“Det vinner alltid”: Nordkorea kan förklara Covid-19 seger

0
49

Nordkoreas ledare Kim Jong Un skickar hemberedda mediciner till Haeju City Committee of Workers' Party of Korea (WPK) på detta foto släppt av landets koreanska centrala nyhetsbyrå den 16 juni 2022. (KCNA via Reuters)

Det har bara gått en månad sedan Nordkorea erkände att ha ett Covid-19-utbrottefter att bestämt nekat till fall i mer än två år. Men redan kan det förbereda sig för att utropa seger.

Enligt statliga medier har Nordkorea undvikit massdöd som många förväntade sig i en nationmed ett av världens sämsta hälsovårdssystem, liten eller ingen tillgång till vacciner och vad utomstående ser som en lång erfarenhet av att ignorera folkets lidande.

Dagliga uppdateringar från officiella medier gör att det verkar oundvikligt att nationen helt kommer att besegra ett virus som har dödat mer än 6 miljoner människor runt om i världen. Enligt den officiella sammanställningen rasar fallen, och även om 18 % av landet med 26 miljoner människor enligt uppgift har haft symptom som utomstående starkt misstänker var från Covid-19, har mindre än 100 dött.

Sydkoreas regering såväl som vissa experter tror att Nordkorea snart kan förklara att man har slagit ut viruset, naturligtvis kopplat till ledaren Kim Jong Un’s starka och smarta vägledning.

Best of Express Premium< figur>Premium

UPSC Key-22 juni 2022: Ta reda på relevansen av “Defection” till “Horse Tradi…

Premium
2 dagar sedan hade Shinde spottat med Raut & Aaditya om röster på Cong i …

Premium

Outan kontakt med MLAs, matt i administrationen, hur Uddhav Thackera… .

Premium

Rajeswari Sengupta skriver: Varför kommunikationsgapet mellan MPC och …Mer Premium Berättelser >>

Ett segervarv är dock inte en självklarhet. Att göra det, enligt vissa experter, skulle beröva Kim ett användbart verktyg för att kontrollera allmänheten och möjligen öppna regeringen för förnedring om fall fortsätter.

“Det finns två sidor av en sådan förklaring,” sa Moon Seong Mook, analytiker vid det Seoul-baserade Korea Research Institute for National Strategy. “Om Nordkorea säger att Covid-19 har försvunnit kan det understryka att Kim Jong Un är en stor ledare som har övervunnit pandemin. Men genom att göra det kan den inte upprätthålla de kraftfulla restriktioner som den använder för att kontrollera sitt folk i namnet av att innehålla Covid-19.”

Utomstående misstänker att Kim använder utbrottet för att öka den inre enheten i en tid då många av hans folk är trötta på 2 { år av drakoniska trottoarkanter som har skadat deras försörjning.

Hur Nordkorea än hanterar sin beskrivning av pandemin, pekar många tecken, åtminstone i offentliga uttalanden, på en förklaring om en fantastisk framgång i hanteringen av ett virus som har förvirrat de rikaste länderna i världen.

I det inledande skedet av utbrottet beskrev Kim en “stor omvälvning” eftersom dagliga feberfall – Nordkorea kallar dem sällan Covid-19, förmodligen för att det saknar testkit – nådde cirka 400 000. Nu antyder dock ledaren att utbrottet har nått sin topp, med hans hälsomyndigheter som upprätthåller en allmänt omtvistad dödlighet på 0,002 %, den lägsta i världen.

En skolflicka som bär ansiktsmask desinficerar sina händer innan hon går in på sin skola i Pyongyang. (AP, fil)

Frågan många externa experter brottas med är: Vad är det verkliga tillståndet av misär i Nordkorea, som har förbjudit nästan alla externa journalister, hjälparbetare och diplomater sedan början av 2020? Nordkorea tros allmänt manipulera sin sanna dödssiffra för att förhindra att Kim skadas. Det kan också ha överdrivit antalet tidigare feberfall för att öka vaksamheten mot viruset och få ett starkare offentligt stöd för myndigheter’ antiviruskontroller. Nordkorea har nyligen rapporterat om 17 000 till 30 000 nya feberfall varje dag, totalt 4,7 miljoner. Den säger – till utbredd misstro utomstående – att endast 73 har dött.

Oavsett den verkliga situationen säger utomstående övervakningsgrupper att de inte har upptäckt tecken på något katastrofalt i Nordkorea.

“Om ett stort antal människor hade dött skulle det ha funnits några bevis, men det har inte funnits några,” sa Nam Sung-wook, professor vid Korea University i Sydkorea. Under en enorm hungersnöd på 1990-talet spreds till exempel rykten om utbredda dödsfall och om människor som övergav kroppar utanför landet, till Kina och Sydkorea.

Kang Mi-jin, en nordkoreansk avhoppare i Seoul som driver ett företag som analyserar Nordens ekonomi, sa att tre av hennes kontakter i den nordkoreanska staden Hyesan berättade för henne under telefonsamtal att de flesta av deras familjemedlemmar har drabbats av misstänkta Covid-19-symptom. Men hon sa att de berättade för henne att ingen av deras släktingar, grannar och bekanta har dött av Covid-19, även om de har hört rykten om sådana dödsfall i andra städer.

“Under ett tidigare telefonsamtal grät en av mina källor lite när hon sa att hon var orolig att några dåliga saker kunde hända i hennes familj (på grund av Covid-19). Men nu har hon och andra blivit stabila och skrattar ibland när vi pratar i telefon,” Sa Kang.

En lärare tar kroppstemperaturen på en skolflicka för att hjälpa till att bromsa spridningen av coronaviruset innan hon går in i Kim Song Ju Primary School i Central District i Pyongyang, Nordkorea. (File/AP)

Under ett nyligen styrande partimöte sa Kim att landets pandemikamp har passerat stadiet av “oväntad allvarlig kris.” Statliga medier har uppmanat allmänheten att samla sig bakom Kim på ett fastare sätt för att helt övervinna pandemin.

Cho Joonghoon, en talesperson för Sydkoreas enhetsministerium, som övervakar förbindelserna med Nordkorea, sa till reportrar förra veckan att Nordkorea kan tillkännage att sin Covid-19-kris har lösts denna månad.

Nam , den sydkoreanske professorn, sa att utbrottet verkar ha lättat i Pyongyang, Nordkoreas huvudstad, men kommer sannolikt att fortsätta på landsbygden, där vissa människor med symtom ger sig ut utanför dörren eftersom de är beroende av marknadsaktiviteter för en lever och har ingen tillgång till offentliga ransoner.

“Jag tror att Nordkorea kommer att förklara en seger över pandemin lite senare. Det skulle tappa ansikte om det utropade seger för tidigt och nya patienter dök upp efteråt,” Nam sa.

Människor tittar på en TV-skärm som visar en nyhetsrapport om Covid-19-utbrottet i Nordkorea, vid en tågstation i Seoul, södra Korea, 14 maj 2022. (AP)

Kang, avhopparen, sa att nordkoreanska invånare i Hyesan följer regeringens anti-pandemiorder och att få feberpatienter går ut under karantänperioder.

Eftersom Nordkorea tror att pandemin, FN:s sanktioner och andra ekonomiska svårigheter kommer att fortsätta, det är liten chans att det kommer att häva stora restriktioner snart, säger Lim Eul-chul, professor vid Kyungnam Universitys Institute for Far Eastern Studies i Seoul.

“USA och andra länder med avancerade hälso- och sjukvårdssystem har inte deklarerat ett slut på Covid-19. Så Nordkorea kommer också att ha mycket svårare att göra det,” sa Lim.

Den globala vaccinalliansen GAVI sa tidigare denna månad att de förstår att Nordkorea har accepterat ett erbjudande om vaccin från Kina. Men Nordkorea har ignorerat sydkoreanska och amerikanska erbjudanden om medicinskt stöd.

Trots sitt Covid-19-utbrott har Nordkorea fortsatt att testa missiler i år. Men det har ännu inte genomfört ett allmänt förväntat kärnvapentest, möjligen på grund av oro för en potentiell motreaktion från människor som fortfarande kämpar med viruset.

Nordkorea kan officiellt utropa seger över viruset när det dagliga feberfall och pandemisituationen i grannlandet Kina lättar avsevärt, säger Ahn Kyung-su, chef för DPRKHEALTH.ORG, en webbplats som fokuserar på hälsofrågor i Nordkorea.

Men han sa att en sådan förklaring inte fungerar 8217;inte mycket eftersom Nordkorea sannolikt bara erkände utbrottet förra månaden eftersom det hade bestämt att det var hanterbart.

“Enligt Nordkorea besegrar det allt. Den erkänner inte saker som den inte kan övervinna. Den vinner alltid absolut, oavsett om den står inför militära, ekonomiska eller pandemiska svårigheter,” Ahn sa.

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu