Biden kaller abortdom «en trist dag» for landet

0
48

Det hvite hus har forberedt seg på dette øyeblikket siden et utkast til vedtaket lekket ut i mai. (Reuters/File)

President Joe Biden sa fredag ​​at “det er en trist dag for domstolen og landet” etter at Høyesterett opphevet Roe v. Wade, den landemerke avgjørelsen fra 1973 som legaliserte abort over hele landet.
“Nå med Roe borte, la oss være veldig tydelige, helsen og livet til kvinner over hele denne nasjonen er nå i fare,” sa han fra Det hvite hus.

Han la til at “domstolen har gjort det den aldri har gjort før _ uttrykkelig tatt bort en grunnlovsrett som er så grunnleggende for så mange amerikanere, ” sa han.
Det hvite hus har forberedt seg på dette øyeblikket siden et utkast til beslutningen lekket ut i mai. Tjenestemenn har holdt seg sammen med statsledere, talsmenn, helsepersonell og andre for å forberede seg på en fremtid uten Roe v. Wade.

Les også |Forklart: Hva er Roe v. Wade, som USAs høyesterett har opphevet – og hvorfor er det viktig?

Nå vil Bidens planer bli testet med tanke på politikk og politikk. Biden sa at administrasjonen hans ville forsvare en kvinnes rett til å krysse statsgrenser for å søke abort.

Abortrettighetsaktivister samles utenfor Høyesterett i Washington, fredag ​​24. juni 2022. Høyesterett har avsluttet konstitusjonelle beskyttelser for abort som hadde vært på plass i nesten 50 år, en beslutning fra det konservative flertallet om å omstøte domstolen’ s landemerke abortsaker. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Utenfor Høyesterett svulmet en mengde aborttilhengere opp til hundrevis etter at kjennelsen ble avsagt. En sang inn i et bullhorn, “lovlig abort på forespørsel” og “denne avgjørelsen må ikke stå.” Noen ropte “Høyesterett er illegitim.“ “Det er en smertefull dag for de av oss som støtter kvinners rettigheter,” sa Laura Free, en bosatt i Ithaca og kvinnerettighetshistoriker som kom til Washington for å forske. Da hun fikk vite om avgjørelsen, sa hun: “Jeg måtte komme hit.” En konkurrerende fraksjon demonstrerte for kjennelsen, og holdt skilt som sa «fremtiden er anti-abort? og “dismember Roe.” Garrett Bess, med Heritage Action for America, en lobbyarm av den konservative Heritage Foundation, sa at organisasjonen hans ville jobbe i stater for å fortsette arbeidet med å begrense abort.

Best of Express Premium

Premium

Fresh FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt og Teesta Setalvad basert på…Premium

Etter drapet på Moosewala kan du søke tilbake på (Punjabi) gjenger i Canada

Premium

IAS offiser sønn død: AvvikenePremium

Nyhetsmaker | RB Sreekumar, en dekorert politimann på feil side av Modi-regjeringen Flere Premium-historier >>

“Dette har gått lenge og det er en velkommen avgjørelse,” sa han.
Biden og andre demokrater håper å bruke raseri over rettsavgjørelsen for å samle velgere i novembers mellomvalg. Selv om landsdekkende lovgivning som sikrer tilgang til abort ser ut til å være utenfor rekkevidde, kan flere demokratiske seire på delstatsnivå begrense republikanernes innsats for å forby praksisen.
I en uttalelse sa riksadvokat Merrick Garland at justisdepartementet “vil arbeide utrettelig for å beskytte og fremme reproduktiv frihet.” Han sa at i tillegg til å beskytte leverandører og de som søker abort i stater der det fortsatt er lovlig, er vi klare til å samarbeide med andre armer av den føderale regjeringen som søker å bruke deres lovlige myndigheter for å beskytte og bevare tilgangen til reproduktiv omsorg .” Han bemerket også at Food and Drug Administration har godkjent bruken av mifepriston, et medikament som brukes til å avslutte svangerskap.

“Stater kan ikke forby mifepriston basert på uenighet med FDAs ekspert vurdering om sikkerhet og effekt,” sa Garland.

Representant for huset, Nancy Pelosi, D-Calif., sa at rettens avgjørelse er opprørende og hjerteskjærende” og oppfyller det republikanske partiets “mørke og ekstreme mål om å rive bort kvinners rett til å ta sine egne reproduktive helsebeslutninger.” Husets minoritetsleder Kevin McCarthy, R-Calif., applauderte avgjørelsen.
“Mange liv kommer til å bli reddet,” McCarthy fortalte journalister. “Men det går også tilbake til folk i statene å si noe om prosessen.” Mange republikansk-kontrollerte stater er klar til å strengt begrense abort, eller til og med forby abort.

Les også |En fjerdedel av alle abortklinikker vil stenge i USA hvis Roe blir veltet

Det hvite hus har undersøkt muligheter for Biden vil iverksette utøvende tiltak for å ivareta abortrettigheter, men mulighetene hans er begrensede.

Lawrence Gostin, som driver O’Neill Institute for National and Global Health i Georgetown Law, sa før fredagens kjennelse at han forventet at Biden-administrasjonen skulle “nappe rundt kantene, og er kommer ikke til å gjøre noe virkelig dyptgående.” Gostin sa at han har diskutert en rekke alternativer med administrasjonstjenestemenn, men mener de er “våpensky” gitt potensialet for juridiske utfordringer som kan føre til flere veisperringer fra en Høyesterett dominert av konservative.
Noen av Gostin’s forslag inkluderte å la Medicaid dekke kostnadene ved å reise på tvers av delstatsgrenser for å avslutte svangerskap, samt utvide tilgangen til abortmedisiner som kan leveres per post.
“Stater kunne&#8217 ;ikke velge hvilket kreftmedisin de vil tillate, og de bør ikke få lov til å velge hvilke muligheter kvinner har for medisinaborter som er fullt godkjent som trygge og effektive,” sa han.

Rep. Maxine Waters, D-Calif., slutter seg til abortrettighetsaktivister utenfor Høyesterett etter Høyesteretts avgjørelse om å omgjøre Roe v. Wade i Washington, fredag ​​24. juni 2022. (AP)

I løpet av sine forberedelser har tjenestemenn i Det hvite hus holdt en serie møter med talsmenn, medisinske grupper og trosledere som støtter aborttilgang.

Rev. John Dorhauer, generalminister og president for United Church of Christ, kjørte fra Cleveland til Washington for å delta på et møte tidligere denne måneden. Nok et virtuelt møte ble holdt denne uken, med visepresident Kamala Harris.

“Det var ganske imponerende å se engasjementet Det hvite hus og visepresidentens kontor har hatt for å samle talsmenn fra hele landet,” Dorhauer sa.

Det er imidlertid også bekymring for at administrasjonen ikke er klar.

Dr. Colleen McNicholas, overlege ved Planned Parenthood i St. Louis-regionen og Southwest Missouri, deltok nylig på et virtuelt møte med abortleverandører og sa at hun forventer “en sann helsekrise.” “Jeg mener at vi burde ha forberedt oss mye lenger enn vi har vært,” sa McNicholas. “Tror jeg at de innser at dette er et problem? Ja. Tror jeg at de er forberedt i dette øyeblikket? Nei.”

Ekspressabonnement Ikke treff veggen, abonner for den beste dekningen av India fra bare $5 per måned Abonner nå