Daglig briefing: MVA i trubbel när Eknath Shinde gör uppror; Droupadi Murmu kommer att väljas till Indiens första stamkvinna som president

0
34

Topnyheter den 22 juni 2022

God morgon,

The Big Story

Maharashtras regerande Maha Vikas Aghadi hamnade i kris efter att Shiv Senas ledare och statsministern för stadsutveckling och offentliga arbeten Eknath Shinde gjorde uppror mot sitt partioch dök upp i BJP-regerade Gujarat med över 30 parlamentsledamöter inklusive tre ministrar. Tidigt på onsdagsmorgonen flögs Shinde och MLA till Guwahati, Assam.

Vad säger siffrorna? Endast 18 av de 55 Sena MLAs var närvarande vid ett möte som kallades av CM Uddhav Thackeray mitt i krisen. MVA behöver minst 144 MLAs i huset. Före revolten hade alliansen en styrka på 152. Med tanke på att 37 Sena-ledamöter inte deltog i mötet verkade koalitionen vara i en prekär position.

Vad utlöste krisen? Två dagar före revolten hade Shinde ett argumentmed Uddhavs son och statsminister Aaditya Thackeray och partiledaren Sanjay Raut. Enligt källor motsatte sig Shinde att använda ytterligare röster för kongresspartiet i valet till det lagstiftande rådet.

Best of Express Premium

Premium

Vad FPI:er’ utträde från marknaden

Premium

UPSC Key-23 juni 2022: Känna till relevansen av 'Surya Nutan' för ‘Agr…

Premium

Rebelliska Sena-ledare, MLAs i Eknath Shinde-lägret vänd mot ED, IT-värme: Sarnai…Premium

Förklarat: Hur Khalistani-propagandan kostade en kanal dess licens i UKMore Premium Stories >>

Shinde var också enligt uppgift upprörd över att ha blivit åsidosattdå partiet gick under ett generationsskifte. Dessutom sådde Uddhavs avståndighet i kombination med hans benägenhet att kommunicera med sina partimän och allierade genom en utvald kotteri de första fröna till oenighet i partiet. Så här förlorade Uddhav handlingen.

Endast i Express

Nittonåriga Shanan Dhakas beslut att ansöka om armén var ett “omedelbart” en, säger hon till The Indian Express. Haryana-invånaren kom först bland kvinnliga kandidater – och tionde totalt – i inträdesprovet för National Defense Academy (NDA), som kommer att ta emot kvinnliga kadetter för första gången i år.

Från förstasidan

🔴 Droupadi Murmu, tidigare Jharkhand-guvernör, är satt att väljas till nästa president, den första stamkvinnan som har den högsta posten i landet. Från Santhal-samhället i Odisha har 64-åriga Murmu utsetts till presidentkandidat för den BJP-ledda NDA.

🔴 Polisavdelningen i Jammu och Kashmir (J&K) har anslutit fem bostadsfastigheter i Srinagar anklagad för “medvetet hysande av militanter”. “Många attacker mot civila, säkerhetsstyrkor konspirerades och planerades av terrorister medan de använde dessa hus som gömställen”, sade polisen i ett uttalande.

Måste läsa

Som tillsynsdirektoratet ifrågasatte Kongressens parlamentsledamot Rahul Gandhi för femte dagen i rad på tisdagen i samband med National Herald-fallet, sa källor inom byrån att förhöret fortfarande fortsätter av flera skäl, inklusive Rahuls oförmåga att svara på hur kongressen gav ett lån till Associate Journals Limited (AJL) och om det fanns några bevis för det.

I en åsiktskolumn skriver Sukanta Chaudhuri på varför utbildningsplanen för upplösta Agniveers är oroväckande vag: ”Förslaget följer några oroande trender som redan finns i vårt akademiska system. Det skapar också ett prejudikat för fler ad hoc-åtgärder, kanske med mindre betydelsefulla orsaker. Den nya nationella utbildningspolicyn föreskriver ett öppet fyraårigt grundutbildningsprogram.”

I den senaste “Monthly Economic Review” har finansministeriet målat upp en övergripande optimistisk bild av tillståndet i den inhemska ekonomin. “Världen tittar på en distinkt möjlighet till utbredd stagflation. Indien löper dock låg risk för stagflation, på grund av sin försiktiga stabiliseringspolitik”, heter det.

Faktorer som sannolikt kommer att påverka utsikterna för ekonomisk tillväxt: De ekonomiska tillväxtutsikterna kommer sannolikt att påverkas av faktorer som handelsstörningar, exportförbud och den resulterande uppgången i globala råvarupriser – vilket allt kommer att fortsätta att driva på inflationen – så länge konflikten mellan Ryssland och Ukraina består och globala leveranskedjor finns kvar oreparerade.

Bekymmersområden: Med tanke på osäkerheten belyser rapporten två viktiga områden som oroar den indiska ekonomin: det finanspolitiska underskottet och bytesbalansunderskottet (eller CAD).

Vi bryter ner Indiens framväxande problem med dubbla underskott.

Och slutligen…

För att uppskatta vad den här unga Mumbai-laget under tränaren Amol Muzumdar och kaptenen Prithvi Shaw har gjort 2021-2022 – om än under en mycket förkortad säsong – är det värt att återse vad Mumbai utstod under de tre säsongerna efter tränaren Chandrakant Pandits avgång. Ja, Mumbai vann Vijay Hazare Trophy två gånger under den perioden, men som deras tidigare tränare Vinayak Samant skulle säga, ingen bryr sig egentligen i Mumbais cricketbroderskap om de vinner vita bollturneringar. I evigheter har det bara funnits ett mål – vinn Ranji Trophy; inget annat räknas.

Till imorgon,
Rahel Philipose och Sonal Gupta

Business As Usual av EP Unny

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu