Förklarat: Hur kommer Gujarats första flerskiktsövergång att hjälpa till att lindra Surats trafikproblem?

0
30

På den lägsta nivån finns den enfiliga bron som är cirka 5,2 meter bred och 410 535 meter lång, som förbinder Surat järnvägsstation med Sahara Darwaza som ligger 15 meter från marken.

Gujarat Söndagen invigde statens första järnvägs-över-bro med flera nivåer och överbryggning byggd till en kostnad av Rs 133,50 crore. En titt på bron i tre nivåer, dess egenskaper och hur den kommer att förändra livet för pendlare i Surat.

Projektet

Projektet lanserades 2017 i Surat — navet i diamant- och textilindustrin och även bland Gujarats mest tätbefolkade städer. Denna bro i tre nivåer planerades av Surat Municipal Corporation (SMC) för att underlätta trafiken vid Sahara Darwaza på stadens ringled, där textilmarknaderna finns. Bron kommer att vara huvudförbindelsen mellan de östra och västra delarna av staden på vardera sidan om Surat järnvägsstation.

Best of Explained

Klicka här för mer

Broarna

Best of Express Premium

Premium< /figur>Nära Devendra Fadnavis var Eknath Shinde på BJP-radarn före 2019 som…

Premium

MVA-kris | Bakom flyg från Surat till Guwahati: rädsla för att rebeller ska återvända till…

Premium

Mohammed Saqib skriver: BRICS-toppmötet måste fokusera på breaking Western han…

Premium

Yashwant Sinha-intervju: 'BJP har inga siffror (för president…Mer) Premiumberättelser >>

Enligt SMC Bridge Cells verkställande ingenjör Amit Desai, “Den totala längden på alla tre broarna är 2643.075 meter”.

På den lägsta nivån finns den enfiliga bron cirka 5,2 meter bred och 410.535 meter lång, förbinder Surat järnvägsstation till Sahara Darwaza som ligger 15 meter från marken. I mitten finns bron för trafik från ringvägen till Sahara Darwaza som är 563.120 meter lång och reser sig 8.75 meter från marken. Bron för trafik som återvänder från Sahara Darwaza till ringvägen är 523,3 meter lång och enkelfilig.

På den högsta nivån finns en tvåfilig bro för trafik från Sahara Darwaza till Kadodara.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Använt material

Enligt Desai, “För konstruktion av denna bro, 747 pålfundament, 121 pelare, 232 PSC (förspända betongbalkar) och 30 plåtbalkar, har använts.” Totalt har 14 257 ton cement, 3 860 ton armerat stål använts.

Avskaffande av trafikproblem

Med den här nya broen kommer den regelbundna trafiken till Bombay Market, APMC och Kadodara från västra sidan till östra sidan av staden att underlättas. En avledning har tillhandahållits till Varachha-området för dem som vill nå Kamrej-korsningen på NH-48.

Nya textilmarknader och textiltransporter som flyttas från ringvägen till Saroli-området nära Kadodara kommer också att gynnas. Bron kommer att minska en stor del av trafiken vid Sahara Darwaja.

Surat Municipal Corporation Stadsingenjör AM Dubey sa: “Denna flerskiktsbro kommer att vara en stor tillgång för människorna som förbinder den västra sidan av Surat järnvägsstation till den östra sidan. Detta kommer också att bidra till att få slut på trafikproblem som människor möter. Den här flerskiktsbryggan är den första i Gujarat och den kommer att ge bättre anslutning till människorna i Surat.”

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu