Justice Chandrachud: SC får inte röra frågor som kräver lagstiftares roll

0
51

Justice Chandrachud talade på King's College i London i ämnet “Skydda mänskliga rättigheter och bevara medborgerliga friheter: domstolarnas roll i en demokrati”. (Fil)

Högsta domstolens domare DY Chandrachud underströk behovet av politiskt engagemang i en demokrati och sa att högsta domstolen inte kan och får inte överskrida sin roll genom att avgöra frågor som kräver inblandning av valda representanter.

“Det är sant att Indiens högsta domstol måste skydda människors grundläggande rättigheter och utföra sin konstitutionella plikt. Det skulle inte bara vara en avvikelse från dess konstitutionella roll utan skulle inte tjäna ett demokratiskt samhälle, som i sin kärna måste lösa frågor genom offentliga överläggningar, diskurs och medborgarnas engagemang i deras företrädare och konstitutionen”, sa han.

Domare Chandrachud talade vid King's College i London om ämnet “Skydda mänskliga rättigheter och bevarande av medborgerliga friheter: domstolarnas roll i en demokrati”.

Han sa också att han tänkte på Högsta domstolen som en “ett”. -stopp lösning för att lösa komplicerade frågor om politik och samhälle” är en återspegling av diskursens och konsensusbyggandets avtagande kraft.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-22 juni 2022: Känna till relevansen av 'Defection' till 'Horse Tradi…

Premium

För två dagar sedan spottade Shinde med Raut & Aaditya om röster på Cong i …

Premium

Outan kontakt med MLAs, matt i administrationen, hur Uddhav Thackera… .

Premium

Rajeswari Sengupta skriver: Varför kommunikationsgapet mellan MPC och …Mer Premium Berättelser >>

“Den växande rättsliga trenden i landet är ett tecken på bristen på tålamod i den politiska diskursen. Detta resulterar i en hala backe där domstolar betraktas som statens enda organ för förverkligande av rättigheter – vilket undanröjer behovet av kontinuerligt engagemang med den lagstiftande och verkställande makten, sade han.

“Uppfyllelsen av idealen i vår konstitution och det skydd som garanteras enligt den kan inte bara uppnås genom att vi utövar vår roll som medborgare en gång vart femte år. Det måste finnas ett kontinuerligt engagemang med demokratins alla pelare”, tillade han i sina avslutande kommentarer.

Justice Chandrachuds kommentarer om politiskt engagemang är betydelsefulla eftersom han är på väg att bli Indiens chefsdomare i november i år under en period på två år, under vilken också valet i Lok Sabha 2024 kommer att hållas.

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu