Biden kallar abortdomen “en sorglig dag” för landet

0
47

Vita huset har förberett sig för detta ögonblick sedan ett utkast till beslutet läckte ut i maj. (Reuters/File)

President Joe Biden sa i fredags att “det är en sorglig dag för domstolen och landet” efter att Högsta domstolen upphävde Roe v. Wade, det landmärkesbeslut från 1973 som legaliserade abort i hela landet.
“Nu med Roe borta, låt oss vara mycket tydliga, kvinnors hälsa och liv är nu i riskzonen,” sa han från Vita huset.

Han tillade att “domstolen har gjort vad den aldrig har gjort tidigare _ uttryckligen tagit bort en konstitutionell rättighet som är så grundläggande för så många amerikaner, ” sa han.
Vita huset har förberett sig för detta ögonblick sedan ett utkast till beslutet läckte ut i maj. Tjänstemän har kramlat med statliga ledare, förespråkare, sjukvårdspersonal och andra för att förbereda sig för en framtid utan Roe v. Wade.

Läs också |Förklarat: Vad är Roe v. Wade, som USA:s högsta domstol har upphävt – och varför är det betydelsefullt?

Nu kommer Bidens planer att testas i termer av politik och policy. Biden sa att hans administration skulle försvara en kvinnas rätt att korsa statens gränser för att söka abort.

Aborträttsaktivister samlas utanför Högsta domstolen i Washington, fredagen den 24 juni 2022. Högsta domstolen har avslutat konstitutionella skydd för abort som hade funnits i nästan 50 år, ett beslut av dess konservativa majoritet att upphäva domstolen’ s landmärke abortfall. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Utanför Högsta domstolen svällde en skara abortanhängare till hundratals efter att domen meddelats. En skanderade till en bullhorn, “laglig abort på begäran” och “det här beslutet får inte bestå.” Några skrek “Högsta domstolen är olaglig.“ “Det är en smärtsam dag för oss som stödjer kvinnors rättigheter,” sa Laura Free, bosatt i Ithaca och kvinnorättshistoriker som kom till Washington för att forska. När hon fick reda på beslutet sa hon: “Jag var tvungen att komma hit.” En konkurrerande fraktion demonstrerade till förmån för domen och höll skyltar som sa “framtiden är anti-abort?” och “stycka sönder Roe.” Garrett Bess, med Heritage Action for America, en lobbyarm inom den konservativa Heritage Foundation, sa att hans organisation skulle arbeta i stater för att fortsätta ansträngningarna för att begränsa abort.

Best of Express Premium

Premium

Fresh FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt och Teesta Setalvad baserat på…Premium

Efter Moosewalas mord kan du återigen rikta blickarna mot (Punjabi) gäng i Kanada

Premium

IAS-officers sons död: AvvikelsernaPremium

Nyhetsmakare | RB Sreekumar, en dekorerad polis på fel sida av Modi-regeringen Fler premiumhistorier >>

“Detta har legat länge och det är ett välkommet beslut,” sa han.
Biden och andra demokrater hoppas kunna använda upprördhet över domstolsbeslutet för att samla väljare i novembers mellanårsval. Även om rikstäckande lagstiftning som säkerställer tillgång till abort verkar utom räckhåll, kan fler demokratiska segrar på delstatsnivå begränsa republikanska ansträngningar att förbjuda bruket.
I ett uttalande sade justitieminister Merrick Garland att justitiedepartementet “kommer att arbeta outtröttligt för att skydda och främja reproduktiv frihet.” Han sa att förutom att skydda leverantörer och de som söker abort i stater där det fortfarande är lagligt, är vi redo att arbeta med andra armar av den federala regeringen som försöker använda sina lagliga myndigheter för att skydda och bevara tillgången till reproduktiv vård .” Han noterade också att Food and Drug Administration har godkänt användningen av mifepriston, ett läkemedel som används för att avsluta graviditeter.

“Stater får inte förbjuda mifepriston baserat på oenighet med FDA:s expert bedömning om dess säkerhet och effektivitet,” sa Garland.

Representanthusets talman Nancy Pelosi, D-Calif., sa att domstolens beslut “är upprörande och hjärtskärande” och uppfyller det republikanska partiets “mörka och extrema mål att slita bort kvinnors rätt att fatta sina egna reproduktiva hälsobeslut.” Husets minoritetsledare Kevin McCarthy, R-Calif., applåderade beslutet.
“Många liv kommer att räddas,” McCarthy berättade för reportrar. “Men det går också tillbaka till folk i delstaterna att få säga sitt i processen.” Många republikanskt kontrollerade delstater är redo att kraftigt begränsa abort, eller till och med förbjuda det direkt.

Läs också |En fjärdedel av alla abortkliniker skulle stänga i USA om Roe omkullkastas

Vita huset har undersökt alternativ för Biden kommer att vidta verkställande åtgärder för att skydda aborträtten, men hans möjligheter är begränsade.

Lawrence Gostin, som driver O’Neill Institute for National and Global Health i Georgetown Law, sa före fredagens beslut att han förväntade sig att Biden-administrationen skulle “knagga runt kanterna” och är kommer inte att göra något riktigt djupgående.” Gostin sa att han har diskuterat en mängd olika alternativ med förvaltningstjänstemän men tror att de är “vapenskygga” med tanke på potentialen för juridiska utmaningar som kan leda till fler vägspärrar från en högsta domstol dominerad av konservativa.
Några av Gostin’s förslag var att låta Medicaid täcka kostnaderna för att resa över delstatsgränserna för att avsluta graviditeter, samt utöka tillgången till abortmediciner som kan levereras med post.
“Stater kunde&#8217 ;inte välja vilket cancerläkemedel de skulle tillåta, och de borde inte tillåtas välja vilka alternativ kvinnor har för medicinaborter som är fullt godkända som säkra och effektiva,” sa han.

Rep. Maxine Waters, D-Calif., ansluter sig till aborträttsaktivister utanför Högsta domstolen efter Högsta domstolens beslut att störta Roe v. Wade i Washington, fredagen den 24 juni 2022. (AP)

Under sina förberedelser har tjänstemän från Vita huset hållit en serie möten med förespråkare, medicinska grupper och trosledare som stöder tillgång till abort.

Pastor John Dorhauer, generalminister och president för United Church of Christ, körde från Cleveland till Washington för att delta i ett möte tidigare denna månad. Ett annat virtuellt möte hölls denna vecka, med vicepresident Kamala Harris.

“Det var ganska imponerande att se det engagemang som Vita huset och vicepresidentens kansli har haft för att samla förespråkare från hela landet,” Dorhauer sa.

Men det finns också oro för att administrationen inte är redo.

Dr. Colleen McNicholas, chefsläkare för Planned Parenthood i St. Louis-regionen och sydvästra Missouri, deltog nyligen i ett virtuellt möte med abortleverantörer och sa att hon förväntar sig “en sann hälsokris.” “Jag tycker att vi borde ha förberett oss mycket längre än vad vi har gjort,” sa McNicholas. “Tror jag att de inser att detta är ett problem? Ja. Tror jag att de är förberedda i detta ögonblick? Nej.”

Expressprenumeration Träffa inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara $5 per månad Prenumerera nu