'Det vinner alltid': Nord-Korea kan erklære Covid-19-seier

0
40

Nordkoreas leder Kim Jong Un sender hjemmelagde medisiner til Haeju City Committee of the Workers' Party of Korea (WPK) på dette bildet utgitt av landets koreanske sentrale nyhetsbyrå 16. juni 2022. (KCNA via Reuters)

Det er bare en måned siden Nord-Korea erkjente å ha et Covid-19-utbrudd, etter å ha avvist alle tilfeller i mer enn to år. Men allerede kan den forberede seg på å erklære seier.

Ifølge statlige medier har Nord-Korea unngått massedødsfall mange forventet i en nasjonmed et av verdens verste helsevesen, liten eller ingen tilgang til vaksiner, og det utenforstående ser på som en lang erfaring med å ignorere folkets lidelser.

Daglige oppdateringer fra offisielle medier får det til å virke uunngåelig at nasjonen fullstendig vil beseire et virus som har drept mer enn 6 millioner mennesker rundt om i verden. Ifølge den offisielle oversikten faller tilfellene, og mens 18 % av nasjonen på 26 millioner mennesker angivelig har hatt symptomer som utenforstående sterkt mistenker var fra Covid-19, har mindre enn 100 døde.

Sørkoreanske myndigheter og noen eksperter tror at Nord-Korea snart kan erklære at de har slått viruset, selvfølgelig knyttet til leder Kim Jong Uns sterke og smarte veiledning.

Best of Express Premium< figur>Premium

UPSC Key-22. juni 2022: Kjenn til relevansen av “Defection” for “Horse Tradi…

Premium
2 dager siden hadde Shinde spyttet med Raut & Aaditya om stemmer for Cong i …

Premium

Ute av kontakt med MLAer, mangelfull administrasjon, hvordan Uddhav Thackera… .

Premium

Rajeswari Sengupta skriver: Hvorfor kommunikasjonsgapet mellom MPC og …More Premium Historier >>

En seiersrunde er imidlertid ikke en selvfølge. Å gjøre det, ifølge noen eksperter, ville frarøve Kim et nyttig verktøy for å kontrollere offentligheten og muligens åpne myndighetene for ydmykelse hvis sakene fortsetter.

“Det er to sider ved en slik erklæring,” sa Moon Seong Mook, en analytiker ved det Seoul-baserte Korea Research Institute for National Strategy. “Hvis Nord-Korea sier at Covid-19 er borte, kan det understreke at Kim Jong Un er en stor leder som har overvunnet pandemien. Men ved å gjøre det kan den ikke opprettholde de kraftige restriksjonene den bruker for å kontrollere folket i navnet på å inneholde Covid-19.”

Utenforstående mistenker at Kim bruker utbruddet å øke intern enhet i en tid da mange av hans folk er lei av 2 { år med drakoniske fortauskanter som har skadet deres levebrød.

Uansett hvor Nord-Korea behandler sin beskrivelse av pandemien, peker mange tegn, i det minste i offentlige uttalelser, til en erklæring om en fantastisk suksess i å håndtere et virus som har forvirret de rikeste landene i verden.

I den innledende fasen av utbruddet beskrev Kim en “stor omveltning” som daglige febertilfeller – Nord-Korea kaller dem sjelden Covid-19, antagelig fordi det mangler testsett – nådde rundt 400 000. Nå antyder imidlertid lederen at utbruddet har nådd toppen, og helsemyndighetene hans opprettholder en vidt omstridt dødsrate på 0,002 %, den laveste i verden.

En skolejente med ansiktsmaske desinfiserer hendene før hun går inn på skolen hennes i Pyongyang. (AP, fil)

Spørsmålet mange eksterne eksperter sliter med er: Hva er den sanne elendigheten i Nord-Korea, som har forbudt nesten alle eksterne journalister, hjelpearbeidere og diplomater siden tidlig i 2020? Det antas at Nord-Korea manipulerer sitt sanne dødstall for å forhindre skade på Kim. Det kan også ha overdrevet antallet tidligere febertilfeller for å øke årvåkenheten mot viruset og trekke sterkere offentlig støtte til myndighetene’ anti-virus kontroller. Nord-Korea har nylig rapportert om 17 000 til 30 000 nye febertilfeller hver dag, til sammen 4,7 millioner. Den sier – til utbredt vantro utenfor – at bare 73 har dødd.

Uansett hva den virkelige situasjonen er, sier overvåkingsgrupper utenfor at de ikke har oppdaget tegn på noe katastrofalt i Nord-Korea.

“Hvis et stort antall mennesker hadde dødd, ville det vært noen bevis, men det har ikke vært noen,” sa Nam Sung-wook, professor ved Korea University i Sør-Korea. Under en enorm hungersnød på 1990-tallet spredte for eksempel rykter om omfattende dødsfall og om folk som forlot kropper utenfor landet, inn i Kina og Sør-Korea.

Kang Mi-jin, en nordkoreansk avhopper i Seoul. som driver et selskap som analyserer Nordens økonomi, sa tre av kontaktene hennes i den nordlige nordkoreanske byen Hyesan fortalte henne under telefonsamtaler at de fleste av familiemedlemmene deres har hatt mistenkte Covid-19-symptomer. Men hun sa at de fortalte henne at ingen av deres slektninger, naboer og bekjente har dødd av Covid-19, selv om de har hørt rykter om slike dødsfall i andre byer.

“Under en tidligere telefonsamtale gråt en av kildene mine litt da hun sa at hun var bekymret for at noen dårlige ting kunne skje i familien hennes (på grunn av Covid-19). Men nå har hun og andre blitt stabile og noen ganger ler når vi snakker i telefonen,” sa Kang.

En lærer tar kroppstemperaturen til en skolejente for å dempe spredningen av koronaviruset før han går inn på Kim Song Ju Primary School i Central District i Pyongyang, Nord-Korea. (File/AP)

Under et nylig møte med regjeringspartiet sa Kim at landets pandemikamp har passert stadiet av “uventet alvorlig krise.” Statlige medier har oppfordret publikum til å samle seg bak Kim på en fastere måte for å overvinne pandemien fullstendig.

Cho Joonghoon, en talsperson for Sør-Koreas foreningsdepartement, som fører tilsyn med forholdet til Nord-Korea, fortalte journalister forrige uke at nord kan kunngjøre at Covid-19-krisen er løst denne måneden.

Nam , den sørkoreanske professoren, sa at utbruddet ser ut til å ha avtatt i Pyongyang, Nord-Koreas hovedstad, men vil sannsynligvis fortsette i landlige områder, der noen mennesker med symptomer våger seg ut av døren fordi de er avhengige av markedsaktiviteter for en bor og har ingen tilgang til offentlige rasjoner.

“Jeg tror Nord-Korea vil erklære en seier over pandemien litt senere. Den ville tapt ansikt hvis den proklamerte seier for tidlig og nye pasienter dukket opp etterpå,” sa Nam.

Folk ser på en TV-skjerm som viser en nyhetsrapport om Covid-19-utbruddet i Nord-Korea, på en togstasjon i Seoul, Sør Korea, 14. mai 2022. (AP)

Kang, avhopperen, sa at nordkoreanske innbyggere i Hyesan overholder myndighetenes anti-pandemiske ordrer og at få feberpasienter går utenfor i karanteneperioder.

Fordi Nord-Korea tror at pandemien, FN-sanksjoner og andre økonomiske vanskeligheter vil fortsette, det er liten sjanse for at det vil oppheve store restriksjoner snart, sa Lim Eul-chul, professor ved Kyungnam University's Institute for Far Eastern Studies i Seoul.

“USA og andre land med avanserte helsetjenester og medisinske systemer har ikke erklært slutt på Covid-19. Så Nord-Korea vil også finne det mye vanskeligere å gjøre det,” Lim sa.

Den globale vaksinealliansen GAVI sa tidligere denne måneden at de forstår at Nord-Korea har akseptert et tilbud om vaksiner fra Kina. Men Nord-Korea har ignorert sørkoreanske og amerikanske tilbud om medisinsk støtte.

Til tross for Covid-19-utbruddet, har Nord-Korea fortsatt prøveskyting av missiler i år. Men den har ennå ikke utført en allment forventet kjernefysisk test, muligens på grunn av bekymringer om potensielle tilbakeslag fra folk som fortsatt sliter med viruset.

Nord-Korea kan offisielt erklære seier over viruset når det daglige febertilfeller og pandemisituasjonen i nabolandet Kina letter betydelig, sa Ahn Kyung-su, leder av DPRKHEALTH.ORG, et nettsted som fokuserer på helsespørsmål i Nord-Korea.

Men han sa at en slik erklæring ikke stemmer overens. 8217;betyder ikke mye fordi Nord-Korea sannsynligvis bare erkjente utbruddet i forrige måned fordi det hadde bestemt at det var håndterbart.

“Ifølge Nord-Korea beseirer det alt. Den anerkjenner ikke ting som den ikke kan overvinne. Den vinner alltid absolutt, uansett om den står overfor militære, økonomiske eller pandemiske vanskeligheter,” Ahn sa.

Ekspressabonnement Sjekk ut spesialprisene våre for internasjonale lesere når tilbudet varer Abonner nå