84 publicister: Utredningen saknar det viktigaste stödet

0
41

Viktiga förslag om stöd för tidningsbranschen saknas i den nya mediestödsutredning som presenteras av kulturdepartementet på måndag. Det skriver 84 chefredaktörer och ansvariga utgivare från lokaltidningsredaktioner på DN Debatt, som vill se ett återinförande av nollmoms. Debattörerna skriver att nollmomsen skulle vara den viktigaste stödformen och skapa förutsättningar för fortsatt utgivning. De tar upp att det finns flera länder där nyhetstidningar har nollmoms, och i Norge har det lett till ökad mångfald i medierna. Ett kvalificerat momsundantag för allmänna nyhetsmedier från 2024 skulle tjäna det mediepolitiska målet i hela landet. Det skulle ge ett indirekt stöd om en halv miljard kronor. ”Vill vi ha många tidningar och många journalister fordras förutsättningar att finansiera dessa, och då är nollmomsen bäst.”
Michael Ahlberg, Hallandsposten Per Anger, Kungsbacka-Posten Cecilia Frisk, TTELA Karin Henriksson, Kungälvs-Posten Fredrik Hofflander, Mölndals-Posten Jacob Humlén, ST-tidningen Gunilla Håkansson, Bohusläningen Ulf Niklasson, Hallands Nyheter Jonas Rindefjell, Partille tidning Claes Svensson, Alingsås Tidning Jonas Kanje, Sydsvenskan Marcus Ekdahl, Helsingborgs Dagblad Anders Nilsson, Nerikes Allehanda Daniel Nordström, VLT Karin Näslund, Sundsvalls Tidning Herman Nikolic, Jönköpings-Posten Hans Lindeberg, Östersunds-Posten Karolin Johansson, Länstidningen Östersund Katarina Ekspong, Gefle Dagblad Helena Nyman, Falu-Kuriren Anders Sjölin, Smålänningen Carl Juborg, Norrtelje Tidning Erik Nyholm, Borlänge Tidning Hanna Källqvist, Värnamo Nyheter Johan Hedberg, Smålands Dagblad Lars Bernfalk, Tranås-Posten Lena Philipson, Skånska Dagbladet Lillan Hedlund, Länstidningen Södertälje Mattias Guander, Hudiksvalls Tidning Oskar Nord, Tidningen Ångermaland Patricia Svensson, Falköpings Tidning Sandra Bygdén Shameh, Örnsköldsviks Allehanda Tomas Froms, Ljusnan Anders Enström, Barometern-OT Jörgen Svensson, Kristianstadsbladet och Norra Skåne Stefan Eklund, Borås Tidning Kristina Bingström, Smålandsposten Mimmi Karlsson Bernfalk, Blekinge Läns Tidning Anders Nilsson, Sydöstran Lars Mohlin, Ystads Allehanda Peter Boström, Ölandsbladet Daniel Rydström, VXO News Martin Falkenby, Trelleborgs Allehanda Henrik Erickson, Ulricehamns Tidning Björn Häger, Avesta Tidning Bodil Resare, Nya Ludvika Tidning Christian Höijer, Ljusdalsposten David Klasson, Nynäshamns Posten Fredrika Hillervik, Dala-Demokraten Helena Tell, BBLAT Julia Engström, Fagersta-Posten Linda Solum, Södra Dalarnes Tidning Mathilda Svensson, Söderhamns-Kuriren Mats Laggar, Mora Tidning, Mats Wikman, Sala Allehanda Mikael Andersson, Tidningen Härjedalen Jessica Wennberg, Västerbottens-Kuriren Erik Isberg, Folkbladet Ingvar Näslund, Tidningar i Norr Lenitha Andersson Junkka, Norrbottens-Kuriren Peter Lindvall, Norrländska socialdemokraten Mari Gustafsson, Piteå-Tidningen Lars Andersson, Norran Kalle Sandhammar, Upsala Nya Tidning och Enköpings-Posten Mats Pettersson, Gotlands Tidningar och Helagotland.se Pär Ullrich, Gotlands Allehanda Christofer Ahlqvist, Göteborgs-Posten Maria Kustvik, Östgöta Correspondenten Fredrik Lagerqvist, Norrköpings Tidningar Malin Perk, Folkbladet Therese Trogen, Motala & Vadstena Tidning Christoffer Nielsen, Västerviks-Tidningen Daniel Söderqvist, Vimmerby Tidning Kristina Levin, Eskilstuna-Kuriren Eva Burman, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter Mikael Rothsten, Nya Wermlands-Tidningen Peter Henriksson, Skaraborgs Allehanda Karin Eriksson, Mariestads-Tidningen Calle Sundblad, Nya Lidköpings-Tidningen Catarina Lindström, Karlskoga Tidning Kuriren Linus Carle, Arvika Nyheter Dan Enwall, Fryksdalsbygden Claes Österman, Säffle-Tidningen Filip Kowalski, Filipstads Tidning