Nato-planen: Låta Ryssland “radera Estland från kartan”

0
46

Publicerad 24 juni 2022 kl 21.48

Utrikes. Nato planerar inte att svara på ett ryskt övertagande av Baltikum om Ryssland bestämmer sig för att gå in i exempelvis Estland. Istället är Natos plan att låta ryssarna ta över området och sedan försöka lösa frågan militärt eller diplomatiskt, enligt Estland.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på onsdagen som Estlands premiärminister Kaja Kallas något oväntat offentliggjorde delar av Natos krigsplanering för hennes eget land.

I en intervju med Financial Times uppgav Kallas att de gällande Nato-planerna för Baltikum inte inkluderar något direkt militärt svar på en invasion, utan ett avvaktande där Ryssland får ett halvår på sig att ge sig av från baltiskt territorium innan Nato ingriper.

Men då skulle det å andra sidan inte finnas något kvar att återta, enligt Kallas.

– De av er som besökt Tallinn vet att vi har vår gamla stad med hundratals år av historia. Det skulle, tillsammans med århundraden av kulturarv, raderas ut från kartan, det skulle försvinna tillsammans med vårt folk, vår nation, sade hon.

Nyligen tecknade Ungerns premiärminister Viktor Orban bilden av sitt lands Nato-medlemskap som en mer eller mindre meningslös garanti i händelse av krig.

– Nato kommer att försvara oss om vi kan försvara oss själva, sade han då.

Svenska politiker är å andra sidan övertygade om att ett Nato-medlemskap är en utmärkt affär för Sverige.