Klart: EU ger Ukraina och Moldavien kandidatstatus – ”Ett historiskt ögonblick”

0
32

EU-ledarna har vid torsdagens toppmöte enats om att ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus för medlemskap i unionen. Det skriver rådsordförande Charles Michel på Twitter. Ett historisk ögonblick, enligt Michel, som också gratulerar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Moldaviens president Maia Sandu, samt ländernas befolkningar. ”Vår framtid är tillsammans”, skriver han. I en tweet tackar Volodymyr Zelenskyj EU-ledarna för stödet till Ukraina. ”Ett unikt och historiskt ögonblick”. Maia Sandu uttrycker sig i liknande ordalag, och beskriver beskedet som en ”stark signal”. Ukraina skickade in en officiell ansökan om att bli medlem i EU bara dagar efter att Ryssland inlett den fullskaliga invasionen av landet. Ansökningar från Moldavien och Georgien följde kort därefter.