Förklarat: Varför Israel är på väg till sitt 5:e val på 3 år, och vad nu

0
32

Israels premiärminister Naftali Bennett (till vänster) och utrikesminister Yair Lapid efter ett gemensamt uttalande i Jerusalem på måndagen. (AP)

Israels bräckliga och kortlivade koalitionsregering tillkännagav på måndagen att den kommer att lägga fram ett lagförslag nästa vecka för att upplösa parlamentet, att bereda scenen för ett femte val på tre år , och den möjliga återgången till makten för landets längst sittande premiärminister, Benjamin Netanyahu.

Israels fyra tidigare val mellan 2019 och 2021 var i grunden en folkomröstning om huruvida Netanyahu kunde regera medan han ställdes inför rätta den allvarliga anklagelser om korruption. Netanyahu, som åtalades i november 2019, har förnekat anklagelserna.

Från NYT |Israel bekräftar regionala militära projekt, som visar dess växande roll

När lagförslaget har antagits kommer premiärminister Naftali Bennett, ledare för den högerpolitiska alliansen Yamina, att avgå, och utrikesminister Yair Lapid, ledare för det liberala mittenpartiet Yesh Atid, kommer att bli interimistisk premiärminister tills en ny regering bildats, enligt den styrande koalitionens maktdelningsavtal. Val kommer att äga rum under hösten, enligt kommentatorer.

Den ideologiskt splittrade koalitionen — den mest mångsidiga i Israels historia — förlorade sin tunna majoritet i april efter ett avhopp av en lagstiftare från Bennetts Yamina. Regeringen stod inför sitt största bakslag den 6 juni, efter att oppositionen, tillsammans med medlemmar i rebellkoalitionen, hjälpte till att besegra ett lagförslag som syftade till att förnya rättsskyddet för israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken.

Best of Express Premium< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

UPSC Key-22 juni 2022: Känna till relevansen av 'Defection' till 'Horse Tradi…

Premium

För två dagar sedan spottade Shinde med Raut & Aaditya om röster för Cong i …Premium

Outan kontakt med MLAs, bristande administration, hur Uddhav Thackera…

Premium

Rajeswari Sengupta skriver: Varför kommunikationsgapet mellan MPC och …Mer Premium Stories >>

Valprocess

Israel har ingen skriftlig konstitution, och enligt dess grundlagar hålls val till parlamentet vart fjärde år, såvida inte Knesset beslutar genom en ordinarie majoritet för att upplösa och utlösa tidiga val.

Till skillnad från i Indien röstar israeliska väljare på partier, inte specifika kandidater. Alla israeliska medborgare som är 18 år och äldre är röstberättigade. Palestinier som bor på israeliskt ockuperat territorium kan inte rösta.

Det finns 120 platser i Knesset, och för att bilda regeringen behöver ett parti minst 61. Inget parti har dock någonsin vunnit en majoritet på egen hand, och styrande allianser bestående av 8-12 partier har varit normen. Dessa partier representerar specifika gruppers intressen, och koalitionens beståndsdelar kan inneha positioner som är motstridiga eller konkurrerande.

Människor står framför en valkampanjskylt för Likudpartiet som visar ett porträtt av dess ledare premiärminister Benjamin Netanyahu, vänster, och oppositionens partiledare Yair Lapid, i Ramat Gan, Israel den 14 mars 2021. (AP)

Efter att ledamöterna i Knesset har valts, väljer Israels president den kandidat som han tror har störst chans att bilda en koalition. Kandidaten, ofta ledaren för det största partiet, får 28 dagar, med en möjlig förlängning på fjorton dagar, på sig att bilda regering.

Läs även i Explained |Hur en omröstning blev ett stort bakslag för Israels regering

2 år, 4 val

Efter att ha vunnit sin fjärde mandatperiod 2015 kunde Netanyahu från högerpartiet Likud sätta ihop en styrande koalition vid elfte timmen. Men han tvingades upplösa parlamentet och hålla snabbval i april 2019, efter att hans försvarsminister Avigdor Lieberman, ledare för det högerorienterade sekulära nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu, avgick.

Netanyahu kunde dock inte för att säkra platserna för att bilda en regering, och ytterligare ett val följde i september 2019. Men återigen, varken Netanyahu eller hans rival Benny Gantz från det blåvita partiet kunde bilda regeringen.

I det israeliska systemet är det enda sättet att bryta ett dödläge att fortsätta hålla val tills någon får majoritet, så ett tredje val hölls i mars 2020 – vilket återigen var ofullständigt.

I april 2020, Netanyahu kunde bilda en “nöd”koalitionsregering med sin främsta rival Gantz. Denna svaga allians skulle bara vara i sju månader; i december kunde den splittrade regerande koalitionen inte godkänna budgeten i Knesset, vilket utlöste ett fjärde val i mars 2021.

Läs också |The killing of Shireen Abu Akleh: Tracing a bullet to an Israeli convoy

< strong>En ny koalition

Netanyahu, som förblev tillfällig premiärminister under hela denna period, förlorade slutligen makten efter 12 år i juni 2021, eftersom Knesset godkände Bennett som ny premiärminister. Lapid skulle ersätta honom om två år, baserat på koalitionsavtalet.

Åttapartikoalitionen omfattade både vänster- och högerpartier, och både sekulära och religiösa grupper. För första gången gick ett arabiskt parti, United Arab List eller Ra’am, in i regeringen. Dessa partier hade mycket lite gemensamt; Det som i huvudsak förenade dem var önskan att ta bort Netanhayu från makten. Från nästan dag 1 förutspådde kritiker och kommentatorer att denna impuls inte skulle vara tillräcklig för att hålla ihop den utomordentligt breda alliansen.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad händer nu

Medan Israel väntar på val – troligen i slutet av oktober på grund av juridiska begränsningar och semesterförseningar – har Netanyahu kallat utvecklingen för “goda nyheter för miljontals israeliska medborgare”, och lovat att återvända till ämbetet som premiärminister.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna kommer Netanyahus Likud med stor sannolikhet att bli störst i nästa Knesset. Det som fortfarande är osäkert – som de senaste valen har visat – är om han kommer att kunna sätta ihop en styrande koalition. Som en rapport i The New York Times påpekade, kommer vissa partier sannolikt att vilja alliera sig med Likud endast om Netanyahu avgår som partiledare. Den tidigare premiärministern har avvisat anklagelserna om bedrägeri, mutor och förtroendebrott, som han för närvarande står inför rätta för, som en “häxjakt”.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu