Utan kontakt med parlamentsledamöter, svag i administrationen, hur Uddhav Thackeray förlorade handlingen

0
57

Maharashtras chefsminister Uddhav Thackeray. (Arkiv)

Den 11 juni, en dag efter attBJP lyckats vinna tre Rajya Sabha-platser i Maharashtra trots otillräckligt antal, hyllade NCP-chefen Sharad Pawar ledarskapet för Devendra Fadnavis, och sa att prestationen berodde till stor del på oppositionsledarens förmåga att “vinna över människor”.

Många såg Pawars uttalande som ett svep mot Maharashtras chefsminister Uddhav Thackeray, som under de senaste 30 månaderna av sin mandatperiod har kommit att ses som distanserad och otillgänglig, till både sina Maharashtra Vikas Aghadi-allierade såväl som sina egna partiledamöter.

Denna distansering i kombination med Thackerays benägenhet att kommunicera med sina partimän och allierade genom ett utvalt koteri som ansågs vara en del av hans köksskåp sådde de första fröna av oenighet i sällskapet, som utbröt på tisdagsmorgonen till en fullskaligt uppror. Thackeray var så blind för detta att han tidigare i år hade anförtrott Shinde själv att ta itu med de här frågorna från MLA.

Missa inte |Eknath Shinde ko gussa kyun aata hai: Åsidosatt av Thackerays i Sena, regering, blir nr 2 en rebell

Thackeray tog över som CM 2019 utan någon erfarenhet av administration eller av att bekämpa val, efter att ha tillbringat flera år i skuggan av sin far Bal Thackeray.

Best of Express Premium

Premium

Nära Devendra Fadnavis var Eknath Shinde på BJP-radarn före 2019 som…

Premium

MVA-kris | Bakom flyg från Surat till Guwahati: rädsla för att rebeller ska återvända till…

Premium

Mohammed Saqib skriver: BRICS-toppmötet måste fokusera på breaking Western han…

Premium

Yashwant Sinha-intervju: 'BJP har inga siffror (för president…Mer) Premiumberättelser >>

Covid-pandemin och en ryggradsoperation följde strax efter och begränsade Thackeray till sitt hem Matoshree. Den tillfrisknande CM kunde delta i sekretariatet först efter fem månaders uppehåll, som varade från november 2021 till april 2022. Detta gjorde många Sena-ledare frustrerade över sin oförmåga att träffa CM och över att tvingas gå igenom mellanhänder som Milind Narvekar eller Anil Parab.

Förutom dessa pålitliga ledare sågs den nya CM också som överdrivet beroende av byråkrater, särskilt chefssekreterare Ajoy Mehta och hans efterträdare S J Kunte.

Även om Thackeray ansågs ligga i framkant av statens Covid-kamp med sina frekventa tv-adresser och hans lugnande ton som tacklade folks oro, säger en pensionerad extra chefssekreterare att tjänstemän också lämnades frustrerade ibland på ”bristande intresse för administration”. “CM skulle diskutera hans hobby av fotografering och djurliv. Jag var tvungen att vädja till CM’s sekretariat för att få filer rensade.”

Läs också |Shiv Sena-krisen: För att undvika lag mot avhopp behöver Eknath Shinde 37 på sin sida

Bland dem som offentligt uttryckte sin förbittring över Thackerays bristande tillgänglighet var Sena-allierade som Bahujan Vikash Aghadi, med ledning av Hitendra Thakur. I de senaste Rajya Sabha-mätningarna såväl som i MLC-valet som hölls på måndagen röstade Thakur emot Sena-kandidaterna. Källor påpekar att medan NCP-veteranchefen Sharad Pawar gjorde det till en punkt att personligen kalla upp allierade, överlät Thackeray det till sina medhjälpare att samla stöd, inklusive Thakur’s.

Bahujan Vikas Aghadi-ledaren sa till Indian Express: “Inte bara vi, många parlamentsledamöter, inklusive Shiv Sena, kände att CM inte hade tid för oss. Många är arga.”

Uppkomsten av Uddhav’s son Aaditya Thackeray ökade också osäkerheten hos många äldre och gamla Sainiks. Flera har ställts åt sidan för att ge plats åt medlemmar i Yuva Sena, som leds av Aaditya.

Thackerays frekventa hyllning till Maharashtra och Marahti-stolthet hjälpte till att samla en del av kadern, men det var inte tillräckligt för att kompensera för MLAs’ problem, inklusive administrativ försummelse. Sena-ledarna jämförde detta med NCP:s styrning av partiet, med det Pawar-ledda partiet som säkerställde att det slog till i regeringen.

NCP:s dominans kändes också i statsbudget, med nästan två dussin Sena-parlamentsledamöter tidigare i år som hotade att bojkotta församlingens budgetsession med påstående om en grov överenskommelse i tilldelningen av utvecklingsmedel.

Läs också |Maharashtra politisk kris: Eknath Shindes inre revoltfråga om Shiv Sena, säger Sharad Pawar

Thackeray misslyckades också med att bedöma oron angående alliansen med kongressen-NCP. Många ansåg att alliansen var skadlig mot Senas egen politiska tillväxt, med den efterföljande formningen till en mindre strid hindutva som sågs som att avstå utrymme till BJP. Aaditya sågs särskilt som angelägen om en mer moderat identitet för Sena, genom att ta upp “progressiva” saker.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Om Shinde var bland dem som sågs för en allians med BJP istället för med kongressen och NCP, en annan sådan ledare var Nandgaon MLA Suhas Kande, som nu är bland rebellerna i Surat. Orolig för sin överlevnad hade Kande tagit det överraskande steget att flytta Bombays högsta domstol i september förra året för att avsätta senior NCP-ledaren Chhagan Bhujbal som Nashiks förmyndare.

2019, Kande hade besegrat Chaggans son Pankaj Bhujbal i Nandgaon, men han fruktade att sätet kunde ge upp av Sena om alliansen med kongressen och NCP fortsatte.

Intressant nog, bland faktorerna bakom Sena& #8217;s förlust i Rajya Sabha-undersökningen var diskvalificeringen av Kandes röst. Kande skyllde episoden på en BJP-konspiration.