Shiv Sena-krise: For å unngå lov mot avhopp, trenger Eknath Shinde 37 på sin side

0
40

Maharashtra statsråd Eknath Shinde

Med senior Shiv Sena-leder og Maharashtra statsråd Eknath Shinde decamper til Surat i Gujaratmed flere partiers MLA-er begynte alarmklokkene å ringe i Maha Vikas Aghadi-regjerende koalisjonen på tirsdag. I følge kilder er minst tre ministre som tilhører Sena blant de 30 MLA-erne som camper sammen med Shinde på et hotell i Surat.

Loven mot avhopp krever at hvis to tredjedeler av styrken til et parti godtar en “fusjon”, vil de ikke møte diskvalifikasjonssaker. For tiden er Senas nåværende styrke i forsamlingen 55 MLAer. Hvis opprørerne ønsker å slå seg sammen med BJP, må 37 MLAer (to tredjedeler av 55) komme sammen for å sikre at de ikke møter diskvalifikasjonssaker i henhold til anti-avhoppsloven.

BJP, som har jobbet for å utnytte uroen i den regjerende koalisjonen, kan i et slikt scenario heve kravet om en gulvtest i forsamlingen. “Vi har åpent sagt at det er massiv uro i MVA,” sa en senior BJP-funksjonær som ba om anonymitet. “Etter rådsmålingene viser tallene hvordan Sena og kongressen har mistet tilliten til sine egne medlemmer og mindre allierte og uavhengige.”

Selv om BJP har holdt sin strategi skjult, sa en partiinnsider: «Vent og se. MVA vil ha det vanskelig å bevise sitt flertall i en gulvtest.»

Best of Express Premium

Premium

Nær til Devendra Fadnavis, Eknath Shinde var på BJP-radaren før 2019 som…

Premium

MVA-krise | Bak Surat til Guwahati-flukt: frykt for at opprørere vender tilbake til…

Premium

BRICS-toppmøtet må fokusere på å bryte vestlig hegemoni

Premium

Yashwant Sinha-intervju: 'BJP har ikke tall (for president…Flere premiumhistorier >>

Shinde har angivelig vært misfornøyd med partiet da han mener han har blitt satt på sidelinjen og ikke blir tatt i tillit når viktig politikk og strategier formuleres. Partiet avviste nylig forslaget hans om å gå alene i Thane Municipal Corporations meningsmålinger ble avvist, og han ble fortalt at partiet ville måtte bestride det i allianse med kongressen og NCP.

Sena-sjef og sjef Minister Uddhav Thackeray har innkalt til et møte med alle partiledere og MLAer ved middagstid. Allierte NCP og Kongressen har også nådd ut til Thackeray, ifølge partiinnsidere.

MLC-målingstall

I det lovgivende rådsvalget på mandag, 285 medlemmer av huset stemte. Forsamlingen har en styrke på 288 MLAer, men Sena MLA Ramesh Latke gikk bort i forrige måned, og NCP-medlemmene Nawab Malik og Anil Deshmukh sitter i fengsel i forbindelse med hvitvaskingssaker.

Shiv Sena har 55 MLAer, NCP 53, og Kongressen 44. BJP har 106 lovgivere. Styrken til små partier og uavhengige MLAer er 29. Ut fra resultatene fikk BJP 133 stemmer for å få alle sine fem kandidater valgt. MVA-allierte fikk til sammen 152 stemmer.

Ekspressabonnement Sjekk ut spesialprisene våre for internasjonale lesere når tilbudet varer Abonner nå