Kriserna i Libanon och Sri Lanka har sina rötter i årtionden av girighet, korruption och konflikter.

Båda länderna led av ett långt inbördeskrig följt av en lindrig och stenig återhämtning, samtidigt som de dominerades av korrupta krigsherrar och familjeklick som samlat på sig enorma utlandsskulder och envist hållit fast vid makten.

Olika folkliga uppror i Libanon har varit oförmögen att skaka av sig en politisk klass som länge har använt landets sekteristiska maktdelningssystem för att vidmakthålla korruption och nepotism. Viktiga beslut kvarstår i händerna på politiska dynastier som fick makten på grund av enorma rikedomar eller genom att befalla miliser under kriget.

Mitt i fraktionernas rivaliteter har den politiska förlamningen och regeringens dysfunktion förvärrats. Som ett resultat av detta är Libanon ett av de mest efterblivna länderna i Mellanöstern när det gäller infrastruktur och utveckling, inklusive omfattande strömavbrott som kvarstår 32 år efter att inbördeskriget slutade.

Läs också |I kriser är Libanon ett år sedan det fruktansvärda sprängning

I Sri Lanka har familjen Rajapaksa monopoliserat politiken i önationen i decennier. Till och med nu håller president Gotabaya Rajapaksa fortfarande fast vid makten, även om familjedynastin runt honom har fallit sönder under protester sedan april.

Experter säger att de aktuella kriserna i båda länderna är av deras egna skapade, inklusive en hög nivå av utlandsskuld och lite investeringar i utveckling.

Dessutom har båda länderna drabbats av upprepade anfall av instabilitet och terrorattacker som har rubbat turismen , en stöttepelare i deras ekonomier. I Sri Lanka dödade påskens självmordsbombningar vid kyrkor och hotell mer än 260 människor under 2019.

Libanon har drabbats av konsekvenserna av grannlandet Syriens inbördeskrig, som översvämmade landet med 5 miljoner med omkring 1 miljon flyktingar.

Läs också |Förklarat: Vad ledde till Sri Lankas ekonomiska kris, och vem hjälper?

Båda ekonomierna drabbades sedan igen när coronaviruspandemin började.

Tips

Libanons kris började i slutet av 2019, efter att regeringen tillkännagav nya föreslagna skatter, inklusive en månadsavgift på 6 USD för att använda Whatsapp-röstsamtal. Åtgärderna satte en gnista till lång pyrande ilska mot den härskande klassen och månader av massprotester. Oregelbundna kapitalkontroller infördes, vilket avskränkte människor från deras besparingar när valutan började spiralera.

I mars 2020 misslyckades Libanon med att betala tillbaka sin enorma skuld, värd cirka 90 miljarder dollar eller 170 dollar vid den tiden. procent av BNP – en av de högsta i världen. I juni 2021, när valutan hade förlorat nästan 90 procent av sitt värde, sa Världsbanken att krisen rankades som en av de värsta som världen har sett på mer än 150 år.

I Sri Lanka, med ekonomin fortfarande bräcklig efter påskbombningarna 2019, drev Gotabaya igenom de största skattesänkningarna i landets historia. Det utlöste en snabb motreaktion, med fordringsägare som sänkte landets betyg, vilket hindrade landet från att låna mer pengar när valutareserverna sänkte sig.

Läs också |Förklarat: Varför är Libanon en sådan röra?

På randen av konkurs har det ställt in betalningarna på sina utländska lån och infört kapitalkontroller mitt i en allvarlig brist på utländsk valuta. Skattesänkningarna nyligen upphävdes.

Under tiden har den lankesiska rupien försvagats med nästan 80 procent till cirka 360 till $1, vilket gör kostnaderna för import ännu mer oöverkomliga.

&# 8220;Vår ekonomi har totalt kollapsat,” sa premiärministern i onsdags.

Läs också |Sri Lankas ekonomi “har kollapsat”, säger premiärminister Wickremesinghe

Ökade liv

Före denna senaste nedstigning hade både Libanon och Sri Lanka en medelinkomstbefolkning som gjorde att de flesta kunde leva något bekvämt.

Under 1980- och 1990-talen tog många lankeser jobb som hemarbetare i libanesiska hushåll. När Sri Lanka började sin återhämtning efter kriget har de ersatts av arbetare från Etiopien, Nepal och Filippinerna.

Den senaste krisen tvingade de flesta libaneser att ge upp den lyxen, bland annat. Nästan över en natt fann folk att de nästan inte hade tillgång till sina pengar, förångade besparingar och värdelösa löner. En månadslön till minimilön räcker inte för att köpa 20 liter bensin, eller täcka räkningen för privata generatorer som förser hem med några timmars el per dag.< /p> Läs också |Indienteam i Lanka: Redo att hjälpa till med återhämtning via investeringar

Vid ett tillfälle ledde allvarlig brist på bränsle, matlagningsgas och olja till slagsmål om begränsade förråd – scener som nu replikeras i Sri Lanka. Cancerläkemedel är ofta slut i lager. Tidigare i år fick regeringen till och med slut på papper för nya pass.

Tiotusentals yrkesverksamma, inklusive läkare, sjuksköterskor och farmaceuter, har lämnat landet för att söka jobb.

På samma sätt är Sri Lanka nu nästan utan bensin och står inför en akut brist på andra bränslen. Myndigheter har meddelat rikstäckande strömavbrott på upp till fyra timmar om dagen och bett statsanställda att inte arbeta på fredagar, förutom de som behövs för nödvändiga tjänster.

Läs också |Libanon på spetsen när protesterna fortsätter, vaktmästarens premiärminister vädjar om nya regering

FN:s världslivsmedelsprogram säger att nästan nio av tio lankesiska familjer hoppar över måltider eller på annat sätt snålar för att sträcka ut sin mat, medan tre miljoner får akut humanitärt bistånd.

Läkare har tillgripit sociala medier för att söka viktiga förnödenheter. av utrustning och medicin. Ett växande antal lankeser vill att pass ska åka utomlands för att söka arbete.

Andra katastrofer

Förutom den politiska och finansiella oron har båda länderna drabbades av katastrofer som förvärrade deras kriser.

Den 4 augusti 2020 inträffade en katastrofal explosion i Beiruts hamn som dödade minst 216 människor och förstörde stora delar av staden. Explosionen, som allmänt anses vara en av de största icke-nukleära explosionerna i historien, orsakades av detonationen av hundratals ton ammoniumnitrat som lagrats i ett lager i flera år. Det farliga materialet förvarades där uppenbarligen med vetskap om höga politiker och säkerhetstjänstemän som inte gjorde något åt ​​det.

Det var utbredd upprördhet över de traditionella festerna’ endemisk korruption och misskötsel, som fick stor skuld för katastrofen.

Läs också |Förklarat: Varför Beirut-explosionen har orsakat utbredd ilska i Libanon

Sri Lanka råkade ut för en katastrof i början av 2021, när ett containerfartyg fraktade kemikalier fattade eld utanför kusten i huvudstaden Colombo. Det brann i nästan två veckor innan det sjönk medan det bogserades till djupare vatten.

Det brinnande fartyget rapade skadliga ångor och spillde mer än 1 500 ton plastpellets i Indiska oceanen, som senare hittades i döda delfiner och fiska på stränderna.

Fiske förbjöds i området på grund av hälsorisker förknippade med kemikalierna i vattnet, vilket påverkar försörjningen för cirka 4 300 familjer, som fortfarande inte har fått kompensation.

< strong>Expressprenumeration Träffa inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu