Wat is de nieuwste versie van Windows?

0
38

De releasedatum van Microsoft Windows 11 voor het publiek was 5 oktober 2021. Deze nieuwste versie staat bekend als “21H2”, maar er zijn verschillende kleine updates geweest voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, en er zijn belangrijke updates gepland voor de toekomst.

p>

Als je je huidige besturingssysteem wilt updaten naar de allernieuwste, is de nieuwste versie van Windows 11 wat je zoekt.

Inhoudsopgave

De versienummers van Windows 11 begrijpen

Microsoft brengt twee soorten updates uit:

  • Functie-updates zijn de grote jaarlijkse releases waarin Windows belangrijke nieuwe functies en toevoegingen krijgt. 
  • Kwaliteitsupdates zijn incrementele updates die bugfixes en beveiligingsupdates bevatten.

Updates gemarkeerd als “cumulatief” bevatten alle updates die eraan voorafgingen. U hoeft dus niet elke versie te installeren die eerder kwam.

De belangrijkste versienummers van functies bestaan ​​uit twee delen, het eerste deel staat voor het jaar van uitgave, en het tweede deel beschrijft of de uitgave plaatsvond in de eerste of tweede helft van dat jaar. Zo zou bijvoorbeeld versie 20H2 in de tweede helft van 2020 zijn uitgebracht.

Kwaliteitsupdates zijn gelabeld met de hele jaar en maand. De kwaliteitsupdate 2022-01 zou dus in januari 2022 zijn uitgebracht. Er kunnen meerdere kwaliteitsupdates in dezelfde maand plaatsvinden. Elke update heeft een uniek Knowledgebase (KB) nummer. De Windows 11-release 2022-01 staat bijvoorbeeld bekend als KB5010690.

Het ingebouwde antiviruspakket , Microsoft Defender, ontvangt afzonderlijke updates die bekend staan ​​als Security Intelligence Updates. Evenzo hebben de Microsoft Edge-webbrowser en Microsoft Office hun eigen afzonderlijke updatepaden.

De nieuwste versie van Windows is Windows 11, versie 21H2

Op het moment van schrijven, de nieuwste huidige versie van Windows 11 is 21H2. De laatste cumulatieve kwaliteitsupdate is 2022-05 KB 5013943.

Een nieuwe gebruikersinterface (UI)

Windows 11 heeft een volledig vernieuwde gebruikersinterface. Deze nieuwe versie van de Windows-interface herontdekt de instellingen van het Startmenu in eerdere versies van Windows, zoals Windows 7 en 10. Het “Metro”-tegelsysteem dat te zien is in Windows 8 en 8.1 is volledig verdwenen, zelfs de overblijfselen die bestonden in Windows 10 De taakbalk is nu gecentreerd op een manier die doet denken aan Apple macOS en iOS voor iPad. Het kan echter links worden uitgelijnd als u dat wilt. De zoekbalk staat nu ook helemaal bovenaan het menu.

Microsoft's stemassistent Cortana ontbreekt met name in Windows 11 nu het bedrijf zijn Siri-concurrent afbouwt. Hoewel Siri populair bleek te zijn op iPhone en iPad, waren Windows-gebruikers niet zo enthousiast over de functionaliteit van de stemassistent.

Het nieuwe Action Center verenigt netjes meldingen en bedieningselementen voor Wi-Fi, Bluetooth en andere veelvoorkomende functies. Microsoft is ook langzaam aan het afschaffen van het Configuratiescherm ten gunste van de meer gestroomlijnde app Instellingen.

Het Windows-subsysteem voor Android

Windows 11 biedt de mogelijkheid om Android-apps te installeren en uit te voeren vanuit de Amazon Store in Windows zonder dat je een smartphone nodig hebt. Technisch gezien is dit nog geen werkende functie in de openbare release van Windows 11, maar het is toegankelijk als bètafunctie. We hebben deze vroege implementatie getest en hoewel het min of meer werkt, is het nog steeds ongepolijst.

Het Windows-subsysteem voor Linux

Net als de Android-oplossing hierboven, kunt u met deze functie voer Linux-software uit op Windows 11. In tegenstelling tot de Android-functie maakt dit al deel uit van de hoofdversie; u moet dit onderdeel activeren en installeren onder Windows-functies.

Nieuwe Windows-systeembeveiligingsnormen

Windows 11 dumpt veel oude code die beveiligingsproblemen kan veroorzaken. Bovendien vereist het draaien van Windows 11 hogere niveaus van hardwarebeveiliging. Het vereist met name een TPM (Trusted Platform Module) of u kunt het niet installeren.

Deze TPM-vereiste verbreekt de compatibiliteit met oudere CPU's en kan alleen worden geïnstalleerd op een 8e generatie Intel of Ryzen 3000-serie AMD CPU.

Verbeterde spelprestaties en Xbox-integratie

< /figuur>

Microsoft heeft de Xbox-app en de Xbox Game Pass-service volledig geïntegreerd in Windows 11. Bovendien belooft Windows 11 de beste ondersteuning voor videogames te hebben. Het is het beste Windows-besturingssysteem voor het uitvoeren van 12e-generatie Intel-CPU's en biedt de beste ondersteuning voor technologieën zoals GPU-gebaseerde opslagversnelling.

Windows 11 komt in verschillende edities

Windows 11 wordt geleverd in verschillende edities:

  • Thuis.
  • Pro.
  • Onderwijs.
  • Onderneming.
  • Pro Education.
  • Pro voor werkstations.
  • Mixed Reality.
  • Windows Server

Alleen de Home- en Pro-versies zijn interessant voor de meeste Windows-gebruikers. Het is belangrijk om te begrijpen dat u uw versie van Windows alleen kunt bijwerken of upgraden naar een andere versie van dezelfde editie. Gebruikers van Windows 10 Enterprise kunnen dus alleen overstappen naar Windows 11 Enterprise. Om de editie van Windows die u heeft te wijzigen, moet u een Windows-licentie voor die editie aanschaffen.

Inzicht in releasekanalen

Wanneer we verwijzen naar de nieuwste versie van Windows 11, verwijzen we expliciet naar het “kanaal” van de hoofdrelease. Dit is het updatekanaal dat updates ontvangt die uitgebreid zijn getest en gewist voor elke Windows-gebruiker.

Het Windows Insider-kanaal biedt alle gebruikers toegang tot toekomstige versies van Windows en de functies die bij die versies horen. Insiders kunnen inzicht en feedback geven over deze nieuwe functies, zodat Microsoft ze kan perfectioneren voordat ze worden uitgebracht. We raden het gebruik van het Insider-kanaal op uw bedrijfskritieke hoofdcomputer af, aangezien er altijd een kans is op instabiliteit en gegevensverlies.

Het kanaal voor ontwikkelaars (ontwikkelaars) biedt Windows 11-updates zonder gebonden te zijn aan een toekomstige Windows-update. Dit kanaal is bedoeld voor zeer technische gebruikers die betrokken zijn bij het ontwikkelen van Windows-software.

Als je eenmaal overschakelt naar een van deze kanalen, ben je niet langer op hetzelfde spoor als de hoofdversie van Windows, en dus de versie nummers die hier worden besproken, zijn niet van toepassing.

Hoe u kunt controleren welke versie van Windows u heeft

Het controleren van uw Windows-versie is eenvoudig. Selecteer gewoon de Startknop > App Instellingen  > Systeem > Over.

Kijk dan onder Windows-specificaties naast 'versie'. In het voorbeeld hier ziet u dat dit versie 21H2 is. Veel gebruikers en publicaties verwachtten dat de eerste grote update naar Windows 11 in de eerste helft van 2022 zou plaatsvinden, maar op het moment van schrijven is versie 22H1 nog nergens te bekennen. In plaats daarvan is de volgende verwachte versie 22H2, met de codenaam Sun Valley.

Hoe u kunt updaten naar de nieuwste versie van Windows

Of u nu Windows 10 gebruikt of al een Windows 11-gebruiker, het enige dat u hoeft te doen om een ​​update te starten, is naar Menuknop Start > App Instellingen > Windows Update te gaan.

Je ziet of in behandeling updates of dat u op de hoogte bent. Kies of u updates onmiddellijk wilt installeren of handmatig op updates wilt controleren door Controleren op updates te selecteren. Windows doet de rest.

Als u een Windows 10-gebruiker bent die wil updaten naar Windows 11 en de update wordt niet voor u weergegeven, gaat u naar de downloadpagina van Windows 11 en kiest u de beste installatiemethode. We raden u aan eerst de Windows 11 Installation Assistant te proberen, maar als u een andere computer wilt bijwerken, kunt u de Media Creation-tool gebruiken of een gedownload ISO-bestand op een schijf branden. Als u een licentiesleutel voor Windows 10 heeft, kunt u deze gebruiken om Windows 11 te activeren.

Waar kunt u Windows 11 kopen?

Zoals hierboven vermeld, als u een Windows 10-gebruiker bent, kunt u een gratis upgrade naar Windows 11 krijgen zolang uw computer aan de minimale specificaties voldoet. Als je echter bijvoorbeeld een computer hebt opgebouwd uit componenten en je hebt er een Windows 11-licentie voor nodig, dan moet je voor een licentie betalen.

U kunt Windows 11 rechtstreeks kopen in de Microsoft Store, waar u een digitaal recht ontvangt dat is gekoppeld aan uw Microsoft-account. U kunt Windows 11 ook kopen bij externe verkopers, hetzij als een fysieke kopie met schijven of een vooraf geladen flashstation of als alleen een licentiesleutel. In het vorige gedeelte kan iedereen Windows 11 downloaden en installeren zonder sleutel. Later kunt u uw exemplaar activeren door uw Microsoft-account te koppelen of door de sleutel in te voeren die u hebt gekocht.

Het is mogelijk om zeer scherp geprijsde sleutels te krijgen van externe verkopers die volumelicentiesleutels doorverkopen, maar houd er rekening mee dat dit kan riskant zijn en mogelijk de licentievoorwaarden schenden.

Moet je de nieuwste versie van Windows krijgen?

Op het moment van schrijven heeft Microsoft aangekondigd dat ze Windows 11 als klaar voor algemeen gebruik beschouwen bijna een jaar na de release. Dat betekent dat iedereen die wacht op stabiliteit die goed genoeg is voor zakelijke of bedrijfskritieke computers, nu een upgrade kan overwegen. van Windows zodra de update beschikbaar komt. Het is beter om te wachten zodat eventuele nieuwe bugs of problemen worden ontdekt door early adopters en opgelost voordat u uw computer in gevaar brengt.