Nyhetsmaker | Eknath Shinde: Nr. 2 etter Thackerays, støttespiller for BJP, MVAs “svakeste ledd” kunne ha gitt det siste slaget

0
40

Eknath Shinde gjorde sitt første politiske inntrykk da Uddhav Thackeray gjorde ham til opposisjonsleder i Maharashtra-forsamlingen. (Express File Photo)

Fra å jobbe i et ølbryggeri i Thane og kjøre en autorickshaw for å få endene til å møtes, til å bli den mektigste lederen i det nåværende Shiv Sena etter at Thackerays, Eknath Shinde, 58, så ut til tirsdag å slutt deg til rekkene av ledere som Chhagan Bhujbal og Narayan Rane som tidligere hadde klart å konstruere en splittelse i Sena.

Bekymringsfullt for Thackerays, har Shinde lojaliteten til mange parti-MLA-er for å være tilgjengelige for MLA-er – spesielt når en avtale hos Matoshree kan være tøff – og være sjenerøs med økonomisk storhet.

Shinde-familien tilhører opprinnelig Satara distriktet og flyttet til Thane på 70-tallet da Shinde bare var et barn. Starten hans var med strøjobber, på steder som et ølbryggeri og fiskeri, bortsett fra at han jobbet som autorickshaw-sjåfør, før han begynte sin tilknytning til Shiv Sena på ’80-tallet.

Les også |Sena-parlamentsmedlemmer villedet, MP-Rajasthan-modellen kan ikke kopieres i Maharashtra: Sanjay Raut

Shinde fikk snart nærhet til daværende Thane-distrikts Sena-president Anand Dighe, som styrte den lokale enheten med jernhånd og var medvirkende til gjør Shiv Sena til en dominerende styrke i området. Mens Shinde også modellerte utseendet sitt etter sin mentor, hadde Dighe belønnet lojaliteten sin med å hjelpe ham med å vinne et sete i Thane Municipal Corporation i 1997.

Best of Express PremiumPremium

For 2 dager siden hadde Shinde spyttet med Raut & Aaditya om stemmer for Cong i …

Premium

Ute av kontakt med MLAer, mangelfull i administrasjonen, hvordan Uddhav Thackera…

Premium

Rajeswari Sengupta skriver: Hvorfor kommunikasjonsgapet mellom MPC og …

Premium

Said-ul-Ajaib: Hjem til en 14. århundre Tughlaq kammerherre er nå en kafé i…Flere Premium-historier >>

Dighe var også der for Shinde da han mistet barna sine i en drukningsulykke i 2000, som førte til at han trakk seg tilbake i et skall. Dighe sies å ha drevet Shinde tilbake, noe som gjorde ham til leder av huset i Thane Municipal Corporation.

Etter Dighe’s død i august 2001, fylte Shinde tomrommet som ble igjen i Shiv Senas Thane-enhet. I 2004 ble han en MLA, vant Kopri-Pachpakhadi-setet, og har representert valgkretsen i fire påfølgende perioder.

I likhet med Dighe er Shinde en mann med få ord, ikke kjent for oratoriske oppblomstringer. Det han har er en agitatorisk og krigersk virkemåte og, til nå, dyp lojalitet til Sena – alle egenskaper som har hjulpet hans oppgang i partiet.

Bal Thackerays død og fremveksten av Uddhav Thackeray hjalp også ledere som Shinde til å sementere sin posisjon i partiet, ettersom den gamle garde ble satt på sidelinjen.

Mer fra politisk puls

Klikk her for mer

Utenfor partiet gjorde Shinde sitt første politiske inntrykk da Uddhav, som hadde falt ut med BJP, gjorde ham til opposisjonsleder i Maharashtra-forsamlingen. Shinde var blant den delen av partilederne som hjalp til med å lappe båndene mellom de to partiene. Shinde ble senere minister for offentlige arbeider.

Siden 2019, da Shiv Sena dumpet BJP for å danne et usannsynlig triumvirat med kongressen og NCP for å danne regjeringen i Maharashtra, har det vært konstant mumling om Shindes misnøye med den politiske ordningen. Mange innen Shiv Sena og dets allierte Kongressen og NCP har lenge fryktet Shinde for å være det svake leddet ettersom BJP gjorde konstante angrep på regjeringen. Inntrykket har blitt ytterligere forsterket av at BJP sparte Shinde selv mens det gikk etter alle andre store MVA-ledere.

Ifølge kilder ser ledere som Shinde seg også hindret i Sena, med Uddhav som valgte å være CM og aktivt promoterte sønnen sin i både partiet og regjeringen – i motsetning til Bal Thackeray som aldri tok stilling i regjeringen. Situasjonen er usannsynlig å endre seg med det første.

Les også |Valg til det lovgivende råd i Maharashtra: BJP-kandidater seiler gjennom, MVA rammet av kryssstemmegivning i Sena og Kongressen

Ifølge Sena-kilder er det siste dråpen for Shinde kan ha vært Shiv Senas beslutning om å overstyre hans forslag om at partiet skulle konkurrere med Thane Municipal Corporations meningsmålinger alene. Han ble kategorisk fortalt at partiet ville konkurrere i allianse med NCP og kongressen, og Shinde skal ha krenket både innholdet og måten kommunikasjonen foregår på, via ledere inkludert Sanjay Raut.

Også, Shinde har bygget en offentlig profil nylig med en film på Dighe, som han skal ha vært med på å produsere. Shinde’s bilde har vært en fremtredende del av reklamematerialet som har dukket opp i Marathi-aviser og TV de siste månedene. ​Filmen skildrer Shinde som en modig ung tyrker, alltid i forkant, som nådeløst jobber for den vanlige mannen.