Mordet på Shireen Abu Akleh: Spåra en kula till en israelisk konvoj

0
34

Shireen Abu Akleh

Skriven av Raja Abdulrahim, Patrick Kingsley, Christiaan Triebert, Hiba Yazbek och Phil Robibero

Journalisterna trodde att de var säkra .

Flera kvarter bort hade en skottlossning mellan israeliska soldater och palestinska män precis upphört. I hopp om att intervjua vittnen begav sig gruppen av reportrar nerför gatan mot en israelisk militärkonvoj. Bland dem var Shireen Abu Akleh, en erfaren palestinsk amerikansk tv-korrespondent.

Plötsligt flög sex kulor mot dem och de sprang i skydd. Abu Akleh hukade bredvid ett johannesbrödträd.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-22 juni , 2022: Känna till relevansen av 'Defection' till 'Horse Tradi…Premium

För två dagar sedan hade Shinde spottat med Raut & Aaditya om röster för Cong i …

Premium

Outan kontakt med MLAs, bristande administration, hur Uddhav Thackera…Premium

Rajeswari Sengupta skriver: Varför kommunikationsgapet mellan MPC och …Mer Premium Stories >&gt ;

Sju skott till hörde.

“Är någon skadad?” en åskådare, Sleem Awad, skrek, innan han såg Abu Akleh sjunka ned på marken. “Shireen! Shireen!” skrek han efter att ha känt igen den välkände journalisten. “Åh man, Shireen!”

Palestinska tjänstemän sa att Abu Akleh avsiktligt dödades i början av den 11 maj i staden Jenin på Västbanken av en israelisk soldat. Israeliska tjänstemän sa att en soldat kan ha skjutit henne av misstag men antydde också att hon kunde ha dödats av en palestinsk beväpnad man. Den israeliska arméns förundersökning drog slutsatsen att det “inte var möjligt att otvetydigt fastställa källan till skottlossningen.”

Sleem Awad, vänster, en åskådare som spelade in video när skottlossningen utbröt som dödade veteranen TV-korrespondent Shireen Abu Akleh, med sin mor och bror i deras hem i ett flyktingläger i Jenin, Västbanken, 25 maj 2022. (Samar Hazboun/New York Times)

En månadslång undersökning av The New York Times fann att kulan som dödade Abu Akleh avfyrades från den ungefärliga platsen för den israeliska militärkonvojen, troligen av en soldat från en elitenhet.

Bevisen granskades av Times visade att det inte fanns några beväpnade palestinier i närheten av henne när hon sköts. Det motsäger israeliska påståenden att om en soldat av misstag hade dödat henne så berodde det på att han hade skjutit mot en palestinsk beväpnad man.

Times undersökning visade också att 16 skott avlossades från platsen för den israeliska konvojen, i motsats till israeliska påståenden om att soldaten hade avfyrat fem kulor i journalisternas riktning. The Times hittade inga bevis för att personen som sköt kände igen Abu Akleh och riktade in sig på henne personligen. The Times kunde inte avgöra om skytten såg att hon och hennes kollegor bar skyddsvästar med ordet “Press”.

5 på morgonen den 11 maj

En korrespondent för Al Jazeera, Abu Akleh, 51, var ett känt namn i Mellanöstern. Hon hade rapporterat om Israel-Palestina-konflikten och Israels ockupation av Västbanken i mer än två decennier. Nu var hon den senaste offer.

Kollegor och vänner reagerar när den palestinska flaggadraperade kroppen av veteranen Al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh förs till nyhetskanalens kontor i staden Ramallah på Västbanken den 11 maj 2022. (AP)

Hennes dödande väckte global upprördhet, och för palestinier kom det att förkroppsliga farorna och frustrationerna med att leva under israelisk militär ockupation. Palestinska dödsfall lockar sällan internationell granskning, och soldater som anklagas för brott mot palestinier på Västbanken döms sällan.

Abu Akleh hade kommit till Jenin den dagen för att täcka Israels pågående militära räder mot staden.

Under veckorna fram till den dagen hade en våg av palestinska attacker dödat 19 israeler och utlänningar, och några av angriparna hade kommit från Jenin-regionen. Som svar inledde den israeliska militären en serie räder mot Jenin, ibland för att göra arresteringar, och soldaterna möttes ofta av palestinsk skottlossning.

När solen gick upp den 11 maj startade ytterligare en razzia.

Omkring 5 på morgonen såg en invånare i Jenin, Fatima al-Hosari, rapporter på sociala medier om att en militär räd pågick och fruktade att armén skulle komma för två av hennes söner. En tredje son hade dödats i ett vapenslagsmål under en israelisk räd mot Jenin i mars. Nu var två andra efterlysta av armén, anklagade för militant aktivitet.

När israeliska soldater stängde in deras hem – i ett tätt område befolkat främst av ättlingar till palestinier som flydde eller fördrevs från sina hem under kriget 1948 kring Israels skapelse – väckte al-Hosari sina söner och sa åt dem att springa.

Ögonblick senare anlände israeliska soldater till deras dörr, blåste upp den med sprängämnen och stormade hemmet, enligt familjemedlemmar. Soldaterna krävde att få veta var bröderna var, men deras föräldrar vägrade berätta för dem.

Soldaterna vände sig till en intilliggande byggnad där de misstänkte att bröderna kunde gömma sig. De tvingade sig in och upp till andra våningen, sa familjemedlemmar. Och från ett fönster på andra våningen växlade de eld med palestinska beväpnade män söderut.

Tre mil norrut var en konvoj med fem israeliska militärfordon på väg in på Västbanken, ledd av en israelisk MDT David pansarfordon.

5.45 på morgonen

Omkring klockan 5.45 väcktes Abu Akleh på sitt hotell i utkanten av Jenin av ett samtal från Ali Samoudi, 54, en mångårig Al Jazeera-producent, som uppmanade henne att ta sig till platsen för razzian så snart som möjligt.

Ali Samoudi, en långvarig Al Jazeera-producent som väckte sin kollega Shireen Abu Akleh för att uppmana henne att gå till platsen för en vapenstrid i Jenin, Västbanken, 23 maj 2022. (Samar Hazboun/New York Times)

Hon träffade tre Al Jazeera-kollegor på hotellets parkeringsplats. De tog på sig skottsäkra västar märkta “PRESS” med stora bokstäver och körde sedan till utkanten av al-Hosaris grannskap.

Samoudi var redan där tillsammans med två frilansjournalister: Mujahed Saadi, 35, och Shatha Hanaysha , 29.

När journalisterna samlades anlände den israeliska konvojen, som skickades för att extrahera de soldater som var inblandade i razzian, på en närliggande väg, New Camp Street.

Den militära razzian verkade vara på väg att avslutas och journalisterna ville gå nerför New Camp Street, förbi konvojen, mot al-Hosaris hus, sa de överlevande journalisterna.

Men de väntade några minuter på toppen av New Camp Street, med avsikt att mäta soldaternas reaktion innan de närmar sig konvojen. Hade soldaterna velat att de skulle hålla avstånd, sa journalisterna, hade de förväntat sig någon form av varning, kanske några skott i luften.

Mujahed Saadi, en frilansjournalist som arbetade med veteran-tv korrespondent Shireen Abu Akleh när hon dödades, i Jenin, Västbanken, 1 juni 2022. (Samar Hazboun/New York Times)

6.24 am

Awad, 27, hade följt razzian på sociala medier och vågat sig ut för att se själv. Klockan 6.24 började han livestreama video på TikTok.

Stämningen var relativt lugn, visar Awads video.

Abu Akleh och hennes kollegor började nerför New Camp Street mot al-Hosaris hem, där skottlossningen hade avtagit.

Klockan var 06.31, två minuter sedan det senaste skottet.

< strong>6.31 på morgonen

Skyddningen började igen några sekunder senare – en skur på sex skott hördes i Awads video.

“De skjuter på oss,” ropade Samoudi. Han vände sig om, sa han, och kände hur ryggen exploderade när en kula genomborrade hans skyddsväst och slet igenom hans vänstra axel.

“'Ali har blivit påkörd; Ali har blivit påkörd!’” skrek Abu Akleh, mindes Samoudi. Det var sista gången han hörde hennes röst.

Saadi, en av frilansjournalisterna, hoppade in i en ofärdig byggnad. Den andra, Hanaysha, tog skydd bredvid en vägg, bakom ett johannesbrödträd.

Shatha Hanaysha, en frilansjournalist som gömde sig vid en vägg bakom ett träd när skottlossningen började som dödade veteranen TV-korrespondent Shireen Abu Akleh, i Jenin, Västbanken, 1 juni 2022. (Samar Hazboun/the New York Times)

Abu Akleh hukade på andra sidan trädet med ryggen mot den israeliska konvojen, video tagen av lagets kameraman, Majdi Bannoura, visade.

Sedan hördes ytterligare sju skott.

< p>Den palestinska myndigheten, som administrerar delar av Västbanken, sa att obduktionen visade att en av dessa kulor gick in i Abu Aklehs skalle bakifrån, ut ur pannan och träffade insidan av hennes hjälm innan den rikoscherade tillbaka in i hennes huvud.

< p>Hurhukad nära henne sträckte Hanaysha frenetiskt ut sin hand mot Abu Aklehs slappa kropp, visar video. Men kulorna kom fortfarande, vilket tvingade Hanaysha att stanna kvar bakom trädet.

“Den som sköt på oss borde ha sett oss i förväg,” sa Hanaysha. “Vi trodde att vi var säkra.”

Utredningarna

Den 26 maj sa den palestinska myndigheten att dess utredning, som innefattade obduktion och en rättsmedicinsk undersökning av kulan, fann att israeliska soldater hade dödat Abu Akleh med en pansargenomträngande kula. Palestinska tjänstemän anklagade israelerna för att ha dödat henne avsiktligt, med hänvisning till att hon hade blivit skjuten i huvudet bakifrån när hon bar en väst som identifierade henne som journalist.

Ett minnesmärke på platsen där veteranen TV-korrespondent Shireen Abu Akleh dödades den 11 maj 2022 i Jenin, Västbanken, den 25 maj 2022. (Samar Hazboun/the New York Times)

Kulan blev i fokus för den palestinska utredningen och en separat som genomfördes av israelerna eftersom etsningar kunde matcha den med pistolen som avfyrade den.

Israel krävde en gemensam undersökning och att kulan skulle undersökas under internationell övervakning, det enda sättet, sa israeliska tjänstemän och experter, att matcha en kula definitivt med ett visst vapen.

Men palestinska ledare avvisade denna begäran. , och sa att Israel inte kunde litas på att utreda mordet.

Israeliska tjänstemän har inte släppt de slutgiltiga resultaten av sin utredning och fredag ​​sa att de hade lagt till en högre utredare till sitt team. I ett tidigare uttalande avvisade militären som “en uppenbar lögn” påståendet att de avsiktligt hade dödat journalisten.

“IDF-soldater kände inte igen journalister i området under hela aktiviteten och sköt definitivt inte avsiktligt. på journalister”, står det i uttalandet. “IDF avvisar anklagelser baserade på ofullständiga utredningar och partiska vittnesmål, och kommer att fortsätta att genomföra en ansvarsfull utredning av händelsen.”

Läs även | Bullet är i fokus för duellerande utredningar av den palestinska journalisten Shireen Abu Aklehs dödande

Militären sa att en preliminär undersökning fann att en oidentifierad soldat från elitenheten Duvdevan avlossade fem kulor i Abu Aklehs riktning från en trång öppning i ett fordon i den israeliska konvojen, i tron ​​att han sköt mot en beväpnad man nära journalisterna.

Times utredning rekonstruerade ögonblicken som ledde fram till Abu Aklehs dödande, med hjälp av video som samlats in från åskådare, journalister och säkerhetskameror; intervjuer med sju vittnen samt den israeliska militärens berättelser, ljudanalys från experter och fyra besök på plats av Times reportrar.

Det fanns minst två fickor med israeliska soldater såväl som beväpnade palestinska militanter på flera platser i grannskapet runt den tid då Abu Akleh sköts, och det förekom flera skottväxlingar bland dem.

Men även om ingen video har dykt upp som visar det ödesdigra ögonblicket, visar video som tagits sekunderna före och efter hennes dödande inga beväpnade palestinier i hennes närhet.

Sju journalister och åskådare som befann sig på platsen sa också att inga beväpnade män fanns i närheten, och israeliska tjänstemän har inte lämnat några bevis för en.

The Times frågade två experter – Robert C Maher, en akustikexpert för skott vid delstaten Montana. University i Bozeman, och Steven Beck, en före detta akustikkonsult för FBI – för att analysera ljudet av skottlossningen från videor tagna av Awad och Bannoura, kameramannen.

Genom att mäta mikrosekunderna mellan ljudet av varje kula som lämnar pistolpipan och tiden den passerade kamerans mikrofoner kunde de beräkna avståndet mellan pistolen och mikrofonerna. De övervägde också lufttemperaturen den morgonen och vilken typ av kula som oftast används av både israelerna och palestinierna.

Maher drog slutsatsen att skotten avfyrades från minst 181 meter från där videorna spelades in. och upp till 211 meter bort. Beck fastställde självständigt att de avfyrades från ett avstånd av 170 till 196 yards bort.

Övervakningskameravideo och videor tagna av åskådare före skottlossningen visar att det första fordonet i den israeliska konvojen stod bara några meter utanför det intervall som experterna beräknat – ungefär 200 meter från där Abu Akleh sköts.

Det fanns också beväpnade palestinier i området, men inget av bevisen som Times granskade kopplade någon av dem till skottlossningen.

En video visar till exempel beväpnade män inom det uppskattade området för skottlossningen, men de saknade en direkt siktlinje, deras syn på journalisterna blockerade av flera väggar.

En andra video visar palestinska beväpnade män med en fri siktlinje till Abu Akleh. Men de var cirka 330 meter bort – långt utanför det räckvidd som experterna uppskattade.

En tredje video, tagen av en palestinier och distribuerad av den israeliska regeringen, visar två beväpnade män i en gränd som leder till ett gathörn som kunde ha försett dem med utsikt över Abu Akleh. Men det hörnet var ungefär 300 yards från journalisten, också utanför experternas uppskattade räckvidd.

Kritiskt nog antydde den fonetiska analysen av skottlossningen att alla 16 kulor avfyrades från den ungefärliga platsen för det israeliska fordonet. .

Experternas beräkningar antar att projektilen var en kula på 5,56 gånger 45 millimeter, den typ som vanligtvis används av båda sidor. Den främsta anledningen till avståndsintervallet, sa de, är att ta hänsyn till möjlig variation i kulans medelhastighet.

Rapporter från utredningsgruppen Bellingcat, The Associated Press, CNN och The Washington Post drog också slutsatsen att den israeliska militären förmodligen hade dödat Abu Akleh.

6.33 am

De sista tre kulorna kom ungefär två minuter efter att de två första ronderna avfyrades.

Sharif al-Azab, bosatt i Jenin, sa att han befann sig i en väns bil nära platsen för skottlossningen när han hörde skottlossning och rop. I hopp om att kunna hjälpa försökte al-Azab korsa vägen för att komma till Abu Akleh men steg tillbaka, sa han, efter att han sett tre israeliska soldater på gatan med vapen upplyfta.

Al-Azab, 20, spurtade över vägen och bakom muren där Abu Akleh hade försökt skydda sig. Han klättrade över muren och hukade sig ner bredvid Abu Akleh, ungefär två minuter efter att hon dödats i den andra skottlossningen, för att försöka plocka upp henne. Men ett skott blinkade förbi och tvingade honom upp mot väggen.

Han förde Hanaysha ut ur skottlinjen innan han vände tillbaka till Abu Akleh för att försöka igen. Han hakade sina händer under hennes armar, halvt lyft, halvt släpade hennes kropp till sin väns bil.

När han gjorde det, blinkade ytterligare två kulor förbi.

Under tiden sedan grupp journalister hade börjat gå på vägen minuter tidigare, minst 16 kulor hade avfyrats i deras riktning. En träffade Samoudi i hans axel, en träffade Abu Akleh och tre träffade johannesbrödträdet cirka 6 fot över marken.

Trädet har nu blivit en minnesplats. Palestinska flaggor hänger från grenarna, och dess bark är fortfarande pockad av kulhål, var och en kantad av gul polistejp.

En väggmålning på väggen bredvid föreställer al-Azab som bär Abu Aklehs kropp.

p>

Familjer har besökt platsen för att visa sin respekt.

En del filmar sina unga döttrar som står i skuggan av trädet och efterliknar sändarens berömda signal: “Shireen Abu Akleh, Al Jazeera, från Jenin.”

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu