Från hjälte till hånad Trumpadvokat – Rudy Giulianis uppgång och fall

0
42

Han var älskad av alla efter 9/11. New Yorks borgmästare lugnade hela världen och försäkrade att allt skulle bli bra. Sedan började Rudy Giuliani arbeta för Donald Trump. Han mötte pressen vid en trädgårdshandel istället för på lyxhotellet Four Seasons, bilder när hårfärg rann ned för ansiktet spreds i världens medier, han påstods vara berusad när han gav Trump rådet att gå emot valresultatet och till slut ett katastrofalt framträdande i ”Masked singer”. Hur kunde Rudy Giulianis fall bli så djupt – och så hårt? Under en tid gick Rudy Giulianis karriär väldigt bra, för att inte säga fantastiskt bra. Han kallades ”Hela Amerikas borgmästare” för sitt ledarskap efter terrorattackerna den 11 september 2001, då han var New Yorks borgmästare. Hans lugn, hans försäkringar om att allt skulle bli bra och att ingen behövde vara rädd gjorde att hans popularitet steg till mycket höga höjder, inte bara i New York och USA utan i hela världen. Han hade bara ett år kvar som borgmästare då attacken skedde. Senare – efter att några år ha arbetat som advokat och rådgivare i sitt eget företag – ställde han upp som kandidat för att bli republikanernas president 2008 och var under en tid också favorit, men lade ned sin kampanj när framgången dalade och John McCain blev partiets kandidat. Att det inte gick bra sägs, bland annat, handla om att han överanvände sig av sina insatser efter terrorattacken. Joe Biden, som då försökte bli demokraternas kandidat , skämtade om detta: – Rudy Giuliani säger bara tre saker: Först ett substantiv, sedan ett verb och till sist 9/11. Rudy Giuliani var sedan bland de första att ge Trump stöd offentligt inför valet 2016. Trump gjorde honom då till en viktig rådgivare. Under 80-talet arbetade Rudy Giuliani som distriktsåklagare i New York och viljan att synas offentligt var tydlig redan då. Han lät ofta brottslingar paradera i handfängsel inför kameror och det finns exempel på att han lät gripa anställda i finansbolag bara för att några månader släppa alla anklagelser. Han försökte bli vald till borgmästare flera gånger och lyckades först vid tredje försöket 1994. Rudy Giuliani gav då polisen rätt stoppa och vistera personer utan anledning och det drabbade framför allt den svarta befolkningen. Efter att två obeväpnade svarta män skjutits ihjäl av polis 2001 ökade också protesterna mot Rudy Giuliani och många krävde hans avgång. Men så inträffade 9/11 och allt vände, Giuliani blev en hjälte. Men framgången som juridisk rådgivare åt Trump var inte alls så stor som den som borgmästare. Två gånger har Donald Trump ställts inför riksrätt och den förre presidenten sägs hålla Rudy Giuliani som ytterst ansvarig för båda processerna. Första gången handlade riksrätten bland annat om Ukraina. Trump hade, i ett telefonsamtal med president Zelenskyj, hotat att hålla inne ett miltärt stöd om det inte inleddes en utredning om Joe Bidens inblandning i sonen Hunter Bidens affärer i landet. Trump friades dock. Det finns uppgifter om att det var Rudy Giuliani som från början gav Donald Trump rådet om att inleda en smutskampanj mot far och son Biden för affärer i Ukraina. Den andra riksrätten handlade om Trumps roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Samma dag sade Giuliani i ett tal till folkmassan som samlats. – Det kommer att bli en rättegång genom strid. Han använde det amerikanska ”trial by combat”. Även i den andra riksrätten friades Trump. Preludiet till stormningen och den efterföljande riksrätten handlade om Giulianis ansträngningar för att ogiltigförklara valet 2020. Han reste runt i USA och hävdade i olika sammanhang att det kunde finnas en konspiration bakom att Trump ”bestals” på valsegern och att röstningsmaskiner kunde vara riggade. Han blev också en PR-belastning för Trump under den här tiden. Då han skulle försöka upphäva valresultatet i Pennsylvania höll han en presskonferens utanför en trädgårdsfirma med namnet Four Seasons i Philadelphia. Det sägs, även om det inte är bekräftat, att hans stab förväxlade lyxhotellet med samma namn med firman där presskonferensen hölls. Under en annan presskonferens hade Giuliani så mycket hårfärg att det rann ned i ansiktet då han svettades, bilderna spreds i världens medier. Han fes också, påstås det, ljudligt i en hearing i Michigan om det påstådda valfusket och det väckte förstås stor munterhet i USA. Redan under valnatten den 4 november ville Trump själv gå ut och förklara sig som vinnare, trots att det stod klart att han troligen skulle förlora. Andra tunga rådgivare, som dottern Ivanka och svärsonen Jared Kushner, var emot detta. En som däremot tyckte att det var bra idé var Rudy Giuliani. I de tv-sända förhör som just nu pågår i en kommitté i den amerikanska kongressens representanthus och som ska komma fram till vad som egentligen hände vid stormningen, har det nu kommit fram uppgifter om att Giuliani skulle ha varit berusad vid tillfället. – Borgmästaren var påtagligt påverkad, sade Trumps rådgivare Jason Miller i sitt vittnesmål. Giuliani har förnekat detta: – Det enda jag drack den dagen var Diet Pepsi. Trump gick i alla fall ut den natten med att han var den verkliga segraren. I dag påstås Giuliani ha ekonomiska problem. Ett av skälen är att Trump sägs ha vägrat att betala honom de 20 000 dollar per dag han fakturerade. Andra uppgifter säger att Trump ville kontrollera alla fakturor innan en dollar betaldes ut. Trump ska också sagt till sin stab att han inte tar några samtal från Giuliani. Giuliani är också avstängd som advokat i både New York och Washington DC för att han, enligt det beslutet, har spridit ”bevisligt falska och vilseledande uttalanden till domstolar, lagstiftare och allmänheten i stort” om valresultatet. Och han har flera stämningar mot sig. Han är stämd för på enorma summor för ärekränkning av Dominion Voting Systems, tillverkaren av röstningsmaskiner som Giuliani hävdat var riggade till Bidens fördel. Nyligen dök han också upp i sångtävlingen ”Masked singer” i USA. När masken åkte av gick en av de fyra i programmets kändispanel – komikern Ken Jeong – av scenen med orden: – Jag är färdig. De enda gångerna Giuliani numera syns offentligt är när han ska vara dragplåster till sonen Andrew Giulianis kampanj för att bli guvernör i delstaten New York. Andrew Giuliani ligger långt efter i opinionsundersökningarna.