Vad är den senaste versionen av Windows?

0
50

Microsoft Windows 11:s lanseringsdatum för allmänheten var den 5 oktober 2021. Den här senaste versionen är känd som “21H2”, men det har gjorts flera mindre uppdateringar av Microsofts senaste operativsystem, med betydande uppdateringar planerade för framtiden.

Om du vill uppdatera ditt nuvarande operativsystem till det senaste, är den senaste versionen av Windows 11 vad du vill ha.

Innehållsförteckning

Förstå versionsnummer för Windows 11

Microsoft släpper två typer av uppdateringar:

  • Funktionsuppdateringar är de stora årliga utgåvorna där Windows får betydande nya funktioner och tillägg. 
  • Kvalitetsuppdateringar är inkrementella uppdateringar som inkluderar buggfixar och säkerhetsuppdateringar.

Uppdateringar markerade som “kumulativa” innehåller alla uppdateringar som kom före dem. Så du behöver inte installera var och en som kom innan först.

Stora versionsnummer består av två delar, den första delen representerar släppåret och den andra delen beskriver om släppet skedde under första eller andra halvan av det året. Så till exempel skulle version 20H2 ha släppts under 2020:s andra hälft.

< /figur>

Kvalitetsuppdateringar är märkta med hela året och månaden. Så kvalitetsuppdateringen 2022-01 skulle ha släppts i januari 2022. Flera kvalitetsuppdateringar kan ske under samma månad. Varje uppdatering har ett unikt Knowledgebase-nummer (KB). Till exempel är 2022-01 Windows 11-versionen känd som KB5010690.

< figur>

Det inbyggda antiviruspaketet, Microsoft Defender, får separata uppdateringar som kallas Security Intelligence Updates. På samma sätt har Microsoft Edge-webbläsaren och Microsoft Office sina egna separata uppdateringsvägar.

Den senaste versionen av Windows är Windows 11, version 21H2

I skrivande stund är den senaste aktuella versionen av Windows 11 21H2. Den senaste kumulativa kvalitetsuppdateringen är 2022-05 KB 5013943.

Ett nytt användargränssnitt (UI)

Windows 11 har ett helt förnyat användargränssnitt. Den här nya versionen av Windows-gränssnittet ombildar startmenyns inställningar som finns i tidigare versioner av Windows, såsom Windows 7 och 10. “Metro”-kakelsystemet i Windows 8 och 8.1 är helt borta, även resterna som fanns i Windows 10 Aktivitetsfältet är nu centrerat på ett sätt som påminner om Apple macOS och iOS för iPad. Den kan dock vänsterjusteras om du vill. Sökfältet finns nu också högst upp i menyn.

Microsofts röstassistent Cortana saknas särskilt i Windows 11 eftersom företaget avvecklar sin Siri-konkurrent. Även om Siri visat sig populärt på iPhone och iPad, har Windows-användare inte varit lika förtjusta i röstassistentfunktioner.

Det nya Action Center förenar på ett snyggt sätt aviseringar och kontroller för Wi-Fi, Bluetooth och andra vanliga funktioner. Microsoft håller också långsamt på att fasa ut kontrollpanelen till förmån för den mer strömlinjeformade appen Inställningar.

Windows-undersystemet för Android

Windows 11 erbjuder möjligheten att installera och köra Android-appar från Amazon Store i Windows utan att behöva en smartphone. Tekniskt sett är detta ännu inte en fungerande funktion i den offentliga versionen av Windows 11, men den är tillgänglig som en betafunktion. Vi har testat den här tidiga implementeringen, och även om den mer eller mindre fungerar är den fortfarande opolerad.

Windows-undersystemet för Linux

Liksom Android-lösningen ovan låter den här funktionen dig köra Linux-programvara på Windows 11. Till skillnad från Android-funktionen är detta redan en del av huvudversionen; du måste aktivera och installera den här komponenten under Windows-funktioner.

Nya Windows Systemsäkerhetsstandarder

Windows 11 dumpar mycket äldre kod som kan orsaka säkerhetssårbarheter. Att köra Windows 11 kräver dessutom högre nivåer av hårdvarusäkerhet. Specifikt kräver den en TPM (Trusted Platform Module), eller så kan du inte installera den.

Detta TPM-krav bryter kompatibiliteten med äldre processorer och kan endast installeras på en 8:e generationens Intel- eller Ryzen 3000-serie AMD-processor.

Förbättrad spelprestanda och Xbox-integration

Microsoft har helt integrerat Xbox-appen och Xbox Game Pass-tjänsten i Windows 11. Utöver detta lovar Windows 11 att ha det bästa stödet för tv-spel. Det är det bästa Windows-operativsystemet för att köra 12:e generationens Intel-processorer och har det bästa stödet för teknologier som GPU-baserad lagringsacceleration.

Windows 11 kommer i olika versioner

Windows 11 kommer i flera upplagor:

  • Hem.
  • Pro.
  • Utbildning.
  • Företag.
  • Pro Education.
  • Pro för arbetsstationer.
  • Mixed Reality.
  • Windows Server

Endast Home- och Pro-versionerna är av intresse för de flesta Windows-användare. Det är viktigt att förstå att du bara kan uppdatera eller uppgradera din version av Windows till en annan version av samma utgåva. Så till exempel kan Windows 10 Enterprise-användare bara flytta upp till Windows 11 Enterprise. För att ändra den version av Windows du har måste du köpa en Windows-licens för den versionen.

Förstå releasekanaler

När vi hänvisar till den senaste versionen av Windows 11, hänvisar vi uttryckligen till huvudversionen “kanalen”. Det här är uppdateringskanalen som tar emot uppdateringar som har testats och rensats för varje Windows-användare.

Windows Insider-kanalen ger alla användare tillgång till framtida versioner av Windows och funktionerna som följer med dessa versioner. Insiders kan ge insikter och feedback om dessa nya funktioner, vilket hjälper Microsoft att perfekta dem innan de släpps. Vi rekommenderar inte att du använder Insider-kanalen på din verksamhetskritiska huvuddator eftersom det alltid finns risk för instabilitet och dataförlust.

Dev-kanalen (utvecklare) erbjuder Windows 11-uppdateringar utan att vara bunden till eventuell framtida Windows-uppdatering. Den här kanalen är avsedd för högteknologiska användare som är involverade i utvecklingen av Windows-programvara.

När du byter till en av dessa kanaler är du inte längre på samma spår som huvudversionen av Windows, och därmed versionen siffror som diskuteras här gäller inte.

Så här kontrollerar du vilken version av Windows du har

Det är enkelt att kontrollera din Windows-version. Välj bara Start-knappen > Inställningar-appen  > System > Om.

Kontrollera sedan under Windows-specifikationer bredvid “version”. I exemplet här kan du se att detta är version 21H2. Många användare och publikationer förväntade sig att den första stora uppdateringen av Windows 11 skulle ske under första halvåret 2022, men i skrivande stund finns version 22H1 ingenstans att se. Istället är nästa förväntade version 22H2, med kodnamnet Sun Valley.

Hur man uppdaterar till den senaste versionen av Windows

Oavsett om du använder Windows 10 eller redan är en Windows 11-användare, allt du behöver göra för att starta en uppdatering är att gå till Startmenyknappen > Inställningar-appen > Windows Update.

Du kommer antingen att se väntande uppdateringar eller att du är uppdaterad . Välj om du vill installera uppdateringar omedelbart eller manuellt söka efter uppdateringar genom att välja Sök efter uppdateringar. Windows tar hand om resten.

Om du är en Windows 10-användare som vill uppdatera till Windows 11 och uppdateringen inte visas för dig, gå till nedladdningssidan för Windows 11 och välj den bästa installationsmetoden. Vi föreslår att du provar Windows 11 Installation Assistant först, men om du vill uppdatera en annan dator kan du använda verktyget Media Creation eller bränna en nedladdad ISO-fil till en skiva. Om du har en Windows 10-licensnyckel kan du använda den för att aktivera Windows 11.

Var kan du köpa Windows 11?

Som nämnts ovan, om du är en Windows 10-användare kan du få en gratis uppgradering till Windows 11 så länge din dator uppfyller minimispecifikationerna. Men om du till exempel har byggt en dator av komponenter och du behöver en Windows 11-licens för det, måste du betala för en licens.

Du kan köpa Windows 11 direkt från Microsoft Store, där du får en digital rättighet kopplad till ditt Microsoft-konto. Du kan också köpa Windows 11 från tredjepartssäljare, antingen som en fysisk kopia som innehåller diskar eller en förinstallerad flashenhet eller som bara en licensnyckel. I föregående avsnitt kan vem som helst ladda ner och installera Windows 11 utan nyckel. Senare kan du aktivera din kopia genom att länka ditt Microsoft-konto eller ange nyckeln du köpte.

Det är möjligt att få högrabatterade nycklar från tredjepartssäljare som säljer volymlicensnycklar men var medveten om att detta kan vara riskabel och eventuellt bryta mot licensvillkoren.

Bör du skaffa den senaste versionen av Windows?

I skrivande stund har Microsoft meddelat att de anser att Windows 11 är redo för allmän användning nästan ett år efter att den släpptes. Det betyder att alla som väntar på stabilitet som är tillräckligt bra för affärs- eller verksamhetskritiska datorer nu kan överväga att uppgradera. 

Men förutom säkerhets- och stabilitetsuppdateringar är det i allmänhet inte en bra idé att uppgradera till en nyare version av Windows den minut som uppdateringen blir tillgänglig. Det är bättre att vänta så att alla nya buggar eller problem upptäcks av tidiga användare och åtgärdas innan du riskerar din dator.