30 Rs för 90 minuter: Co-working space för frilansare, arbetande mammor

0
45

A Happy Works co-working space i Kolkata. Partha Paul

Tills nyligen hade Pooja Maitra från Kolkata, en mediaproffs och mamma till en fyraårig flicka, ett smeknamn för sin bil: mobilt kontor. Hon använde den ofta för att arbeta i efter att ha lämnat av sin dotter i skolan medan hon väntade på att hämta henne.

Trots alla dess sjukdomar – bilen skulle bli olidligt varm och det var inte lätt att ladda den bärbara datorn – hjälpte det Maitra att jonglera med sin karriär och familj. Ibland valde hon att sitta på ett kafé, men det var dyrt att träna på dessa.

Detta ändrades när hon upptäckte Happy Works, ett samarbetsutrymme som introducerats av West Bengal Housing Infrastructure Development Corporation eller HIDCO , ett offentligt företag, i stadens New Town-område.

Happy Works-utrymmet består i huvudsak av arbetskapslar, som ger en bekväm miljö för människor att arbeta – till minimala priser. Avgiften är 30 Rs för den första och en halv timmen (90 minuter), varefter man skulle behöva betala 20 Rs för varje ytterligare timme. Många kunder bokar också poddarna på månadsbasis genom att betala en engångsavgift i början av månaden.

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Hur bilindustrin för miljarder dollar förändras, artighet…

Premium

Behöver accelerera reformtakten i energiomställningen: VD, Niti Aayog

Premium

De sex bästa näringsämnena för att förbättra din hjärnas livslängdPremium

5G: Allt spektrum kanske inte säljs; regeringen stirrar på bristFler premiumberättelser >>

🚨 Tidsbegränsat erbjudande | Express Premium med ad-lite för bara 2 Rs/dag 👉🏽 Klicka här för att prenumerera 🚨

Dessa poddar har satts upp på tre platser i New Town och lockar alltmer frilansare, kommande entreprenörer och, naturligtvis, arbetande mammor. De flesta som använde dessa kapslar hade släppt sina hyrda kontor under pandemin. “Jag är så glad att regeringen har kommit på något sånt här,” sa användaren Sukanya Guha. Också hon är mamma till en femåring och jobbar på att etablera sin startup, ett rekryteringsföretag.

Arbetskapslarna, målade i livligt gult, har satts upp på en yta på 800 kvadratmeter. Det finns ett 20-tal arbetsbord; var och en är numrerad och kommer med en bokhylla.

Det är ett luftkonditionerat utrymme med gratis höghastighets-Wi-Fi. Människor har också möjlighet att arbeta från taket på vintrarna.

För många kunder, särskilt unga mammor, är det inte alltid det mest bekväma alternativet att arbeta hemifrån. För det första tar många familjer inte kvinnors karriärer på tillräckligt stort allvar. Dessutom är det svårt att fokusera på de ständiga kraven från familjemedlemmar.

Arbetsskivorna är öppna alla sju dagar, kl. 9-20.

“Arbetsskivor det coolaste i vår stad idag”, sa Maitra, som nu är en vanlig användare.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Utöver den uppenbara bekvämligheten tycker kunderna också om att arbeta med en mångfald människor, utbyta idéer och umgås .

”Jag kommer varje månad för att hålla möten och träffa mina lagkamrater. Tidigare brukade jag boka I Kolkata, regeringen inrättar samarbetsutrymmen, debiterar 30 Rs för 90 minuter

hotell för sådana möten men nu bokar jag konferensrummet för dessa arbetspoddar. De debiterar mig 200 Rs i timmen”, sa 44-åriga Abhinav Biswas, som leder den östra zonen av ett nystartat företag som arbetar med kvinnors hygien.

Den första av de tre fungerande baljorna invigdes i augusti 2021 av delstatsminister Firhad Hakim och ordförande och verkställande direktör för HIDCO, Debasis Sen.

“Dessa poddar vinner popularitet för varje dag som går, inte bara för att de är mycket prisvärda – bara 20 Rs i timmen – men också för att de är väldigt bekvämt belägna”, sa senatorn. “Idén bakom att ta ut lite pengar för dessa kapslar var bara att få tillbaka wifi- och elkostnaderna, inte för att få vinst.”

Dessa fungerande pods har nu överlämnats till självhjälpsgrupper. Cirka 20-25 kvinnor turas om att driva de tre arbetande poddarna i Newtown.

I nästa fas jobbar HIDCO på att inrätta ett större co-working space med möjlighet till co-living också.< /p> Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu