Droupadi Murmu kommer att väljas till Indiens första stamkvinna som president

0
45

President Ram Nath Kovind med Droupadi Murmu. (PTI, fil )

Droupadi Murmu, tidigare Jharkhand-guvernör, kommer att väljas till nästa president, den första stamkvinnan som har den högsta posten i landet.

Från Santhal-gemenskapen i Odisha utsågs 64-åriga Murmu till presidentkandidat för den BJP-ledda NDA i tisdags kväll, timmar efter att den tidigare fackliga ministern Yashwant Sinha förklarats som gemensam kandidat för stora oppositionspartier inklusive kongressen, TMC och NCP .

Murmu’s val är nästan säkert med tanke på att siffrorna är hårt staplade till förmån för den styrande NDA. Hennes kandidatur, som tillkännagavs av BJP:s president JP Nadda efter ett möte i partiets parlamentariska styrelse, verkade ha satt några av oppositionspartierna på plats, särskilt Jharkhand Mukti Morcha (JMM) som hämtar sin valstyrka från stam röster.

Politisk puls |Vem är Draupadi Murmu?

Premiärminister Narendra Modi sa att Murmu har “ägnat sitt liv åt att tjäna samhället” och sa att han är “säker på att hon kommer att bli en fantastisk president”.

Best of Express Premium

Premium

Vilka FPI:er’ marknadsutträde betyder

Premium

UPSC Key-23 juni 2022: Ta reda på relevansen av “Surya Nutan” för &# 8216;Agr…

Premium

Rebelliska Sena-ledare, MLAs i Eknath Shinde-lägret inför ED, IT-värme: Sarnai…

Premium

Förklarat: Hur Khalistani-propagandan kostade en kanal dess licens i UKMore Premium Stories >>

I ett Twitter-inlägg sa Modi, “Smt. Droupadi Murmu Ji har ägnat sitt liv åt att tjäna samhället och stärka de fattiga, nedtryckta såväl som de marginaliserade. Hon har rik administrativ erfarenhet och hade en enastående guvernörstjänst. Jag är övertygad om att hon kommer att bli en stor president för vår nation.”

“Miljoner människor, särskilt de som har upplevt fattigdom och råkat ut för svårigheter, får stor styrka från Smt. Droupadi Murmu Ji. Hennes förståelse för politiska frågor och medkännande natur kommer i hög grad att gynna vårt land,” sa han.

Från Mayurbhanj var Murmu minister i Odisha när BJP var i allians med BJD. Odishas chefsminister och BJD-chef Naveen Patnaik sa att tillkännagivandet av hennes kandidatur var ett “stolt ögonblick för människor” av staten.

“Grattis Smt Draupadi Murmu till att ha tillkännagivits som kandidat till NDA för landets högsta ämbete. Jag blev glad när ära premiärminister Narendra Modi ji diskuterade detta med mig. Det är verkligen ett stolt ögonblick för människor i Odisha,” twittrade han.

Draupadi Murmu |10 saker att veta om NDA:s presidentkandidat

Tidigare, när han tillkännagav beslutet, sa Nadda att det styrande partiet gjorde ansträngningar för att utveckla en konsensus om presidentkandidaten. “Men det bildades ingen konsensus i diskussionerna. Idag har UPA tillkännagett sin nominering till presidentvalet. Vi har diskuterat det med våra allierade. Ett 20-tal namn övervägdes och ingående diskussioner fördes om dessa namn. Efter att ha pratat med våra allierade har vi beslutat att nominera en kvinnlig kandidat från öst, och som också är från en stamgemenskap,” sa han och tillade att Murmu skulle bli den första stampresidenten när hon väl blivit vald till posten.

Nadda jämförde Murmu tidigare president Dr Sarvepalli Radhakrishnan. “Precis som Dr Radhakrishnan har hennes liv också varit nära kopplat till utbildning. Hon var lärare till yrket,” sa han.

Partikällor sa att Murmu, som åtnjuter premiärministerns förtroende, var ledningens första val. Hennes namn hade för övrigt gjort rundorna som en utmanare till presidentposten 2017 — BJP nominerade så småningom Ram Nath Kovind som går i pension nästa månad efter att ha avslutat sin mandatperiod.

Minst tre seniora BJP-ledare kallade flytten att nominera Murmu som “bra och politiskt betydelsefull”. En högre minister i Modis regering sa: “Det finns många skäl för partikadren att berömma detta beslut. Hon är en kvinna, stam, jordnära och ödmjuk ledare, hardcore BJP-arbetare och urvalet passar bra med BJP’s kärnstyrningstema — Sabka Saath Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas. Droupadi Murmu kommer att ge sin rika administrativa erfarenhet, från distriktsnivå till delstatsnivå, även till Rashtrapati Bhavan.”

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu