Rally med fyndjakt: marknaderna stiger med 1,8 %

0
37

rupien minskade 12 paise för att stänga på 78,10 mot US-dollarn då fortsatta utflöden av utländska fonder och en ökning av råoljepriserna tyngde investerarna känsla. (File)

Börserna på tisdagen utökade återhämtningen för andra sessionen i rad och fick 1,88 procent och spårade fasta globala signaler och korta täckningar. Benchmark Sensex ökade med 934 poäng till 52 532,07 och NSE Nifty Index fick 289 poäng till 15 638,80 efter fyndjakt från investerare.

Efter en positiv start rörde sig jämförelseindexen från klarhet till klarhet under större delen av dagen, men marginell försäljning under den senaste timmen trimmade en del uppgångar. Alla sektorer deltog i flytten med media, PSU-banker och metaller som nådde maximalt. De bredare indexen, Mid-cap och Small-cap, slutade också högre och steg över 3,5 procent vardera.

Rupien sjönk dock 12 paise för att stänga på 78,10 mot US-dollarn som ett fortsatt utflöde av utländska fonder och en ökning av råoljepriserna tyngde investerarnas sentiment.

Analytiker sa att fallet i råvarupriserna, positiva globala signaler, bottenfiske på grund av billigare värderingar, kort täckning och teknisk position för en studs ledde till en uppgång för andra dagen i rad. “Lugnet verkade ha återvänt till marknaderna efter en brant försäljning under de senaste veckorna”, sa en analytiker.

Best of Express Premium

Premium

Vilka FPI:er’ utträde från marknaden

Premium

UPSC Key-23 juni 2022: Känna till relevansen av 'Surya Nutan' för ‘Agr…

Premium

Rebelliska Sena-ledare, MLAs i Eknath Shinde-lägret inför ED, IT-värme: Sarnai…

Premium

Förklarat: Hur Khalistani-propagandan kostade en kanal dess licens i StorbritannienFler premiumhistorier &gt ;>

Utländska investerare sålde aktier värda 2 701 crore Rs på tisdagen, vilket tog det totala utflödet till Rs 46 000 crore i juni hittills. Inhemska institutioner köpte aktier värda 3 066 crore Rs, vilket tog de totala DII-investeringarna till 35 472 crore Rs i juni.

Enligt Prashanth Tapse, Vice President (Research), Mehta Equities Ltd, som upprepar globala aktiemarknaders optimism mitt i översålda förhållanden, har även inhemska marknader iscensatt en spektakulär återhämtning. ”Köpstampen fortsatte helt enkelt. Vi förväntar oss att rädslan för att missa (FOMO) kan styra handlarnas tankesätt eftersom fyndjakt och värdeköp kan vara det troliga temat”, sa Tapse.

Frånvaron av nya försäljningstriggers i den inhemska och globala ekonomin tillsammans med fallande råvarupriser gav lättnad till den kraftigt rabatterade aktiemarknaden för att visa upp en återhämtning. “Återhämtningen indikerar att den nuvarande osäkerheten kring inflationen och penningpolitisk åtstramning har tagits med i beräkningen. Men med den mycket känsliga karaktären på den nuvarande aktiemarknaden kan även det minsta besvär utlösa volatilitet”, säger Vinod Nair, forskningschef på Geojit Finansiella tjänster.

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu