Afghanistan söker hjälp för jordbävningsöverlevande eftersom efterskalv dödar fem

0
53

Afghaner, som skadades i den senaste jordbävningen, får behandling på en sjukhusavdelning i Sharana, Afghanistan, den 24 juni 2022. (REUTERS/Ali Khara)

Afghanistan har inte tillräckligt med medicinska förnödenheter för att behandla de skadade från en jordbävning som dödade 1 000 människor denna vecka, sade en hög tjänsteman, då ett efterskalv på fredagen dödade ytterligare fem människor. Myndigheterna avslutade tidigare sökandet i avlägsna sydöstra berg efter överlevande från jordbävningen med magnituden 6,1 som inträffade tidigt på onsdagen, cirka 160 km (100 miles) sydost om Kabul, nära den pakistanska gränsen.

U.S. Geological Survey sa att fredagens jordbävning, på nästan exakt samma plats, hade magnituden 4,3. Omkring 2 000 människor skadades och 10 000 hus förstördes delvis eller helt i onsdagens jordbävning, säger Mohammad Nassim Haqqani, talesperson för katastrofministeriet, till Reuters.

“Hälsoministeriet har inte tillräckligt med droger, vi behöver medicinsk hjälp och andra nödvändigheter eftersom det är en stor katastrof,” han sa.

Epicentret för jordbävningen i onsdags låg i en region med torra berg prickade av små bosättningar som ofta var platsen för sammandrabbningar under Afghanistans årtionden av krig. En tjänsteman på hälsoministeriet sa att efterskalvet dödade fem personer men det fanns inga omedelbara besked om omfattningen av nya skador och skador.

Best of Express Premium

Premium

Färsk FIR mot RB Sreekumar, Sanjiv Bhatt och Teesta Setalvad baserad på…

Premium

Efter mordet på Moosewala kan du återigen fokusera på (Punjabi) gäng i Kanada

Premium

IAS-officers sons död: avvikelserna

Premium

Suraj Yengde skriver: Kasten och politiken för Senas uppgång och dess krisFler premiumhistorier >>

Dåliga kommunikationer och bara mycket grundläggande vägar har hämmat hjälpinsatser i ett land som brottas med en humanitär kris som försämrades kraftigt efter att talibanerna tog över i augusti förra året när USA-ledda internationella styrkor drog sig tillbaka. Katastrofen är ett stort test för de hårdföra islamisterna, som till stor del har varit isolerade; undvikas av många på grund av oro för mänskliga rättigheter och avskuren från mycket direkt internationellt bistånd på grund av sanktioner.

Japan, Sydkorea, Taiwan och Förenade Arabemiraten sa alla på torsdagen att de planerar att skicka hjälp. Förnödenheter från Pakistan har redan passerat gränsen. Indien, som har ett ansträngt förhållande till talibanerna, sa att de hade skickat 27 ton förnödenheter på två flygningar för att överlämnas till internationella hjälporganisationer. Haqqani, som talade före efterskalvet, sa att sökandet efter överlevande hade avbrutits, cirka 48 timmar efter att katastrofen inträffade.

“Sökoperationen har slutförts,” han sa.

Han förklarade inte varför. Människor har dragits levande från spillrorna efter andra jordbävningar efter betydligt längre tid. Stora delar av Sydasien är seismiskt aktiva eftersom en tektonisk platta känd som den indiska plattan trycker sig norrut in i den eurasiska plattan. 2015 drabbade en jordbävning det avlägsna nordöstra Afghanistan och dödade flera hundra människor i Afghanistan och närliggande norra Pakistan.

Expressprenumeration Träffa inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu