Ny forskning: Studie flaggar för uppkomsten av läkemedelsresistenta tyfusstammar

0
32

Sedan 2000 har den multi-drogresistenta (MDR) S Typhi minskat stadigt i Bangladesh och Indien, förblivit låg i Nepal och ökat något i Pakistan. (File)

Antibiotikas effektivitet mot tyfoidfeber hotas av uppkomsten av resistenta stammar, enligt en stor genomsekvenseringsstudie av bakterien Salmonella Typhi publicerad i The Lancet Microbe.

Tyfoidfeber orsakar 11 miljoner infektioner och mer än 100 000 dödsfall per år. Sydasien står för 70 % av den globala sjukdomsbördan.

Best of Explained

Klicka här för mer

Sedan 2000 har den multiresistenta (MDR) S Typhi minskat stadigt i Bangladesh och Indien, förblivit låg i Nepal och ökat något i Pakistan. Dessa ersätts dock av stammar som är resistenta mot andra antibiotika, enligt studien utförd av forskare från Stanford University, Christian Medical College Vellore och andra institutioner. Genomanalysen avslöjar också att resistenta stammar – nästan alla med ursprung i Sydasien – har spridit sig till andra länder 197 gånger sedan 1990.

Studien sekvenserade 3 489 S Typhi-isolat från 2014-19 från människor i Bangladesh, Indien , Nepal och Pakistan, och 4 169 prover isolerade från över 70 länder under 1905-2018. Stammar klassificerades som MDR om de hade gener som ger resistens mot antibiotika ampicillin, kloramfenikol och trimetoprim/sulfametoxazol.

Best of Express Premium

Premium

Nära Devendra Fadnavis var Eknath Shinde på BJP-radarn innan 2019 Som…

Premium

MVA-kris | Bakom flyg från Surat till Guwahati: rädsla för att rebeller ska återvända till…Premium

Mohammed Saqib skriver: BRICS-toppmötet måste fokusera på att bryta västerländsk…

Premium

Yashwant Sinha-intervju: 'BJP har inga siffror (för president…Fler premiumhistorier >>

”De senaste åren har vi sett allt mer resistenta stammar som hotar att lämna oss utan effektiva antibiotika mot denna bakterie. Vi ser redan stammar för vilka det bara finns ett enda oralt antibiotikum kvar, kallad XDR-tyfus. Stammar som är resistenta mot antibiotikan (azitromycin) har setts i Indien, Bangladesh, Nepal och Pakistan… Bevis hittills tyder på att mycket av läkemedelsresistensen vid tyfus har utvecklats inom Indien, så vi måste verkligen vara oroliga över uppkomsten av läkemedelsresistens i landet, säger huvudförfattaren Dr Jason Andrews från Stanford University till The Indian Express.< /p>

Indiens hälsoministerium överväger att införa nya tyfuskonjugatvacciner i det nationella immuniseringsprogrammet. Två WHO-förkvalificerade vacciner har utvecklats i Indien (av Bharat Biotech och Biological E). Studieförfattaren Prof Jacob John från CMC Vellore sa att övervakning på 18 indiska platser under 2016-20 fann att tyfus var lika vanligt som det var för två decennier sedan, särskilt i stadsområden. “Komplikationer och dödsfall är inte vanliga… Men om överföringen fortfarande råder och resistens utvecklas mot vanliga antibiotika, så är det troligt att det kommer att bli en ökning av allvarlig sjukdom, säger professor John till The Indian Express.

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu