Australien ser till att laga de franska banden vid premiärministerns besök efter ubåtsro

0
40

Australiens premiärminister Albanese har redan nått ett värde på 555-584 miljoner dollar till ett värde av 58-42 miljoner dollar (rekonstruerat 0 miljarder dollar) att kosta mycket mer nu – i hans ansträngningar att reparera sprickan. (Arkiv)

Australiens premiärminister Anthony Albanese kommer att besöka Frankrike nästa vecka då hans nya Labour-regering ser till att reparera de ansträngda relationerna förra året när Australien skrotade en fransk ubåtsaffär. Australien avbröt ordern på mångmiljarddollar med Frankrikes Naval Group och valde ett alternativt avtal med USA och Storbritannien för att köpa atomubåtar, vilket gjorde Frankrike arg.

“Vi behöver återställa, vi har redan haft mycket konstruktiva diskussioner,” Albanese sa till ABC television i en intervju sent på torsdagen och bekräftade att han hade accepterat en inbjudan från Frankrikes president Emmanuel Macron att besöka Paris.

Albaneser, vid makten i drygt en månad, har redan nått en uppgörelse på 555 miljoner euro (584 miljoner USD) över ubåtsaffären – värderat till 40 miljarder dollar 2016 och beräknas kosta mycket mer nu – i sina ansträngningar att reparera sprickan.

“Nästa veckas besök är ett mycket konkret tecken på reparationen som redan har gjorts,” sa Albanese.

Best of Express Premium

Premium

Kasten och politiken för Senas uppgång och dess kris

Premium

Den digitala avatarens nya kläder

Premium

Vad sägs om en blogg av mamman som, först, en person

Premium

En skamlig sagaFler premiumhistorier >> En expert förklarar |Varför försvarsuppgörelsen mellan USA, Australien och Storbritannien har irriterat Frankrike

“Det är viktigt att återställningen sker. Frankrike är naturligtvis centralt för makten i Europa, men det är också en nyckelmakt i Stilla havet i vår egen region.”

Albaneser kommer att resa till Europa på söndag för ett Nato-toppmöte i Madrid den 29-30 juni och sedan resa vidare till Paris, säger hans kontor i ett uttalande. Australien bjöds in till mötet tillsammans med några andra icke-NATO-medlemmar eftersom alliansen ser till att stärka sina band i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina. Mitt i rapporter om att han också kan besöka Ukraina; Albanese sa att regeringen “fick nationella säkerhetsråd om det”.

Australien, en av de största icke-NATO-bidragsgivarna till västvärldens stöd till Ukraina, har tillhandahållit hjälp- och försvarsutrustning och har förbjudit export av aluminiumoxid och aluminiummalmer, inklusive bauxit, till Ryssland . Den har också infört sanktioner mot hundratals ryska individer och enheter.

Expressprenumeration Träffa inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu