Hva er den nyeste versjonen av Windows?

0
40

Microsoft Windows 11s utgivelsesdato for offentligheten var 5. oktober 2021. Denne siste versjonen er kjent som “21H2”, men det har vært flere mindre oppdateringer til Microsofts siste operativsystem, med betydelige oppdateringer planlagt for fremtiden.

Hvis du vil oppdatere det nåværende operativsystemet til det nyeste, er den nyeste versjonen av Windows 11 det du vil ha.

Innholdsfortegnelse

Microsoft gir ut to typer oppdateringer:

  • Funksjonsoppdateringer er de store årlige utgivelsene der Windows får betydelige nye funksjoner og tillegg. 
  • Kvalitetsoppdateringer er inkrementelle oppdateringer som inkluderer feilrettinger og sikkerhetsoppdateringer.

Oppdateringer merket som “kumulativ” inneholder alle oppdateringene som kom før dem. Så du trenger ikke å installere alle de som kom før først.

Versjonsnummer for hovedfunksjoner består av to deler, den første delen representerer utgivelsesåret, og den andre delen beskriver om utgivelsen skjedde i første eller andre halvdel av det året. Så for eksempel ville versjon 20H2 blitt utgitt i 2020s andre halvdel.

< /figur>

Kvalitetsoppdateringer er merket med hele året og måneden. Så kvalitetsoppdateringen 2022-01 ville blitt utgitt i januar 2022. Flere kvalitetsoppdateringer kan skje i samme måned. Hver oppdatering har et unikt Knowledgebase-nummer (KB). For eksempel er 2022-01 Windows 11-utgivelsen kjent som KB5010690.

< figur>

Den innebygde antiviruspakken, Microsoft Defender, mottar separate oppdateringer kjent som Security Intelligence Updates. På samme måte har Microsoft Edge-nettleseren og Microsoft Office sine egne separate oppdateringsbaner.

Den nyeste versjonen av Windows er Windows 11, versjon 21H2

I skrivende stund er den siste gjeldende versjonen av Windows 11 21H2. Den siste kumulative kvalitetsoppdateringen er 2022-05 KB 5013943.

Et nytt brukergrensesnitt (UI)

Windows 11 har et fullstendig fornyet brukergrensesnitt. Denne nye versjonen av Windows-grensesnittet gjenskaper Start-menyen som ble funnet i tidligere versjoner av Windows, for eksempel Windows 7 og 10. “Metro”-flisesystemet i Windows 8 og 8.1 er helt borte, selv restene som fantes i Windows 10 Oppgavelinjen er nå sentrert på en måte som minner om Apple macOS og iOS for iPad. Den kan imidlertid justeres til venstre hvis du ønsker det. Søkefeltet er nå også helt øverst på menyen.

Microsofts stemmeassistent Cortana mangler spesielt i Windows 11 ettersom selskapet avvikler Siri-konkurrenten. Mens Siri viste seg å være populær på iPhone og iPad, har ikke Windows-brukere vært like opptatt av stemmeassistentfunksjonalitet.

Det nye handlingssenteret forener varslinger og kontroller for Wi-Fi, Bluetooth og andre vanlige funksjoner. Microsoft avviser også sakte kontrollpanelet til fordel for den mer strømlinjeformede Innstillinger-appen.

Windows-undersystemet for Android

Windows 11 tilbyr muligheten til å installere og kjøre Android-apper fra Amazon-butikken i Windows uten å trenge en smarttelefon. Teknisk sett er dette ennå ikke en fungerende funksjon i den offentlige utgivelsen av Windows 11, men den er tilgjengelig som en betafunksjon. Vi har testet denne tidlige implementeringen, og selv om den mer eller mindre fungerer, er den fortsatt upolert.

Windows-undersystemet for Linux

I likhet med Android-løsningen ovenfor lar denne funksjonen deg kjøre Linux-programvare på Windows 11. I motsetning til Android-funksjonen er dette allerede en del av hovedutgivelsen; du må aktivere og installere denne komponenten under Windows-funksjoner.

Nye Windows-systemsikkerhetsstandarder

Windows 11 dumper mye eldre kode som kan forårsake sikkerhetssårbarheter. I tillegg krever Windows 11 høyere nivåer av maskinvaresikkerhet. Nærmere bestemt krever den en TPM (Trusted Platform Module), eller du kan ikke installere den.

Dette TPM-kravet bryter kompatibiliteten med eldre prosessorer og kan bare installeres på en åttende generasjons Intel- eller Ryzen 3000-serie AMD-prosessor.

Forbedret spillytelse og Xbox-integrering

Microsoft har fullt integrert Xbox-appen og Xbox Game Pass-tjenesten i Windows 11. På toppen av dette lover Windows 11 å ha den beste støtten for videospill. Det er det beste Windows-operativsystemet for å kjøre 12. generasjons Intel-prosessorer og har den beste støtten for teknologier som GPU-basert lagringsakselerasjon.

Windows 11 kommer i forskjellige utgaver

Windows 11 kommer i flere utgaver:

  • Hjem.
  • Pro.
  • Utdanning.
  • Bedrift.
  • Pro Education.
  • Pro for arbeidsstasjoner.
  • Mixed Reality.
  • Windows Server

Bare Home- og Pro-versjonene er av interesse for de fleste Windows-brukere. Det er viktig å forstå at du bare kan oppdatere eller oppgradere din versjon av Windows til en annen versjon av samme utgave. Så for eksempel kan Windows 10 Enterprise-brukere bare flytte opp til Windows 11 Enterprise. For å endre utgaven av Windows du har, må du kjøpe en Windows-lisens for den utgaven.

Forstå utgivelseskanaler

Når vi refererer til den nyeste versjonen av Windows 11, refererer vi eksplisitt til hovedutgivelsen “kanalen”. Dette er oppdateringskanalen som mottar oppdateringer som har blitt grundig testet og slettet for alle Windows-brukere.

Windows Insider-kanalen gir alle brukere tilgang til fremtidige versjoner av Windows og funksjonene som følger med disse versjonene. Innsidere kan gi innsikt og tilbakemelding om disse nye funksjonene, og hjelpe Microsoft med å perfeksjonere dem før utgivelse. Vi anbefaler ikke å bruke Insider-kanalen på den virksomhetskritiske hoveddatamaskinen din, siden det alltid er en sjanse for ustabilitet og tap av data.

Dev (utvikler)-kanalen tilbyr Windows 11-oppdateringer uten å være bundet til enhver fremtidig Windows-oppdatering. Denne kanalen er ment for svært tekniske brukere som er involvert i utviklingen av Windows-programvare.

Når du bytter til en av disse kanalene, er du ikke lenger på samme spor som hovedvinduet for Windows, og dermed versjonen tall som er omtalt her, gjelder ikke.

Hvordan sjekke hvilken versjon av Windows du har

Det er enkelt å sjekke Windows-versjonen. Bare velg Start-knappen > Innstillinger-app  > System > Om.

Sjekk deretter under Windows-spesifikasjoner ved siden av “versjon”. I eksemplet her kan du se at dette er versjon 21H2. Mange brukere og publikasjoner forventet at den første store oppdateringen til Windows 11 skulle skje i første halvdel av 2022, men i skrivende stund er versjon 22H1 ingen steder å se. I stedet er neste forventede versjon 22H2, med kodenavnet Sun Valley.

Slik oppdaterer du til den nyeste versjonen av Windows

Enten du bruker Windows 10 eller allerede er en Windows 11-bruker, alt du trenger å gjøre for å starte en oppdatering er å gå til Startmenyknapp > Innstillinger-app > Windows Update.

Du vil enten se ventende oppdateringer eller at du er oppdatert . Velg om du vil installere oppdateringer umiddelbart eller manuelt se etter oppdateringer ved å velge Se etter oppdateringer. Windows vil håndtere resten.

Hvis du er en Windows 10-bruker som ønsker å oppdatere til Windows 11 og oppdateringen ikke vises for deg, går du til nedlastingssiden for Windows 11 og velger den beste installasjonsmetoden. Vi foreslår at du prøver Windows 11 Installation Assistant først, men hvis du vil oppdatere en annen datamaskin, kan du bruke Media Creation-verktøyet eller brenne en nedlastet ISO-fil til en plate. Hvis du har en Windows 10-lisensnøkkel, kan du bruke den til å aktivere Windows 11.

Hvor kan du kjøpe Windows 11?

Som nevnt ovenfor, hvis du er en Windows 10-bruker, kan du få en gratis oppgradering til Windows 11 så lenge datamaskinen din oppfyller minimumsspesifikasjonene. Men hvis du for eksempel har bygget en datamaskin fra komponenter og du trenger en Windows 11-lisens for den, må du betale for en lisens.

Du kan kjøpe Windows 11 direkte fra Microsoft Store, hvor du vil motta en digital rettighet knyttet til Microsoft-kontoen din. Du kan også kjøpe Windows 11 fra tredjeparts selgere, enten som en fysisk kopi som inkluderer disker eller en forhåndslastet flash-stasjon eller som bare en lisensnøkkel. I den forrige delen kan hvem som helst laste ned og installere Windows 11 uten nøkkel. Senere kan du aktivere kopien din ved å koble til Microsoft-kontoen din eller skrive inn nøkkelen du kjøpte.

Det er mulig å få svært rabatterte nøkler fra tredjepartselgere som videreselger volumlisensnøkler, men vær oppmerksom på at dette kan være risikabelt og muligens bryte lisensvilkårene.

Bør du få den nyeste versjonen av Windows?

I skrivende stund har Microsoft annonsert at de anser Windows 11 som klar for generell bruk nesten et år etter utgivelsen. Det betyr at alle som venter på stabilitet som er god nok for forretnings- eller virksomhetskritiske datamaskiner, nå kan vurdere å oppgradere. 

Men bortsett fra sikkerhets- og stabilitetsoppdateringer, er det vanligvis ikke en god idé å oppgradere til en nyere versjon av Windows det øyeblikket oppdateringen blir tilgjengelig. Det er bedre å vente slik at eventuelle nye feil eller problemer blir oppdaget av tidlige brukere og fikset før du risikerer datamaskinen din.