Daglig orientering: MVA i trøbbel mens Eknath Shinde gjør opprør; Droupadi Murmu skal bli valgt til Indias første kvinnelige stammepresident

0
105

Toppnyheter 22. juni 2022

God morgen,

Den store historien

Maharashtras regjerende Maha Vikas Aghadi kastet seg ut i krise etter at Shiv Sena-lederen og statsministeren for byutvikling og offentlige arbeider Eknath Shinde gjorde opprør mot sitt parti og dukket opp i BJP-styrte Gujarat med over 30 MLAer inkludert tre ministre. Tidlig onsdag morgen ble Shinde og MLA-ene fløyet til Guwahati, Assam.

Hva sier tallene? Bare 18 av de 55 Sena MLAs var til stede på et møte kalt av CM Uddhav Thackeray midt i krisen. MVA trenger minst 144 MLAer i huset. Før opprøret hadde alliansen en styrke på 152. Gitt at 37 Sena-parlamentsmedlemmer ikke deltok på møtet, så koalisjonen ut til å være i en prekær posisjon.

Hva utløste krisen? To dager før opprøret hadde Shinde en krangelmed Uddhavs sønn og statsråd Aaditya Thackeray og partileder Sanjay Raut. Ifølge kilder motsatte Shinde seg å bruke flere stemmer for Kongresspartiet i valget til det lovgivende råd.

Best of Express Premium

Premium

Hva FPIer’ markedsutgang betyr

Premium

UPSC Key-23. juni 2022: Kjenn relevansen til «Surya Nutan» for ‘Agr…

Premium

Rebel Sena-ledere, MLAs i Eknath Shinde-leiren vendt mot ED, IT-varme: Sarnai…Premium

Forklart: Hvordan Khalistani-propaganda kostet en kanal lisensen i UKMore Premium Stories >>

Shinde var også angivelig opprørt over å bli satt på sidelinjenda partiet gikk under et generasjonsskifte. Dessuten sådde Uddhavs avstandighet kombinert med hans tilbøyelighet til å kommunisere med sine partimenn og allierte gjennom et utvalgt koterie de første frøene til uenighet i partiet. Her er hvordan Uddhav mistet handlingen.

Bare i Express

Nitten år gamle Shanan Dhakas beslutning om å søke om hæren var en “umiddelbar” en, fortel hun til The Indian Express. Haryana-beboeren kom først blant kvinnelige kandidater – og tiende totalt – i opptaksprøven til National Defence Academy (NDA), som vil ta opp kvinnelige kadetter for første gang i år.

Fra forsiden

🔴 Droupadi Murmu, tidligere Jharkhand-guvernør, skal velges som den neste presidenten, den første stammekvinnen som har den høyeste posten i landet. Fra Santhal-samfunnet i Odisha har 64 år gamle Murmu blitt utnevnt til presidentkandidat for den BJP-ledede NDA.

🔴 Politiavdelingen i Jammu og Kashmir (J&K) har tilknyttet fem boligeiendommer i Srinagar på anklager for «forsettlig oppbevaring av militante». “Mange angrep på sivile, sikkerhetsstyrker ble konspirert og planlagt av terrorister mens de brukte disse husene som gjemmesteder,” sa politiet i en uttalelse.

Må lese

Som håndhevingsdirektoratet spurte Kongressens parlamentsmedlem Rahul Gandhi for femte dag på rad tirsdag i forbindelse med National Herald-saken, sa kilder i byrået at avhøret fortsatt fortsetter av flere grunner, inkludert Rahuls manglende evne til å svare på hvordan kongressen ga et lån til Associate Journals Limited (AJL) og om det var bevis for det.

I en meningsspalte skriver Sukanta Chaudhuri på hvorfor utdanningsplanen for oppløste Agniveers er alarmerende vag: «Forslaget følger noen urovekkende trender som allerede er tilstede i vårt akademiske system. Det danner også en presedens for flere ad hoc-tiltak, kanskje med mindre betydningsfulle årsaker. Den nye nasjonale utdanningspolitikken foreskriver et åpent fireårig bachelorprogram.»

I den siste «Monthly Economic Review» har Finansdepartementet malt et generelt optimistisk bilde av tilstanden til den innenlandske økonomien. “Verden ser på en tydelig mulighet for utbredt stagflasjon. India har imidlertid lav risiko for stagflasjon på grunn av sin forsiktige stabiliseringspolitikk», heter det.

Faktorer som sannsynligvis vil påvirke utsiktene for økonomisk vekst: De økonomiske vekstutsiktene vil sannsynligvis bli påvirket av faktorer som handelsforstyrrelser, eksportforbud og den resulterende økningen i globale råvarepriser – som alt sammen vil fortsette å stimulere inflasjonen – så lenge Russland-Ukraina-konflikten vedvarer og globale forsyningskjeder består ikke reparert.

Bekymringsområder: Gitt usikkerheten fremhever rapporten to viktige bekymringsområder for den indiske økonomien: finansunderskuddet og driftsbalanseunderskuddet (eller CAD).

Vi bryter ned Indias nye tvillingunderskuddsproblem.

Og til slutt…

For å sette pris på hva dette unge Mumbai-laget under trener Amol Muzumdar og kaptein Prithvi Shaw har gjort i 2021-22 – om enn i en mye forkortet sesong – er det verdt å se igjen hva Mumbai utholdt i de tre sesongene etter trener Chandrakant Pandits avgang. Ja, Mumbai vant Vijay Hazare Trophy to ganger i den perioden, men som deres tidligere trener Vinayak Samant sa, ingen bryr seg egentlig i Mumbais cricket-brorskap om de vinner hvitballturneringer. I evigheter har det bare vært ett mål – vinn Ranji Trophy; ingenting annet teller.

Til i morgen,
Rahel Philipose og Sonal Gupta

Business As Usual av EP Unny

Ekspressabonnement Sjekk ut våre spesialpriser for internasjonale lesere når tilbudet varer Abonner nå